Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tokat mangalı

Tokat mangalı
 

Tokat Mangalı


Özellikle son zamanlarda sağlıklı beslenmenin ön plana çıkması ile yaygın olarak tartışılmaya başlanan "Mangal" kültürümüz vazgeçilmezlerimizden biri idi.

Ancak işin ucunda ateş ile temas eden et olunca ve oluşması muhtemel kanserojenik maddeler olunca ister istemez mangal ile aramıza biraz soğukluk girdi.

Tabi bu demek değildir ki, mangaldan vazgeçelim. Bizde öyle yaptık ve herşeye rağmen mangalımızı yakmaya devam ettik.Tabii bir sürü soru işaretini de aklımızın bir tarafında saklamak kaydı ile.

Ancak dün karşılaştığım bir mangal beni oldukça şaşırttı.İlk kez bu tarz bir mangal görmüştüm. Kullanan arkadaşın icadı sanmama rağmen aslında Tokat yöresine mahsus bir mangal imiş ve arkadaş kargo ile özellikle getirtmiş.

Bu mangalda ateş ile et direkt temas etmiyor. Etlerde zaten enine değil dikine pozisyonda duruyor mangalın içinde.

Resmini çizmeye çalıştığım bu mangalda sağ ve sol bölümlerde ateş yanıyor ki ne isterseniz atabilirsiniz , kömür mecburi değil, orta bölümde ise etler sıcaklığın etkisiyle oldukça güzel bir şekilde pişiyor. Damlayan yağlar ise altta bulunan bir haznede toplanıyor ve dumana ve kokuya dönüşmesi önleniyor.

Sonuç ise muhteşem. Etler kurumadan , kokmadan , ateşle temas etmeden pişiyor.

O bölgenin insanlarını kutlamak ve en azından taşımada sorun yaşamadan evlerde rahatlıkla kullanılabilecek bu mangalı sizler ile paylaşmak isterim.

Sevgi ve saygı ile kalın.
 
Toplam blog
: 54
: 742
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

Ev hanımıyım. Gıda mühendisiyim. Ancak şu anda çalışmıyorum. Evim işim olmuş durumda. Amatör olarak ..