Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Magazin
 

Eurovision’da Türkiye, Ermenistan’a neden yüksek puan veriyor?

Eurovision’da Türkiye, Ermenistan’a neden yüksek puan veriyor?
 

Eurovision Şarkı Yarışması'nın ülkelerin oy verdiği bölümün seyredilme zevki yüksektir. Ülkemize oy gelince seviniriz, bizim vereceğimiz oyları merak ederiz.

Ben de o bölümü dikkatle izlerim. Yunanistan’dan oy aldığımızda daha çok sevinirim, Yunanistan’a oy vermemizi isterim. Bu davranışlar dostluk için güzel fırsatlardır.

Eurovision Şarkı Yarışması'nın oy verme alışkanlıkları yalnızca yarışan şarkılara bağlı değildir. Ülkelerin siyasi durumları, komşulukları, tarihsel yakınlıkları veya uzaklıkları şarkılardan daha etkilidir.

2007’de Türkiye, Ermenistan’a 12 puan vermişti. Bu yıl (2008) ise 10 puan verdi. Dostluk adına güzel bir davranış ancak beklenemeyen bu puanların bir açıklaması olmalıdır.

Eurovision’da Türkiye, Ermenistan’a neden böyle yüksek puanlar veriyor?

Şarkılarını bize yakın mı buluyoruz?

Türkiye’de Ermenistan’a oy veren büyük bir grup mu var?

Türkiye’de Ermenistan’a oy veren organize bir tepki grubu mu var?

PUAN SİSTEMİ

Yarışmaya katılan her ülkede mesaj gönderilerek kendisi dışındaki ülkeler için oylar kullanılıyor. Bu oylar yüksekten aza doğru sıralanıyor. En çok oy alan ülke 12, sonraki 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puan alıyor.

Diyelim ki en çok oy alan oyların yüzde 90’nını, ikinci sıradaki yüzde 2’sini, üçüncü sıradaki yüzde 1’ini, diğerleri daha az oy alıp sıralandılar. Birinci 12, ikinci 10, üçüncü 8 puan diğerleri de diğer puanları alıyorlar.

ERMENİSTAN’IN OY SAYISI VE PUANI

2008 Eurovision’da, ülkemizde 12 puanın Azerbaycan’a gideceği belliydi. Oy sayılarını bilmiyoruz, ancak kullanılan oyların çok büyük bir bölümü Azerbaycan’a gitmiş olmalıdır. Diğer oyların yüzdesinin tek rakamlı sayılar olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca Ermenistan için küçük bir oy organizasyonu ile çok kolay bir şekilde diğer ülkelerin üzerine çıkartıp ikinci sıraya yükselmesini sağlamıştır.

2007’de oyların toplandığı belli bir ülke olmadığı için Ermenistan’ın 12 puanı alması kolay olmuştu.

2008 EUROVISION

Yarışmayı Rusya kazandı, Ukrayna ikinci, Yunanistan üçüncü oldu. Türkiye ise 7. sırada yeraldı. Yedinci olmak güzel bir başarı, Mor ve Ötesi’ni kutluyorum.

Daha önceki yıllarda tam puan aldığımız, yurttaşlarımızın sayısının çok olduğu ülkelerde bu yıl daha az puan almamızın nedeni, oylarımızı Azerbaycan ile paylaşmamızdandı.

Kıbrıs Rum Kesimi finale kalamadığı için Yunanistan’ın ilk sıradaki ülkesi değişmek zorunda kaldı. Eğer Kıbrıs Rum Kesimi finallerde olsaydı, Yunanistan’dan az da olsa puan alırdık, çünkü oylar belli yerde yoğunlaşınca aradan sıyrılmak kolay olurdu. Kıbrıs Rum Kesimi 12 puanı yine Yunanistan’a verdi.

SONUÇ

Eurovision Şarkı Yarışması puanlama sistemini gözden geçirmelidir.

Ankara, 25 Mayıs 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..