Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ekmek makinesinde nohut ekmeği

Ekmek makinesinde nohut ekmeği
 

Ekmek makinemi alır almaz bir nohut ekmeği yapmaya karar verdim. Hatta nohut ekmeği yapmak için ekmek makinesi aldım, diyebilirim. Birkaç kez, makinede normal, çavdarlı, tahıllı, kepekli vs. ekmek yapmayı deneyip başardıktan sonra nohut ekmeğine sıra geldi.

Bir avuç kadar kuru nohutu pirinç havanda etrafa sıçratmadan olabildiği kadar parçaladım. Nohutların iki üç parçaya bölünmesi yeterli olabilir.

Kırık nohutları orta büyüklükte bir kavanoza koydum. Üzerine bir iki yemek kaşığı un ve çok az tuz, bir iki tutam şeker ekledikten sonra hepsinin üzerine elimi "yakmayacak" kadar sıcak su ilave edip kavanozu kapattım ve sarıp sarmalayıp radyatörün üzerine (yazın güneşe) koydum.

Bir süre sonra suyun yüzeyinde köpükler oluşmaya başladı. Akşam yatarken kavanozun içine bir miktar daha sıcak su (kaynar değil) ilave edip kapattım. Sarıp sarmaladım.

Sabah kalktığımda maya, kavanozun ağzına kadar kabarmıştı.

Bir süzgeç yardımıyla kavanozun içindeki suyu üşütmeden ve süzerek (320 ml.) makinenin içine aldım. Üzerine dört kap un (ilk defa yapıyorsanız beyaz un) ilave ettim. Çok az tuz ilave ettim ve makineyi 3 saatlik programa(BASIC) ayarlayıp çalıştırdım.

Kavanozun içinde kalan mayayı, nohut parçacıklarını bir kenara ayırıp, yine aynı kavanozun içinde, göz kararı un ve sıcak suyla (kaynar değil) karıştırıp boza kıvamından biraz daha yoğun bir hamur yaptım, kavanozun kapağını kapattım ve siyah bir kumaşa sarıp güneşin altına mayalanmaya bıraktım. Kavanovdaki hamur, hızla mayalandı, göz göz oldu.

Bütün bunlar olurken makine, içindeki hamuru bir kez yoğurdu ve mayalanmaya bıraktı. İkinci kez yoğurmaya başlayınca asıl hamurun mayalanmasını garantilemek için kavanozun içinde mayalanmış hamurdan da bir miktar alıp kenara ayırdığım nohut parçalarıyla birlikte yoğurma kazanına attım. Kavanozdaki mayalanmış hamuru daha sonra bir-iki ekmek daha yapmak için derin dondurucuya attım. Makine, hamuru ikinci kez yoğurdu ve mayalanmaya bıraktı. Makinenin mayalama süresi nohutlu ekmek için yeterli olmuyor. Pişmeye başlamadan, hamurun tam iki misli kabarması gerek. Makinenin stop düğmesine bastım ve karıştırma kazanını makineden çıkarıp güneşli bir yere (kışın radyatörün üzerine) sarıp sarmalayarak üzerine de siyah bir örtü örterek bıraktım. Hamur iki misli kabarınca kazanı sarsmadan makineye yerleştirdim. 12 no'lu programa (BAKE) ayarladım ve çalıştırdım. Bu program, karıştırma yapmadan hemen pişirmeye başlıyor. Yaklaşık bir buçuk saat sonra ekmek pişiyor. Bir saatte de pişebilir; ama ben biraz daha kalın kabuklu olması ve üstünün kızarması için yarım saat daha pişiriyorum. Ekmek pişerken ortalığı mis gibi nohutlu ekmek kokusu sarıyor. Ben bu kokuya bayılıyorum. Siz hoşlanmazsanız kavanozda hazırladğınız mayayı daha az miktarda kullanarak kokusunu azaltabilirsiniz.

Program bittikten hemen sonra ekmeği makineden alıp kalıbından çıkardım ve bir nihalenin üzerinde soğumaya bıraktım. Fotoğrafta beyaz undan yaptığım ekmek görülüyor. Tam buğday unuyla da çok lezzetli oluyor. Ben ekmek makinesinde yaptığım ekmekleri hep kızartarak tüketiyorum. Ekmeği normal fırında pişirirseniz buna gerek kalmayabilir.

Bu arada, ekmeği yaparken, özellikle soğuk kış aylarında, dikkat ettiğim noktalar aşağıda. Bu konulara kesinkes uymak gerekiyor.

1. Nohut mayası çok hassas olduğundan makine içindeki kap 25 derecelik bir odanın içinde, odayla aynı sıcaklıkta, radyatörün üzerinden aldığım mayalı suyu soğutmayacak sıcaklıkta olacak... Hatta kış aylarında, yoğurma kabını ılıklaştırmak için içine hamur suyunu sıcak döküp ılıklaşmasını bekliyorum.

2. Bütün malzeme, un da dahil olmak üzere ılık, oda sıcaklığında olacak. Kışın un paketini radyatör üstünde tutarak ılıklaşmasını sağlıyorum.

3. Son aşamada ekmek makinesini çalıştırdıktan sonra, pişirme programı bitinceye kadar makinenin kapağını açmayın.

4. Pişirme süresince ortamı sıcak tutmaya çalışın.

 
Toplam blog
: 11
: 3261
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Eskişehir'de doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdim. Aynı Üniversitede yüksek l..