Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '08

 
Kategori
Sınavlar
 

Zabıt katipliği sınavına girecek adayların dikkatine

Zabıt katipliği sınavına girecek adayların dikkatine
 

Zabıt katipliği sınavına girecek adayların dikkatine! Bilgisayarda hız sınırlarınızı zorlayın


Dönem dönem açılan zabıt katipliği sınavına girecek olan adayların aşağıda belirtilen genel şartlar ve özel şartlara haiz olması gerekmektedir. Burada önemle üzerinde durulması gereken konu; bu şartlara sahip olan adayların en çok zorlandıkları veya başarmaları gereken daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az 90 kelime yazabilmek! Bu sorunun çok rahat bir şekilde aşılabilmesi için sınava girecek olan adaylara bazı tavsiyelerimiz olacaktır.

Öncelikle üç dakikada yanlışsız 90 kelime yazabilmenin ötesinde bu hız sınırının çok daha üzerinde bir hedef belirleyin. Bunun için öncelikle bu işi başarabileceğinize inanmalısınız.

Daktilo veya bilgisayar klavyesi ile çok hızlı ve hatasız yazılar yazabilmek için on parmak metodunu doğru bir şekilde öğrenmelisiniz. (Doğru oturuş düzeni, parmakların doğru tuşlara yerleştirilmesi, metni doğru ve hızlı okuma; yazılarınızı yazarken ellere ve ekrana kesinlikle bakmama vb.). Normal yazım ile on parmak yazım arasındaki hız farkları, orta düzey bir on parmak kullanıcısı açısından bakıldığında 7-10 katına kadar çıkabilmektedir. Bu hız farkları göz önüne alındığında on parmak bilmenin ne kadar önem arz ettiği açıktır.

Sınava çok az bir süre kala on parmak metodunu öğrenen adaylar, sınavdaki hız kaygısı ile ciddi bir stres yükü ile çalışmalarını sürdürmekte, bu da onların öğrenme ve hız süreçlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Parmakların hızı ile beynin yazmak istediği hız sınırı arasındaki fark açıldıkça, hata yapma oranınız yükselecek bu da size hem zaman hem de hız kaybettirecektir. Bu pratik eksikliğini kapatabilmek için sınava hazırlanmaya olabildiğince erken başlamanız oldukça yararlı olacaktır. Çünkü bu hazırlık sürecinde on parmak metodunu öğrendikten sonra bol bol pratik ve hız çalışması yapmanız, motor öğrenme sürecini kusursuz bir şekilde tamamlamanıza yeterli olacaktır.

Sınavdaki yanlışsız 90 kelimelik hız sınırını gözünüzde hiç büyütmeyiniz. Çünkü bu hız sınırı orta düzey bir on parmak kullanıcısı açısından hiç de önemsenecek bir hız düzeyi değildir. On parmak metodunu doğru bir şekilde kullananlar bu hız sınırlarının çok çok üzerinde yazılarını yazabilmektedirler…

Eğer on parmak metodunu yeni öğrenen biri iseniz çok hızlı yazabilmek için hiç acele etmeyiniz! Derslerinizi gerektiği gibi, kurallarına ve çalışma sürelerine uyarak bitiriniz.

Ehliyetinizi yeni aldığınızı düşünün; acemi bir sürücü iken İstanbul trafiğinde hız sınırlarını zorlamak sizin açınızdan pek de güvenli olmayacaktır. Ne kadar çok trafiğe çıkarsanız zamanla o kadar sürüş tecrübeniz artacaktır…

Bilgisayarda on parmak metodunu öğrenmek; üstün bir yetenek veya kabiliyet gerektirmez. Öğrenme isteği olan herkes çok kısa bir süre sonunda on parmak metodunu çok rahatlıkla öğrenebilir ve dünyadaki tüm Latin alfabesini kullanan dilleri (İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca vs.) ellerine ve ekrana bakmadan çok rahat bir şekilde yazabilir.
Geniş bilgi için: http://www.yelkenyayinevi.com

Bu vesile ile zabıt katipliği sınavına girecek tüm adaylara ve on parmak öğrenmek isteyen herkese tekrar tekrar başarılar dilerim. Verimli ve mutlu bir hayat dileğiyle…

Ali ÜNLÜ

ARANAN ŞARTLAR

I) Genel Şartlar:

a-Türk vatandaşı olmak,

b-İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için yazılı sınav tarihinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve yazılı sınav tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak,

c-Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş bulunmak veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

d-Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref veya haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

e-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,

f-Kamu haklarından mahrum bulunmamak,


II) Özel Şartlar:

a-Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya diğer lise ve dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak (bu sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlar ile örgün eğitim yoluyla en az 80 saat bilgisayar dersi veya 150 saat daktilografi dersini başarıyla tamamladığını belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

b-Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup Millî Eğitim Bakanlığı onaylı veya Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretim kurumları ya da üniversitelerce düzenlenen kurslar sonuncu verilen daktilo veya bilgisayar sertifikasına sahip olmak.

c-Meslek liselerinde okutulan daktilografi ders kitabından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak. (1- Bu şart hem (a) hem de (b) fıkrasında belirtilen adayları kapsamaktadır. 2- Bu şartın varlığı ilgili adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama ile tespit edilecek olup, üç dakikada yanlışsız olarak vuruş hesabı yapılmadan en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınav ve mülâkata alınmayacaklardır.)

d-Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak. (memurlar.NET'in Notu:Bu şart sözlü sınavdan sonra araştırılacak bir husustur.)

III-) Puan Şartı:

10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (2004-KPSS)’nda lisans mezunları için KPSSP3, ön lisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türünden, 70 ve daha yukarı puan almak.

 
Toplam blog
: 20
: 11818
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Ali ÜNLÜ   1976 yılı Konya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Ardından A..