Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '09

 
Kategori
Blog
 

Sayılar, insanlar ve işte bazı sonuçlar

Sayılar, insanlar ve işte bazı sonuçlar
 

Sayılarla insanlar


Sormak soruşturmak lazım, her şeyden önce merak edip araştırmak lazım, öyle değil mi? Eh, biz de editörleri beklemeden araştırdık ve ilginç sonuçlara ulaştık. Bu çarşıda “En çok okunanlar” belliydi(!) ama “En çok okuru olan” üyeler söz konusu bile edilmiyordu nedense… Kolları sıvadık! “Düm tek tek “ gürültülerini duymamazlıktan gelerek bazı araştırmalar yaptık.

Merakımızı gıdıklayan soru belliydi zaten:

“En çok okura sahip üyeler kimlerdi?”

Bu araştırmaya başlamadan önce benim kafamda bir önyargı vardı. “En çok yazanlar”, “Sayfası en çok görüntülenenler”, “En çok okunanlar” yine ilk sıraları paylaşacaklardı.(Doğal olarak da öyle olması gerekiyordu zaten ama nedense olmadı) İster istemez bazı verilere ulaştık! İş bu verilere göre “En çok okura sahip” üyeler şöyle sıralandı:

-

1. Celal Çelik. (30 aylık üye)

42.962 okura ulaşırken “342 blog yazmış… Ortalaması; Blog başına “125’7” okur.

Toplam “3.729” yorum almış. Ortalaması yazı başına “10’9” yorum.

2. Ümit Culduz:( 22 aylık üye)

38.382 okura ulaşırken. “137 blog yazmış. Ortalaması; Blog başına “279 okur”…

Toplam “2.473” yorum almış. Ortalaması yazı başına “18’5” yorum.

3. Kerem Oğuz. (28 aylık üye)

36.741 okura ulaşırken “190 blog yazmış. Ortalaması; Blog başına “193 okur”…

Toplam “3.537”yorum almış. Ortalaması yazı başına “18’8” yorum.(1)

4. Ali Gülcü. ( 29 aylık üye)

36.566” okura ulaşırken “506” blog yazmış… Ortalaması; Blog başına “72 okur”.

Toplam “4.157” yorum almış. Ortalaması yazı başına “8’2” yorum.

Öncelikle belirtelim ki, Milliyet Blog idaresi, sitedeki her türlü aksiyonu ve sayısal veriyi değerlendirerek bazı “sıralamalar” yapmış ve bu sıralamaları da ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “ENLER” bölümünde, bir başka deyişle “VİTRİNİNDE” yayımlamış. Bu “ENLER” bölümüne yer almak, ister istemez bir” avantaj” sağlıyor üyelere. Gelen ziyaretçileri “En çok okunanlar” bölümünde yer alan arkadaşlar karşılıyorlar.

“En çok okunanlar” bölümünün değişmez sakinleri, nedense hep “En Aktif” üyelerden oluşuyordu. Oluşuyordu ama “En çok yorum alanlar” ve yukarıdaki “En çok okuru olanlar” sıralamasında bu isimleri göremiyorduk nedense.

Çok yazmak, çok okunmak ama “en çok okura” ulaşamamak! Demek ki sitemizde farklı iki grup var:

1- Siteye “tık” kazandıran üyeler…

2- Siteye “okur” kazandıran üyeler…

Yukarıdaki sıralamada yer alan arkadaşlara gelince… Ortak yönleri oldukça fazla ve sayısal verileri birbirine yakın. Belirli bir çizgileri var. “Tık” sayaçlarını tam devir çalıştıran “anahtar” sözcüklere ve gelgel “resimlere” pek rağbet etmiyorlar. Futbol, Astroloji, Magazin gibi tıklanma oranı bir hayli yüksek kategorilere uzak duruyorlar. Bugüne kadar içinde “Sex, porno, tecavüz” gibi “cazip” sözcükler içeren yazılar yazdıkları pek görülmüş değil.

Değil ama bu konularda yazmak da yasak değil. Reyting elbette çok önemli, zaten MB İdaresinin de bu konularda teşvik edici bir tutumu var. Bence bu yadırganmamalı.

Ama öte yandan “yazı uğraşına” değişik şekilde yaklaşan, “nicelikten” ziyade “niteliğe” önem veren arkadaşlarımız da var. Hepsinden önemlisi “EDEBİYAT” var. Hiçbir yazı türü “sihirli ve anahtar” sözcüklerin esiri olamaz ve olmamalı. Hiçbir “anahtar” sözcük yazının önüne geçemez ve geçmemeli.

Sitemize üye olan çok; çok ama küsüp yazmaktan vazgeçen “yeteneklerin” sayıları da oldukça kabarık. Yetenekleri bulup çıkarmak ve önermek, editörlerin olduğu kadar, sitede belirli bir konuma yükselmiş ve kendini kabul ettirmiş arkadaşların da vazifesidir.

Hepimiz yazı uğraşına sevdalıyız, bu kesin. Ama kabul etmek gerekir ki farklı amaçlarla yazdığımız da yadsınmaz bir gerçek. “Tık” elbette önemlidir ama her şey demek değildir. Dengeyi sağlamak da Milliyet Blog İdaresine düşer.

Doneler, veriler, bazlar ve kıstaslar… Haklı olarak en çok sorulan soru bunlar… Sayılarla haşır neşir olmak ise oldukça ilginç. Daha değişik şekilde de değerlendirilebilir tabii.

Ben, böyle değerlendirdim.

Sürçü lisan ettiysek affola efendim.

Not: Sevgili Kerem arkadaşımızın blog sayısı biraz fazla. Sildiği yazılar var. Pek önemli olmasa da “yorum”ortalamasını yükseltiyor tabii. Belirtmeden geçemedim.

Not 2: Yazı fazla uzamasın diye sadece ilk dört üyeyi değerlendirdim.Örneğin Mustafa Mumcu Ağabeyimizin 32.432 okuru var.

Not 3: Yukarıdaki, sıralamayı değiştirecek bir veri gelirse, hemen değiştirebilirim tabii. En sağlıklı sıralama MB idaresinin yapacağı bir sıralamadır bence. Saygılarımla.

Not 4: Sıralamadaki arkadaşların okunma oranları: Celal Çelik”781”…Ümit Culduz “706”… Kerem Oğuz “ 506”…Ali Gülcü “584”.


 
Toplam blog
: 312
: 1658
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Önceleri konuşurdu insanlar, "yazmak", sonraların işi... Duygu ve düşüncelerimizin yanı sıra gözl..