Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Her yer küfür küfür esmekte! İş dünyasının hastalıkları.

Her yer küfür küfür esmekte! İş dünyasının hastalıkları.
 

Kariyer yaparaken rahatsızlıklar.


Son yılların en büyük hastalıkları değişti, profesyonel hayatda sabırsızlık, odaklanamamak ve dinleyememek tam anlamı ile karşındakini.
Her dalda var bu tür noksanı olanlar. Onlar ister kabullensin, ister "Hadi lem ordan desin" kendi şivelerince. Çünkü idda ediyorum denesinler dediklerimi sabırla, onlar da şaşıracak çıkan sonuca.(http://www.doktorsitesi.com/soru_bankasi-sorular-88-54 ilgilenenlere.)

Bir piskolog çocukluk arkadaşımla konuştum uzun uzun. Kardeşim, çoğunun sorunu aslında büyük bir beyin travması sonucudur dedi. Kişiler kendilerini normal sanırlar doktor yardımı almadan, deyince çok şaşırdım.

Şimdi! Dağıtalım konuyu önce şöyle bir amatörce, sizin gibi profesyoneller için.

Kızmayın canım, sadece siz yöneticiler değil sorun büyük, işverenlerde de var. Lakin başarılı olanları ayırıyorum çünkü onlar en azından iyi bir dinleyiciler.

Neden diyeceksiniz;
Bazı tecrübeler vardır yaşayarak öğrenilir. Ancak akıllı olanlar, başkalarının tecrübelerinden yola çıkarlar. Faydası ise, en azından fatura böyle daha az olur insanın hayatında. Tam dinlerlerse bilirkişileri, hiç zarar etmezler.
Ancak bazıları vardır, ben biliyorumcudur. İşte kırılma noktası bu. Herkes herşeyi asla bilemez.

Benim profesyonel hayatımda, en çok sevdiğim patron modeli proje bazlı çalışanlardır yani sonuç odaklı.

En sevmediklerim ise, aldığı yöneticiyi doğru kullanmasını bilmeyenler.

Şöyle ki, sektör ne olursa olsun, yöneticinin de uzmanlık alanı ve lisansı ne olursa olsun, en anlaşır şekilde özetliyeyim. Siz her branşa göre yorumlayın sonra;

- Siz hiltonun aşcı başını almışsınız işyerinize, yönetici yemek çıkarmak istiyor, siz patates soğan soyduruyorsunuz. Oysa rutin beklentiler için, usta yemek değil size beyti kebap yapacak.

Daha ülkemizde oturmayan kavramlar var. Kaç KOBİ sahibi Endüstri Mühendisleri ne iş yapar biliyor, söyleyin bana Allah aşkına. Zaten bilseler , real time üretime girer hepsi. Rekabet güçleri de %100 artar. Kaç işletmenin bir yol haritası var veya kendince.

-Ben size söyliyeyim, tek harita kar etmek işveren için ve sadece gider bütçesini görmek yeterli. Oysa iyi bir işletmeci yöneticisinden iflas tablosu da istemeli, aktif büyüme oranı tablosu da.

Şimdi topluyoruz konuyu, yormadan yorumu ve sizin nazik sabrınızı.

Şimdi biz, Halkla ilişkiler mezunlarını bile yeni yeni kullanıyoruz. Siyasiler ise Avrupadan taklit eğitimler alıyorlar. Sadece vücud dili ve diksiyon dersi gibi. Veya güzel konuşma ve vizyon dersi. Misyonlarını ise zaten kendileri yüklenmiş.

Oysa almaları gereken;
Sabır testleri, iş geliştirme, odaklanma testleri teksif ve dinleme testleridir.

Bakmak ayrı, görmek ayrı şeydir;


Maddesiyle, mânâsıyla beyin ve düşünce sistemimiz (brain and mind interface) dışarıdan gelen sınırsız sayıda uyarıya açık olmasına rağmen, her uyarı en mükemmel tarzda kendi cinsine uygun, beyindeki algı ve idrâk desenine ait birimlerde işlenerek değerlendirilir. Meselâ herkes çok çeşitli görme ve koklama uyarısı aldığı hâlde, kişinin dikkatini çeken görüntü ve kokulara ait uyartılar, yaratılıştan sahip olduğu merak, algı ve idrâk desenine göre farklı derecelerde analiz edilir."
Algıda seçicilik, tercihlilik veya dikkat yoğunlaşması olarak da tarif edilen ‘odaklanma’; bakmak ve görmek arasındaki farkın kaynağını teşkil eder. Kişi dikkat, algı ve enerjisini neye odaklamışsa, sadece onu görür.

Sabır konusu biraz daha karışıktır. Beyin ve maneviyatla da ilgisi var. Şimdi şimdi iş hayatında psikometrik testler yapıyorlar ama kimse değer vermiyor. Oysa en önemli konu, beyinde ve ruh sağlığındaki bir çok rahatsızlığında habercisi. Kişisel gelişmeyi de gösteriyor, nelere zaman ayırmıyoruz aslında şu küçücük ömrümüzde.

Neler oluyor bize diyerek son verirken satırlarıma bir gezinti yapalım tarihte. Yeni Asır biraz hızlandı. İnsanların ev ortamalarında televiyon ve internet yoktu. Daha güzel dinliyorlardı karşısındakini. Misafir geldiğinde şimdi kaç kişi televizyonu kapatıyor. Asosyal olduk, önce sabır bitti sonra saygı.

Emitasyon oldu artık herkes hemen hemen. En büyük benim, siz sıfırsınızcılar doldu iş hayatı. Oysa ne güzeldir yeni şeyler öğrenmek, evren dipsiz bir konu. Öğrendikçe ve dinledikçe büyür insan.

Dedelerimizden öğrendiklerimiz aslında fener olmuştur yollarımıza. Kariyer diyerek yozlaştırmamalıyız. Aksi halde her yer kariyer sahibi olduğunu zanneden, balon kariyerle dolar.

Sabırsızlıklarla dolu siyaset, iş dünyası, spor her yer açıkta ve şimdi her yer küfür küfür esmekte!

 
Toplam blog
: 26
: 1200
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

1973 doğumluyum Türkiye'nin önde gelen firmalarından birinde üst düzey yöneticilik yapıyorum. Siy..