Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '09

 
Kategori
Blog
 

İşte en çok "okura"sahip blog üyeleri

İşte en çok "okura"sahip blog üyeleri
 

Sayılar,sayılar ah sayılar


Geçenlerde dikkatimi çekti, biraz araştırınca ilginç verilerle karşılaştım. Biliyorsunuz, bazı arkadaşlarımız zaman zaman sayfalarındaki sayısal verileri bizlerle paylaşıyorlar. Bana kalırsa çok da iyi yapıyorlar. İstatistiğe ve sayılara olan düşkünlüğümden olsa gerek, bu tür yazıları hiç kaçırmıyorum.

Geçenlerde kıdemli bir arkadaşımız…

Bugüne kadar “300 Blog” yazdığını…

“570.000 kez “ sayfasının görüntülendiğini…

“240.000 kez” de okunduğunu belirtti.

Zaten sayfasındaki okunma oranı da (Yazı başına 978) bu verileri doğruluyordu. Benim için oldukça yüksek ve ulaşılması zor rakamlardı bunlar.

Ama benim dikkatimi “Beni 4660 Kadın, 3235 Erkek üye okumuş” (Ki toplamda 7895 yapıyor) demesi çekti. Bana kalırsa, okunma oranına göre oldukça düşük bir okur sayıydı bu.

Gerçek anlamda çok okunduklarına inandığım bazı arkadaşlara ulaştım ve bu konuyu onlara da sordum. “10.000 ila 15.000” arasında okurları olduğunu öğrendim. Blogta herkesin tanıdığı ve beğeniyle okuduğu bir arkadaşımızın ise”22.000” okuru vardı.

E peki ama bu niye böyleydi?

240.000 kez okunan bir arkadaşımızın(24 aydır üye) “Milliyet.com.tr” üyelerinden(sayfalı/sayfasız) oluşan okur sayısı 7895 iken…

110.000 kez okunan bir diğer arkadaşımızın(13 aydır üye) okur sayısı 17.000’di.

E peki bu durum çok mu önemliydi?

Evet, bana kalırsa en azından “En çok okunanlar, sayfası en çok görüntülenenler, en çok mesaj ve yorum alanlar” kadar önemliydi.

Hepimizin sayfasında olan (Raporlarım bölümünde) bu “Kadın/Erkek toplam Okur sayısı” değerlendirme dışı tutulmuş veya böyle bir değerlendirmeye gerek görülmemiş. Okur sayımızı biliyoruz ama bir mukayese yapma imkânımız yok. Öte yandan her üyenin kendi kendine sorduğu bir soru var:

"Google'dan mı tıklanıyorum, yoksa Milliyet.com.tr üyelerinden oluşan disiplinli bir okur kitlem mi var?"

Google faktörünü küçümseyecek değiliz elbette. İnternet sitelerini besleyen, tık sayaçlarını çalıştıran, gücünü de yazılardan ziyade “sihirli anahtar sözcüklere” borçlu olan Google elbette önemli.(Hadise hadisesi bunun en güzel kanıtıdır sanırım.)

Ama işte merak… İnsan ister istemez soruyor: Çok okunuyor ama okuru az! Az okunuyor ama okuru çok! Acaba neden? En önemli soru da; “Okuru en çok olan üyeler kimler?”

Okunma oranı şu veya bu şekilde artırılabilir… Dayanışma yoluyla yorumlar, mesajlar şişirilebilir… Sayfa görüntülenmesi hormonlanabilir. Bunlar istenmeyen ve olmaması gereken şeyler ama oluyor. Ama kabul etmek gerekir ki “En çok okur edinmenin” manipülasyona açık bir kapısı yok!

Tek çare; bu okur kitlesinin dikkatini çekecek oranda güzel ve disiplinli yazmaktır.

Bu da benim şahsi görüşüm tabii.

Konuyla ilgili teklifimi “seyir defterinde” yazarak Milliyet Blog İdaresine bildirdim. Değerli editörlerimizin sayfalarımızdaki verilerden yola çıkarak oluşturacağı bir sıralama bence çok ilginç olacak. İlk 6’ya girecek arkadaşları şimdiden kutluyorum.

Madem her türlü aksiyonun ve sayısal verinin değerlendirmesi ve sıralaması yapılıyor, “En çok okuru” olanların da değerlendirmesi ve sıralaması yapılmalı diye düşünüyorum ben.

Ne dersiniz, haksız mıyım arkadaşlar?


Not:Biliyorum, yarıştırmayalım paylaşalım ama akla kara da belli olsun yani.

ÖNEMLİ NOT: Gelen yorumları anında yayıma veriyorum. Fazla uzatmak istemediğim yazıları değişik açılardan tamamladıkları ve irdeledikleri için. Yorumlar, bu tür yazıların olmazsa olmazıdır ve dikkatle okunmaları gerekir. Konu, hiç şüphesiz ki basit bir "sıralama" konusu değildir. Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 312
: 1658
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Önceleri konuşurdu insanlar, "yazmak", sonraların işi... Duygu ve düşüncelerimizin yanı sıra gözl..