Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '08

 
Kategori
Tiyatro
 

HAYKO CEPKİN müzikleri ile, BENİ DÜŞÜNMEMİZ GEREK! İhtirasın dolambaç yolculuğu.

HAYKO CEPKİN müzikleri ile, BENİ DÜŞÜNMEMİZ GEREK! İhtirasın dolambaç yolculuğu.
 

Yaratıcılık alanlarının kendini bulması, dönüşmesi bir anda olmaz


Cuma akşamı Plato Film okulunun mini salonunun ışıkları kısıldığında bizi neyin beklediğini bilmiyorduk. Film okulunda tiyatro yapılırsa film imkanlarının neden kullanılmasın fikrinin güzel bir cevabı ile perde, pardon klip açıldı.

Tiyatro gelecekte, interaktif alanın nimetlerinden daha fazla yararlanmalı. Olmayan bir şeyi korumak mı yoksa dönüşmesini izlemek mi? Tiyatro açısından verilmesi gereken en önemli cevap bu. Klasik tiyatro seçeneklerini de göz ardı etmeden bu yön düşünülmeli. Özgün ve yenilikçi yaklaşımlar, güçlü desteklerle çok sıradan ve sürekli işlenmiş konular bile seyirciye yeni sunuşlar gerçekleştirebilir, ilgi çekebilir.

“Beni Düşünmemiz Gerek” Klip ve oyunun tamamında Hayko Cepkin müziği oyunun tüm akışına damgasını vuruyor. Oyun dediğiniz şey zaten seyirci ilgisini ayakta tutacak şeylerin düzgün kompozisyonu demekse, mesaj kaygısını falan boş verip o anda seyircinin ne düşündüğüne bakılmaksızın bir sahne, görsellik oluşturulabiir.

Bildik bir konu. İffet (Idil Arkut Malhan) gösterişli bir hayat için her şeyi göze alabilir, entrika, yalan, seks ve tabi bu fonu tamamlaması için bu baskılara görünürde karşı koyamayan pısırık bir koca. İffet, ihtirasının labirentlerinde birbirine çarptırmadan erkekleri, hizmetçileri ve devamında polisleri bile oyununa alet etmiş.

Zenginlik nereden gelecek? Hak etmiyorsan hazırdan bir yerden tabi ki. Zengin halanın bir an önce ölmesini umarak. Yoksa pısırık kocayı (Bora Demircioğlu) çeker miydi İffet? Hala da, (Nesrin Yilmaz) ölümüi sürekli erteleyenlerden. Labirentin trafiğini gereksiz artıran da İffet’in artık alışkanlığa dönüşmüş iffetsizliğinin gecelerinde evin bahçıvanınaa kadar uzanması ve bunu kocasının yanında açık etmekten çekinmemesi.

Bir öfke anı. kocanın hamlesi ile Bahçıvan (Gökhan Tercanlı) yerde. Bu dakikadan sonra ölümün, bunu gerçekleştirmek için gereken beceriksizliğin, ne denli hızlı entrika ve hesap konusu olduğuna şaşıracağınız sahneler göreceksiniz.

Ölümü, ölememeyi, öldürememeyi yaşayanların aslında zengin olmak için gereken iradeden zaten yoksun olduklarını da anlayacaksınız. Haki Biçici çok cesur biçimde ölüm anlarını oyunun içine dramatik etkiler uyandırmayacak biçimde girmesine, kara mizaha dönüşmesine izin vermekle iyi etmiş.

Ölümü izlemek, hele ilk sırada iseniz bir oyun da bile bu denli yakından hissetmek deneyim olarak etkili geldi bana. Ölümle bir zorum yada sorunum yok. Oyunda bu denli sıklıkla kullanılmasında da, bir ara hadi artık ne göreceksek görelim dediğim anlar belki de seyircilerin de aynı şeyi hissettiği anlar olarak düşünülebilir.

Oyuncular, yıl içinde Pazar günleri kursa gelen öğrencilerden seçildiği düşünülürse ufak tefek kesme, sarkma ve uzatma dışında gayet başarılılardı. İffet, şirret ve vazgeçilmez kadın hissini iyi biçimde verdi. Birkaç kez şuradan bi tane de ben çaksam veya birazdan beni de yatağına alacak gibi duygular uyandırdı ki bu da ii bir şeydi.

