Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

12 Haziran '08

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Küresel Isınmanın Bitirici Vuruşları!!!

Küresel Isınmanın Bitirici Vuruşları!!!
 


Yeryüzünün ortalama ısısında meydana gelen artış sadece insanları etkilemiyor tabii... İnsan faktörünün büyük etkisiyle oluşan küresel ısınmanın faturası, ne yazık ki insanlardan çok hayvanlara çıkıyor!.. Bakın küresel ısınma kimleri nasıl vuruyor!..


Kutup ayıları...

Küresel ısınmanın etkisiyle, maalesef kutup ayılarının da evleri günden güne eriyor!.. Onlar yalnızca Kuzey Kutup Bölgesi ve civarlarında yaşarlar. Bu ayıların yaşamı buza bağlıdır ve buzu, denizdeki fokları avlayabilmek için bir nevi platform olarak kullanırlar. Buzlarla kaplı sular olmazsa kutup ayıları aç kalır, yavruları da büyüyemez. Bazı bilimadamları 2100 yılının yaz aylarında, Kuzey Kutbu' nun büyük bir kısmında buzdan eser kalmayacağını iddia ediyorlar.


Galapagos penguenleri...

Deniz sularının mevsimsel olarak soğumaması bu penguenlerin yaşamını ciddi ciddi tehdit ediyor!.. Sıcak su, Pasifik' te normalden daha uzun süre kaldığında buna El Nino adı veriliyor ve bu durum, balıkların daha soğuk sular bulmak amacıyle göç etmelerine sebep oluyor. Bu koşullarda, tahmin edilebileceği gibi Galapagos penguenleri aç kalıyor. Yakın geçmişte gerçekleşen son El Nino sebebiyle, penguenlerin yüzde 65' inin öldüğü ve geriye yalnızca 1500 kadar kaldığı biliniyor.


Deniz kaplumbağaları...

Buzulların erimesi sonucu yükselen deniz seviyesi, kaplumbağaların yuvaları olan kumsalları yok ediyor!.. Bunun sonucunda kaplumbağalara da yuva yapabilecekleri daha az ortam kalıyor. Bunun dışında kumun ısısı da, yumurtadan çıkan dişi ve erkek kaplumbağa sayısını etkiliyor. Küresel ısınma sebebiyle ısı daha da arttığında, erkek yavru sayısı iyice azalacaktır.


Afrika filleri...

Afrika fillerinin de iklim değişikliği ve yaşam alanı kaybı sebebiyle durumları hayli düşündürücü!.. Aslında filler, farklı pek çok ortamda yaşamlarını sürdürebilen hayvanlardır... Lâkin küresel ısınma, fillerin yaşam alanlarındaki su ve besin kaynaklarını kurutmakta. Eskiden filler gerektiğinde besin yönünden zengin alanlar bulmak için hayli uzun mesafeler kat edebiliyordu... Ama ne yazıktır ki, artık gidecek hiç bir yerleri yok! İnsan eliyle oluşturulan şehir, çiftlik ve endüstriyel alan gibi bölgeler, fillerin yeni yaşam alanları bulmalarını ya engelliyor ya da bu alanları işgal ediyor.


Kara sinekkapanlar...

Maalesef bazı bölgelerde kara sinekkapan isimli kuşlar, yemek bulamayacak kadar geç zamanda yumurtadan çıkıyorlar!.. Aslında kara sinekkapanlar tam vaktinde yumurtluyorlar ama yavru sinekkapanların başlıca gıdası olan kış güvesi tırtılları, daha erken yumurtadan çıkıyorlar. İşte bu sebeple kuş yavruları yumurtadan çıktıklarında besin bulamıyorlar. Küresel ısınma nedeniyle bazı hayvanların üreme zamanı değişti. Bir ekosistemin dengesi, zamanlama üzerine kuruludur. Kısacası bu kuşların yumurtadan çıkıp yiyecek tırtıl bulmalarını sağlayan doğal zamanlama zarar gördü!


Mercanlar...

Deniz yüzeyindeki sıcaklık artışı mercanları öldürüyor!.. Geniş koloniler halinde yaşayan, deniz hayvanları olan mercanlar, alg denilen küçük bitki benzeri canlılarla emsalsiz bir ilişkiye sahiptirler. Algler mercanların dokularında yaşar, onlara besin maddesi sağlarlar. Su ısısındaki artış mercanları rahatsız eder ve bunun neticelerinden biri olarak tüm algleri dışarı atarlar. Halbuki algler olmadan mercanlar aç kalacaklardır. Dünyadaki mercanların yüzde 25' inin yok olduğu bilinmektedir. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde de yüzde 30' unun daha, yok olmasından korkulmaktadır. Mercanlardaki azalma, onlardan besin ve barınak olarak yararlanmakta olan pek çok hayvanın da yaşamını tehdit etmektedir.


Kurbağalar...

Ölümcül bir çeşit mantar hastalığı, kurbağalar dahil tüm amfibilerin hayatını tehdit ediyor!.. Küresel ısınma, kitrit mantarlarının gelişip yeni alanlara yayılmasına imkân tanıyan iklim koşulları yarattı. Bu mantar, amfibinin derisine yerleşip düzenli soluk almasına mani oluyor ve sonunda onu öldürüyor. Kitrit mantarı, şimdiden pek çok kurbağa türünün yok olmasına sebep olan ve tüm amfibileri tehdit eden bir tehlike!


Islıklı tavşanlar...

Tavşanların kuzeni olan ıslıklı tavşanlar genellikle dağların yüksek bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler; soğuk, nemli ve kayalık yerlerde yuva yaparlar. Islıklı tavşanların dağlardaki yaşam alanları hızla daralıyor; dağların zirveleri ısındıkça, onların hayatta kalabileceği yaşam alanları da azalıyor.


İnsanlar...

Eee tabii ki bütün bunlara sebep olan, baş aktör insanoğlu da risk altında!.. Karbon ayak izimizi küçültmemiz bitkilerin, hayvanların ve insanoğlunun hayatta kalmasına yardım eder. Unutmayalım ki hayvanların yaşamını tehdit eden her unsur bizleri de etkiliyor! İşte bu nedenle, onları kurtarmak adına yapılan her türlü çalışma, aynı zamanda bizim de kurtuluşumuz olacaktır!



Kaynakça : Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..