Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

KAGEM-Kaleci geliştirme merkezi

KAGEM-Kaleci geliştirme merkezi
 

kaleci çalıştırmak


TÜRK KALECİLERİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER


Bilindiği üzere günümüz futbolunda kaleci çok önemli bir pozisyonda görev almaktadır. Büyük sorumluluk gerektirdiği ve hatasız oynamak zorunda kaldığı için bu mevkide görev alacak kişilerin farklı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bir kalecinin takımına olumlu ve ya olumsuz katkısı en üst seviyede olmaktadır. Yapacağı bir hatanın bir takımı şampiyonluktan edebileceği gibi küme düşmesine sebep olabilmektedir. İyi yönde yapacağı katkı ise şampiyon yapmasına veya kümede kalmasına yol açabilecektir. Dolayısı ile bu kadar önemli olan kalecilik mesleğinin geliştirilmesi için neler yapıyoruz veya neler yapabiliriz. Ülkemizde kalecilik mesleğine gereken önem verilmekte midir? Sürekli eleştiriye maruz kalan kaleci olmaktadır. Hâlbuki sorgulanması gereken kalecinin ne kadar eğitim aldığı veya nasıl aldığıdır. Bu yüzden kaleci eğitmenliği en az kaleci kadar önemlidir. Kaleci seçimi yapılırken kalecide olması gereken vasıfları bilmek, kalecinin yaşadığı duyguları yaşamak gerekir. Bu özellikler nedir dersek kısaca şöyle özetliye biliriz:


n 1-FİZİKSEL YAPISI İYİ OLACAK

n 2-LİDERLİK YAPISI OLACAK

n 3-CESARETLİ OLACAK

n 4-ZEKİ OLACAK

n 5-ÇALIŞMAYI SEVECEK

n 6-ÇABUK OLACAK

n 7-KARAR VERME YETENEĞİ OLACAK

n 8-SEZİLERİ KUVVETLİ OLACAK

9-SORUMLULUK ALABİLECEK

n 10-SİNİR SİSTEMİ KUVVETLİ OLACAK

n 11-TAKTİKSEL UYUMU İYİ OLACAK

n 12-KONSANTRESİ İYİ OLACAK

n 13-OYUN KURALLARINI İYİ BİLECEK


İyi Bir Kalecinin Yetişmesi İçin Yapılması Gerekenleri Şunlardır:


Kaleci adayının seçimi ilk aşamadır. Doğru tespit çok önemlidir. Eğer adayın seçiminde istenen kriterlere önem gösterilirse, yapılacak çalışmalar doğru yere gider ve sonuç almak kolaylaşır..
Küçük yaşta doğru kaleci tekniğinin, hem teorik hem de pratik olarak aktarılması ileride yaşanması muhtemel hataların önüne geçecektir.
Çalışmayı sevdirmek ve küçük yaşta gerekli sporcu disiplinin verilmesi önemlidir.
Hedef koymasına yardımcı olmak ve bu hedefe ulaşması için gerekli yolunun gösterilmesi gerekir.
Tekrar metodunun uygulanması ile tekniğin pekiştirilmesi ve motorik hale getirilmesi şarttır.
Eğitimin öneminin kaleciye benimsetilmesi üst seviyede karşılaşması muhtemel karakter değişimine engel olacaktır.

Türkiye de kaleci yetiştirilmesine ne kadar önem verilmektedir. Şu anda lisanslı olarak sadece 330 tane KALECİ ANTRENÖRÜ vardır. Bunların büyük çoğunluğu altyapıları tercih etmemektedir. Nedeni ise ekonomik olarak tatmin edilmemeleri olarak göze çarpmaktadır. Türk kaleciliğinin gelişmesi de bu antrenörlere altyapıları cazip hale getirmekle olacaktır. Küçük yaşta alınması gereken eğitim, profesyonel düzeyde verilmeye çalışılmaktadır. Ağaç yaşken eğilir sözünden de yola çıkara küçük yaşta alınmayan temel kaleci eğitimi ilerleyen yaşta verilememektedir. Ülkemizde profesyonel ve amatör olarak faaliyet gösteren 4212 kulüp vardır.( 2006-2007 sezonu için geçerli) Türkiye Futbol Federasyonu 2006-2007 Sezonunda bölge müdürlüklerinde vize, transfer, filiz lisans, amatöre dönüş işlemi yapılan faal amatör futbolcu sayısı 214.650 kişidir. 4212 kulüp amatör olarak 10, 831 kategoride mücadele etmektedir. Kategoriler ( Büyüklerde: Süper Lig- 1.Küme-2.Küme, A Gençlerde: 1.Küme-2.Küme, B Genç, Yıldız, Minik, Mini minikler, Büyük Bayanlar, Yıldız Bayanlar) Yapılacak ufak bir hesapla 10, 831 takımın en az iki kalecisi olduğunu düşünürsek TÜRKİYE DE en az 21, 662 KALECİ VARDIR. Bize düşen görev ise bu kadar kaleciden en iyilerini seçip ülke futboluna sunmaktır. Bunun içinde Federasyonumuzun önderliğinde bu çalışmaların yapılarak gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkarılmasını sağlamak gerekmektedir.


Federasyonumuzun yapması gerekenler:


Bu sene 16 ya çıkartılan Bölge Müdürlüklerine Kaleci Antrenörü almak olacaktır. 16 Bölge Müdürlüğünde görev yapan antrenörler arasında bir tane bile kaleci antrenörünün bulunmaması düşündürücüdür. Kaleci seçimlerinde hangi kriterlere göre seçim yapıldığı merak konusudur. Tavsiye üzerine yapılan seçimlerin sonuçları da istenilen düzeyde olmamaktadır. Bu konuda yapılması gerekenler ise..


Bölge Kaleci Antrenörlüğünün Federasyonumuzca Benimsenmesi ve Kontenjan Açılması

Kaleci Departmanının Kurulması

a- Türkiye deki bütün profesyonel ve amatör takımlarının taranıp burada bulunan kalecilerin kişisel ve teknik bilgilerinin kayıt altına alınması..

b- Belirlenen milli takım seviyesine yakın kaleci adaylarının belli periyotlarda takibi ve eğitime alınması..

c- Özellikle küçük yaştaki kaleci adaylarına kaleciliği sevdirmek için gerekli etkinliklerin ve çalışmaların yapılması

d- Kaleci eğitim CD’leri hazırlamak ve kaleci adaylarının bundan yararlanmasını sağlamak

e- Bölgelerde belirlenen kalecilerin eğitim sonrası milli takımlara kazandırılabilmesi için düzenlenecek hazırlık kamplarına davet edilip ikinci bir denemeden geçirilmesi..


Milyon dolarların döndüğü futbol dünyasında kalenizi emin ellere teslim etmek için iyi kalecilerin yetişmesi gerekliliği vardır. İyi kalecilerin yetişmesi altyapılara önem vererek olur. Bunu kulüplerimiz kadar federasyonumuzda düşünmeli ve gerekenleri yapmalıdır. Yapılacak ciddi çalışmalarla Türk kaleciliği zamanla dünya futbolunda yerini alacaktır. Yeter ki bu konuda bir şeyler yapılabilsin.

 
Toplam blog
: 8
: 2152
Kayıt tarihi
: 19.06.08
 
 

Merhaba.. Ben Mehmet Güler 1972 dogumluyum. Uzun süre amatör ve profosyonel futbol oynadım.. Şu a..