Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '08

 
Kategori
Spor
 

Fransa bisiklet turu

Belki bugün tüm gazetelerin spor sayfalarında Fransa Turu ile yazılar vardır. Çünkü artık bitti ve kazanan belli oldu.

Sadece sonuç vermeyi seven birçok gazete bu habere muhakkak atlamıştır. Şu kazandı, ikinci şu oldu, falan filan, böylece haberi atlamamış olmuşlardır. Tamam ben de bisiklet sporu meraklısı değilim ama nerdeyse Olimpiyatlar kadar tarihi olan ve yine nerdeyse 1 ay boyunca devam eden bir yarışma için bu kadar az haber vermek herhalde bizim basınımıza mahsus bir olay.

Dile kolay 1903'ten beri yapılan dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri ve en zorlularından biri. Yaklaşık 5500-5750 km pedal çevirmek, yağmur-sıcak-soğuk dinlemeden, ve o muazzam Alpleri geçerek bu yarışı bitirmek bile bir güç gösterisi, tabiata bir meydan okuyuş. Yaklaşık 20-21 ekip, 180-190 sporcu (ki şimdiye kadar bu yarışmaya başlangıcından beri 10000 dolayında bisikletçi katılmış !!), basit bir yarışma değil.

Tamam şimdiye kadar hiç Türk katılmamış (hatta birkaç Özbek ve Kazak dışında, Ortadoğu ve Asya'dan hiçkimse katılmamış), Lance Armstrong tüm rekorları kırmış 7 birincilik almış (ama 2-3 senedir yok), geçen senenin şampiyonu Contador yok, müthiş Alman Andreas Kloden yok, Kazak Vinokourov yok, dağların kralı Ivan Basso yok, müzmin ikinci Ullrich yok, dopingli şampiyon Floyd Landis yok, Leipheimer yok, Hamilton yok... Ama tur ve hayat devam ediyor. Yine dünyanın en zor yarışlarından biri.

Tamam doping skandalları ile eski popülaritesini kaybetmiş gibi gözüküyor ama yine de Fransa Turu. Bu sene baş aktör CSC takımı idi. 2001'den beri bu yarışa katılan, ilk zamanlar takımında Ivan Basso gölgesinde kalan, ama son 2-3 senedir takımın da kaptanlığını yapan İspanyol Carlos Sastre en sonunda bu sene turu kazandı ve sarı mayoyu (tur birincisinin giydiği forma) kaptı. Bahsettiğim gibi CSC takımı, takim halinde çok başarılı idi. Beyaz mayo (25 yaş altındaki gençlerin en iyisine verilen forma) sahibi Andy Schleck ve abisi Frank, CSC takımını takım birincisi yapan ekibin diğer başarılı üyeleri idi. Bir diğer İspanyol Rabobank takımından tecrübeli Oscar Freire yeşil mayoyu (en çok puanı toplayanın giydiği forma) kaptı. Avusturyalı Bernhard Kohl de dağların kralına verilen forma olan kırmızı puantiyeli mayoyu kapmış oldu. Sonuç olarak bir Fransa Turu daha sona erdi.

Ama spor basınımız bence sınıfta kaldı.

 
Toplam blog
: 2
: 1135
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

1971 Istanbul doğumluyum. Evliyim, bir oğlum var. Yaklaşık 20 senedir turizmin içindeyim. Hakkari ..