Koca, pısırık mısırık ama çok da üzerine gidersen sonuçta bir erkek bir patron duygusu uyandırdı. Benim oyum bahçıvana. Rolüne gayet iyi oturdu ve başarılıydı.

Hizmetçiler, (Burçin Seyrek - Ethel Mulinas Ara) hala, polis (Vahit Tarcan- Tolga Bas) rollerinin bazen altında bazen hakkını vererek deneyimlerinin gereklerini yaptılar.

Başta Hayko Cepkin’i oyunun ritmini düşürmeyecek müziği için, Haki, Biçici’yi, Mehmet Selçuk Bilge’yi böyle bir proje için sorumluluk ve risk aldıkları, iletişim ve diğer gerekliliklerini yerine getirdikleri için, afiş, web, müzik vb oyunun bütün kurumsal gerekliliklerini yerine getirmelerini mesleğim açısından takdir ediyorum. Çok daha büyük bütçeli oyunlarda bile dikkat edilmeyen şeylere dikkat etmeleri nedeniyle, Serpil Yurddaş’ıda proje danışmanlığı ve kurs öğrencilerine bu türden bir profesyonel destek vermeye aracı olduğu için kutluyorum.

Plato Film Okulu bu yıl vakıf olmanın da getirdiği avantajlarla bir çok projeye imza atacak. Ekibin tamamı bu işe gönül vermiş genç insanlardan oluşuyor. Bazen kaos gibi görünse de her şey büyük bir hız ve dinamizmle çözülüyor. Yaklaşık bir yıldır gözlemlerde bulunma fırsatı bulunduğum bu okula dikkatinizi çekmek isterim.

Yaratıcılık alanlarının kendini bulması, dönüşmesi bir anda olmaz. Klasik bürokrasi ile kurulumlar kısa dönemde başarılı sonuçlar alıyor görünse bile uzun vadede yaratıcı alanlarda başarılı olma şansları yoktur. Geleceğin oyuncu ve proje fabrikası Plato Film Okulu faaliyetlerini gözden kaçırmamanızı, kurs ve eğitim için çocuklarınıza ve kendinize güçlü bir alternatif olarak düşünmenizi tavsiye ederim.


<ımg id="myphoto" height="404" src="http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v630/248/43/651285215/n651285215_1548454_3813.jpg" width="604" seq="4">

Oyun Kimliği


Facebook Grup
http://www.facebook.com/group.php?gid=37011012025

HAYKO CEPKİN müzikleri ile, BENİ DÜŞÜNMEMİZ GEREK! İhtirasın dolambaç yolculuğu.


"...beni düşünmemiz gerek. Kısıtlı koşullar altında, sefalet içinde yaşamaktan sıkıldım. Ben de artık iyi bir hayat istiyorum..."

BENi DüŞüNMEMiZ GEREK
İLK GÖSTERİM: 14 KASIM 2008
20.00 PLATO FİLM OKULU SAHNESİ
Bilet Rezervasyon 0212 292 63 84

BİLETLER

http://www.biletix.com/event.htm?id=JBENI


Gösterim Tarihleri:

28 Kasım 2008 20.00 Plato Film Okulu Sahnesi
29 Kasım 2008 20.00 Plato Film Okulu Sahnesi
5 Aralık 2008 20.00 Plato Film Okulu Sahnesi

Reji ve Tasarım
Haki Biçici
Sanat Yönetimi: Mehmet Selçuk Bilge
Müzik: HAYKO CEPKİN

Oyuncular
İdil Arkut Malhan
Gökhan Tercanlı, İsmail Kavrakoğlu
Vahit Tarcan, Mertkan Arat
Bora Demircioğlu
Nesrin Yılmaz, Meral Saklıyan
Tolga Baş, Burçin Seyrek
Ethel Mulinas Araf
Tutku Doğan
ve Rüçhan Çalışkur

Grafik Tasarım ve Web
Mehmet Ali Altıparmak

Proje Danışmanı
Serpil Yurddas

Genel Koordinatör
Nejla Tiryaki
Oyun fotoğrafları
Melike Özge Aksoy

Oyun Videoları Kamera
Caner Küçük

Oyun Videoları Kurgu
Mehmet Selçuk Bilge

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..