Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
İzmir
 

Alaçatı yasakları-2

Alaçatı yasakları-2
 

Alaçatı’da, Çeşme’nin pek çok yerinde olduğu gibi her istediğin yerden denize girmek yasaktır. Tabi ki girilebilecek yerler vardır ama oralar sabahın erken saatlerinden itibaren, her bir santimetrekaresi parsellenmek kaydıyla, günübirlikçiler tarafından kapılır. Kalan yerler de afili beach club parselizasyonuna kurban gitmiştir. Sadece plajdaki tesise girebilmek için dahi bilmem kaç lirayı bayılmanız gerekir.


Alaçatı’da sabah kahvaltılarında ekmek yemek yasaktır. İlla ki fırından yeni çıktığı için içinden dumanı tütmekte olan, üzerine pekmez sürülmüş kumru ekmeği, boyoz ve gevrek almanız, size farz kılınır.


Alaçatı gecelerinde, yazlığınızın verandasında ya da otelinizin bahçesinde, balkonunda şort-atlet oturmak yasaktır. İzmir’in ve tüm Ege-Akdeniz sahillerinin sıcaktan buharlaştığı günlerde dahi Alaçatı gecelerinin serinliği, sizi üzerinize sıkı bir şeyler almaya mecbur bırakacaktır. Ve buna rağmen, ter içindeki şehir günlerinizi düşündürerek, doğal klimatik ortam için şükrettirecektir.


Çeşme-Alaçatı otobanında; motor hacmi 1600 cc’den düşük araçların orta ve sol şeritten seyretmeleri, 1600-2000 cc olan araçların sol şeridi kullanmaları kendi can ve mal güvenlikleri açısından yasaktır. Sol şerit yine yazılı olmayan yasalar gereği 3000-5000 cc’lik acayip pahalı otomobil ve devasa ciplere tahsis edilmiştir. Bu kadar lüks ve ultra pahalı kara taşıtını bir arada, Çeşme-Alaçatı otobanının sol şeridinden başka hiçbir yerde görmezsiniz.


Alaçatı yol ayrımına gelmeden önceki iki grup rüzgar santralinin değirmenlerinin dönüş hızına göre hava tahmini yapmak yasaktır. Zira sizi müthiş bir şekilde ters köşeye yatırabilir. Alaçatı’nın rüzgarı, her daim celallenmeye hazır aksi ve asabi bir adam gibidir. Ne zaman ve ne şiddette patlayacağı hiç ama hiç belli olmaz.


İşte birkaç Alaçatı yasağı. Tabi ki bunlar yasak gibi yasaklar değil ama Alaçatı’nın kendi konsepti içerisinde oluşan ya da oluşturulan tamamen doğal ve sosyal örgünün yansımaları.


Alaçatı, bir tane bile yabancı turistin olmadığı -varsa da benim görmediğim- ülkenin en önemli ve revaçta turizm merkezlerinden biri. Belki de bu özelliği ile yeganesi.


Öncesi: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=125178


@İki sene önce bugün "Bozcaada: Güle Güle": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=4037

@İki sene önce bugün "Omlet Deyip Geçmeyin": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=4030

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..