Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Mustafa Kemal ATATÜRK

Mustafa Kemal ATATÜRK
 

ATATÜRK'ün çok sık rastlamadığımız bir fotoğrafı...


Büyük Önderimiz, Yüce Atamızı aramızdan ayrılışının 70. yılında anıyoruz.

Onu daha iyi anlamak için Söylev’i yeniden okuyorum bu aralar. 1919–1927 dönemini anlatıyor ATATÜRK söylevinde.Dünyanın gıpta ile baktığı büyük devlet adamı, büyük asker, devrimci, GaziMustafa Kemal ATATÜRK’Ü en iyi anlatan kitap olan Söylev’i her Türkvatandaşının yeniden okuması gerektiğine inanıyorum.

ATATÜRK söylevinde şunları söylemiştir:

- Bu söylevimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyükbir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son verilerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğumu anlatmaya çalıştım.

Temel ilkesi Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bir toplumun yaşamasının ve mutluğunun, ancak dilekte ve dileğigerçekleştirme yolunda tam birlik olmasına bağlı olduğunu belirtmiştir. Okudukçainsanın hayranlığı artıyor.

Ata’mızın ardından dış basında çıkan haberler şöyle:

- Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler. Çünkü gerçekte ulusların anlayışlarında derin ve silinmez izler bırakan eserleriyle daima yaşarlar.Böyle insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi belirli bir devre için de doğmazlar. Bu gibi insanlar, uluslarının bu nimetler kaynağından durmaksızın yararlanmalarına imkan vermek suretiyle yüzyıllarca uluslarının tarihlerine egemen olacak insanlardır.
.
Tahran Gazetesi
(Tahran, 21 Kasım 1938)

- Atatürk'ün hayatı ve eseri sadece Türkiye için değil, fakat dünyanın bütün özgür ulusları için bir ilham kaynağı olmakta devam edecektir.
.
Çang KayŞEK
(Çin Cumhurbaşkanı, 10 Kasım1923)

- O, kişisel kazanç ve ün peşinde koşan basit bir diktatör değil, gelecek kuşaklar için sağlam temeller atmaya uğraşan bir kahramandı.
.
Prof.Walter L.WRIHT Jr.

- Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimizebakın ki, O büyük dahi çağımızda Türk Ulusuna nasiboldu. Mustafa Kemal'indehasına karşı elden ne gelirdi.
.
LloydGeorge
(İngiltere, 1922)

- Atatürk'ün Türkiye'de yaptığını hiçbir tarafta hiçbir kimse yapmadı: NeCavour, ne Cromwel, ne de Washington... Atatürk'ün bulduğunu hiç kimse bulmadıve Atatürk'ün yaptığını da hiç kimse yapmadı. İlham ettiği kimselere ve kendi prensiplerine göre yarattığı yeni kuşak, O'nun eserine devam edecektir.
.
Tipos Gazetesi
(Atina, 12 Kasım 1938)

- Çöküntü halinde bulunan birim paratorluktan özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir ilan ve o zamandan beri korunması, Atatürk'ün ve Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye Cumhuriyetinin doğuşu ve o zamandan beriAtatürk'ün, Türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkilaplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.

JohnF.Kennedy
(ABD Başkanı, 10 Kasım 1963)

- Atatürk, yalnız Türkiye'nin değil bütün Doğu'nun Ata'sı idi.
Altes Veli Han Afganistan 1938

- Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk ulusunu yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye'nin Ata'sına layık bir tezahürden başka bir şey değildir.
Winston Churchill
İngiltere Başbakanı

- Mustafa Kemal sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranı ile birlikte alt edeceğine inanıyorum.

V. Ilyiç Lenin

Rusİhtilal Lideri

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü saygıyla anıyoruz… Dünya senin yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacak. Rahat uyu Atam!

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..