Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kara mantar kavurması.

Kara mantar kavurması.
 

Kara mantar


Zonguldak pazarında, çevre köylerde yetişen taze ürünler bolca bulunur.Bu gün rastladığım kara mantarı görünce canım çekti ve hemen aldım.Nasıl yapıldığını bilmediğimden telefona sarılıp görümcemi aradım.Bir dizi görüşmeden sonra aldığım tarifi uyguladım ve ortaya nefis bir yemek çıktı. Yöresel bir tat olduğunu düşünüp resimledim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.

İşte tarifi:

1Kgr.kara mantar(bir adı da çarık mantarı)
4 büyük kuru soğan
iki tutam sivri biber
üç-dört domates
bir demet maydanoz
az tuz
1/2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Mantarlar parçalanmadan önce bol suyla iyice yıkanır.
Sirkeli suda biraz bekletilip durulanır.
Elle didikleyip ince, ince doğranır.
Teflon bir tencerede ince doğranmış soğan yağla kavrulur.
Doğranmış yeşil biberler ilave edilerek bir süre daha kavurmaya devam edilir.
Doğranmış mantarlar avuç içinde iyice sıkılır ve tencereye ilave edilir.
Başka bir tencerede küp, küp doğranmış domatesler pişirilip kavrulmakta olan mantara ilave edilir.
En son, maydonuz ve tuz ilavesiyle tencerenin kapağı kapatılıp 15 dk.daha pişirilir.
Su ilave edilmemiştir.Mantarlar kendiliğinden sulanıyor.
Afiyet olsun.

Not:Mantarları önceden sakın haşlamayın , sertleşiyor.(kösele gibi hem de)

Taze olduğunu anlamanız için mantarların uçları siyah olmalı ;sanki kuruma bulanmış gibi;))
Mantarların içleri de beyaz olmalı.Yumuşak olmalı.

Bilgi: Mantarlar, proteince zengin bir besin kaynağıdır. Diyetetik açıdan pek çok vitamin ve oligoelement içerir. Bol miktarda madensel tuz içeren mantar, zihinsel yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Bileşiminde A, B ve D vitaminleri bulunur. Düşük kalorisiyle açlık duygusunu giderir bir bitkidir. Uzakdoğu kökenli kara mantar Çin mutfağında çok kullanılır.

Kokusunu ve çeşnisini kaybetmemesi için mantarları daima çok az suda, çabuk ve yüksek ateşte pişirin. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur.

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..