Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Portakallı kereviz

Portakallı kereviz
 

Kendi arşivimden


Kerevizi pek çok kimse sevmez. Bunun sebebi de pişerken çıkan kokudur.
Oysa ki bilseniz bunun faydalarını bu kadar kolay burun kıvırmazdınız bu güzelim sebzeye.

Mesela aklıma gelen bir kaçını alt alta sıralayayım size:

- A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir.

- Uyarıcıdır.

- Kandaki stres hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir.

- Vücudu kuvvetlendirir.

- Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir.

- İştah açıcıdır.

- Ağız kokusunu giderir.

- Öksürüğü keser.

- Kanı temizler.

- Karaciğer şişliği ve sarılığı giderir.

- Sivilceleri azaltır.

- Gaz söktürücüdür.

- Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.

- Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür.

- Mideyi kuvvetlendirir.

- Ağrıları giderir.

- Cilde tazelik ve parlaklık verir.

- Unutkanlığa karşı faydalıdır.

- Anne sütünü arttırır.

- Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.

Hal böyle iken ben hala kereviz sevmiyorum diyoruz. İşte size sevebileceğiniz bir kereviz tarifi. Artık bu güzel hali ile bile sevmiyorsanız pes derim.

Malzemeler:
1 kg kereviz.
1 büyük ama ince havuç.
1 Büyük baş soğan (beyaz soğan).
5 adet portakal.
1 çay bardağı zeytinyağı.
1 tatlı kaşığı şeker.
Tuz.

-Kerevizleri bir güzel soyun. Ortadan ikiye kesip birer santim kalınlığında dilimleyin ve suyun içine koyun kararmaması için. Saplarını sakın atmayın onları da bir güzel yıkayın ve ayrı bir yerde uzun kibrit boyunda doğrayın.
-Soğanları ayni şekilde yarım ay şeklinde doğrayın.
-Havuçları dilimleyin.
-Havucu zeytinyağın da hafif kavurun sarılığı az çıksın, soğanları da ilave ederek az daha kavurun ama çok değil. Bu arada portakalların suyunu sıkın. Kavrulmuş soğanların üzerine sapları hariç kerevizi katın. Üzerine portakal suyunu dökün. Tuz ve şekerini ilave ederek kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Takriben on beş dakika sonra saplarını da katın. Beş dakika daha pişirdikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Tercihen bir gün sonra servis yapın. Lezzeti tam oturmuş olur.

Size afiyet olsun.
Hadi bakalım şimdi de kereviz sevmiyorum deyin bakayım.

Altta ki resimler kendi marifetimdir.

 
Toplam blog
: 96
: 2224
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..