Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Alyoşa-Sevmek Güzeldir.

http://blog.milliyet.com.tr/alyosacan

26 Haziran '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İzmir Karşıyaka Latife Hanım Müzesi

İzmir Karşıyaka Latife Hanım Müzesi
 

Atatürk ve Kadınlar


Merhabalar,

Uzun süredir gitmek istediğim ama sağlık sorunlarım yüzünden bir türlü gitmeye fırsat bulamadığım Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın müzesine en nihayet gidebildim.
Müze, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ve Karşıyaka çarşısına çok yakın bir bölgededir.
Müzeden içeri girerken, içerisinin kirlenmemesi için ayaklarımıza galoşlarımızı takıp öğle girdik. Latife Hanım'ın müzesinden içeri girer girmez sağ odada eski tip güzel koltuklarla eski halılar serilmiş olanbir oda var, hemen yanında yine bir koltuk odası ve Eski Gramafon bulunan bir masa var, yine tam karşıda başka bir oda var, bu oda da tarih kokuyor heryerleştirilen eşya eski ve çok güzel, hemen karşısında çok şık eski tip bir mutfak gördük.Mutfak o kadar güzel ve o kadar zarif ki insanın içi ısınıveriyor orada, hele o müthiş eski tür tabakları rengarenk görüntüleriyle insanı iyice eskilere götürüyor.

Bu arada tüm odaları gezerken odaların tarihini anlatan, Latife hanımla ilgili, Atatürk ile ilgili, Zübeyde hanımile ilgili bilgi panoları var.Panoda Latife hanımın ve Zübeyde hanımın nasıl tanıştıkları ve günlük hayatlarındananı yazıları var.

Birde Müzenin ikinci katı var, ikinci kata çıkarken kırmızı halılarla döşenmiş merdivenleri var.İkinci katın hemen girişinde yine tarihi halı ve bordo koltuklar çok dikkat çekici, ayrıca tam ortada sarı bakırdan
bir mangal duruyor.İlk oda Latife Hanım'ın odası, odaya Latife Hanım'ın mumya heykelini koymuşlar, ilk görüşte tıpkı gerçek insan oturmuş gibi bir görüntüsü var, çok hoş ve aslına çok benziyordu.Hemen yanında masası ve piyanosu var.
Odanın hemen yanında Atatürk'ün mumya heykeli var ve masaya dayanık ama ayakta duruyor.

Çok fazla Atamıza benzemese bile yine kendisini andırıyor, insan o odada çok başka hislerle karmakarışıkduygularla dolaşıyor.Odada yine eski halılar döşenmiş, perdeler ve koltuklar yine eski tip döşenmiş çok zarif
çok güzel bir oda, odaların tam karşısında bir oda daha var.
Zübeyde Hanım'ın odası, burada da Zübeyde Hanım'ın mumya heykeli var ve koltukta oturuyor.Kendisine bire birbenzemesede bu mumya heykelde biraz benziyor Zübeyde hanıma, Zübeyde hanım'ın hemen yanında
Sevgili eşi Ali Rıza Bey'in çerçeveli bir resmi duruyor, sol yanındaki duvarda ise kendi orijinal resmi asılı, hemen yanında ise aynalı kocaman çok güzel işlemeli bir konsol duruyor.

Odanın tam karşısında yatağı döşenmiş, eski bir tip yatak, perdeleri ve dolapları var.Diğer bir tarafta ise sandık içerisinde çeşitli işlemeler koymuşlar eski kanaviçe ve delik işleri, dantellerkoymuşlar hepsi birbirinden güzel ve zarif duruyorlar.
Çeşit çeşit çok eski işçilikle süslenmiş konsollar çok dikkat çekici ve tavanda eski tip kartonpiyerler kaplı ve avizeleride aynı şekilde ışıklı ve çok güzel duruyorlardı.

İnsan müzenin içini gezerken şöyle bir eskilere gidiyor zaten, hepsi bir zamanlar bizlerinde evinde bulunan kanaviçeler, danteller, siniler, bakır tabaklar, kilimler, konsollar, kahve makinaları var.Müzeye giripte
gezince eskileri kesinlikle hatırlayacaksınız.

Dışarı çıkarken birde anı defteri koymuşlar fakat bekçileri kelem bitti yazmıyor bahanesiyle müzeyi gezenbizlere ve diğer insanlara anı defterine yazı yazdırmadılar.
Müzenin bahçesini ise çay bahçesi olarak düzenlemişler çok hoş bir yer olmuş.
Müzenin yapılışında emeği olan Karşıyaka Belediye Başkanı sayın Cevat Durak beyefendiye de ayrıcaTeşekkürler ediyoruz.
Müzeyi gezdim gördüm, resimledim ve sizlerle paylaştım.
Umarım ilginizi çekecektir.Siz İzmirli Blog arkadaşlarım, daha müzeye gitmediniz mi?O halde bu yazıyı okuduktan hemen sonra gitmenizi ve görmenizi öneriyorum, çok güzel çok hoş bir yer.

Herkese sonsuz sevgiler, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Not:Müze resimlerini yazımın hemen altında göremezseniz,
Lütfen galerideki resimlerime bakınız, hepsini yayınlıyorum.
 
Toplam blog
: 227
: 1770
Kayıt tarihi
: 24.11.07
 
 

İzmirliyim, okumayı, yazmayı, gezmeyi çok seviyorum. Daha ne olsun. Sevgiler...