Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '06

 
Kategori
Özel Günler
 

On Kasım’ da Atatürk’ ü anlatmak

On Kasım’ da Atatürk’ ü anlatmak
 

1968 yılı 10 Kasım günü çok önemli bir görevim vardı. İnebolu Yeniyol İlkokulunda anma töreninde Atatürk’ün gençliğe hitabesini okuyacaktım. Dördüncü sınıftaydım ve günlerce çalışmış, ezberlemiştim. Sabah büyükbabam uyandırmıştı, elinde bir çift yeni botla başımda bekliyordu. Sabah daha biz uyanmadan, erkenden gitmiş ayakkabıcıdan onları almış, denemem için beni uyandırmıştı. Torununun o gün herkesin karşısına güzel ayakkabılarla çıkmasını istemiş. Çok severdi torunlarını. İlk torunu bendim. Ben de çok severdim büyükbabamı.

Tören başlamış, bayrak önce tamamen indirilmiş, sonra yarıya kadar çekilmiş, saygı duruşu yapılmış ve sıra bana gelmişti. Yağmurlu bir gündü. Okulun dar koridorlarında tüm öğrenciler toplanmıştık. Bir sandalyenin üzerine çıktım ve hitabeyi hiç hatasız okudum. Atatürk’ün söylediklerini arkadaşlarıma aktarmak çok gurur vermişti.

2000’ li yıllarda üniversitede Atatürk’ü anlatma görevi yeniden verildiğinde otuzbeş yıl önce verilen ilk görevi düşündüm ve o gün olduğu gibi her yıl mükemmel şekilde hazırlanmaya çalıştım.

ODTÜ’ de Atatürk Anıtı çok özel bir anıttır. Heykeltraş Şadi Çalık 1966’da büyük bir kütleden oluşan, üzerinde Atatürk’ün sözleri yazılı ve Atatürk’ün en güzel masklarından birinin olduğu anıtı yapmış. O anıtı anlattım, bir kitabın sayfaları diyerek.

Cumhuriyet Bayramında tüm Ankara’yı dolaşıp kamu binalarına asılmış Atatürk resimlerini fotoğrafladım ve o fotoğraflardan 10 Kasım için bir sunum hazırladım.

Ankara’da Atatürk dönemi mimarisini sunmak için Tandoğan’dan Ulus’a, oradan Sıhhiye ve Kızılay’a kadar yürüdüm günlerce ve o dönemin binalarının fotoğraflarını çektim. Atatürk dönemini bir 10 Kasım günü sundum.

Sunay Akın Cumhuriyet Gazetesinde çok güzel bir yazı yazmıştı: Ege Vapurunun Salıncağı... Bu yazıyı Ege Vapurunda çekilmiş fotoğraf ve videolarla birleştirdim, bir arkadaşım da çok güzel seslendirdi. O gün törene gelenler Atatürk’ün çocukluk yıllarına gittiler.

Attila İlhan’ı bir ay önce yitirmiştik. Büyük şairin, Mustafa Kemal’i anlattığı şiiri kendi sesinden sunarken Şadi Çalık’ın Atatürk anıtından görüntüler kullandım.

Bu yıl Fikret Kızılok’un Devrimcinin Güncesi’nden son bölüm Hesap Vakti’nden bir video hazırladım. Atatürk’ün fotoğraflarıyla Fikret Kızılok’un yazıp söylediklerini birleştirdim.

Yarın sabah tören salonunda hazırlıkları yaptıktan sonra koşar adımlarla Atatürk anıtına gideceğim. 9:05’de orada olup, sonra hazırladıklarımı sunmak üzere yeniden salona... Her yıl Atatürk için birşeyler yapmak aynen ilkokul dördüncü sınıf öğrencisinin hissettiği gururunu yaşatıyor bana.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..