Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Televizyon dizisinin 10. bölümü

Televizyon dizisinin 10. bölümü
 

Bir süre önce başlayan televizyon dizisinin 10. bölümünü bugünlerde izliyoruz. Bu dizinin en önemli özelliği çok sayıda kanalda birden yayınlanıyor olması. Kimi kanalların izleyicileri çok büyük bir heyecanla izlerken, kimi kanalların izleyicileri o kadar büyük heyecan duymuyorlar. Televizyon dizisinin kimi sahneleri canlı yayınla ekrana geliyor. Özellikle heyecanı artırmak için, ıssız yerlerde geçen gizemli arama sahnelerini tam prime-time’a denk getirerek daha çok seyircinin izlemesini sağlıyorlar. Kimi kanallar dizinin tümünü yayımlarken kimi kanallarda sansüre uğrayan sahneler oluyor.

Dizi başladığında, ilk bölümleri seyircinin çok ilgisini çekmemişti. Çok sıradan bir konu üzerine kötü bir senaryo yazılmıştı. Hatta ortada yazılmış bir senaryo olmadığı iddiaları bile söyleniyordu. Yönetmen de çok acemi görünüyordu. Dizinin esas kahramanlarının tümü kötü adamlardan oluşuyordu. Dizi beklenen reytingi sağlayamadığı için yayından kaldırılacağı düşünülürken yeni sponsorlar bulundu. Bu sponsorların isteği ve desteğiyle diziye yeni yıldız oyuncular alındı.

Diziye katılan yıldız oyuncular şimdiye kadar hep iyi rollerde oynamışlardı. Dizinin yönetmeni seyircinin kafasındaki bu imajı yıkmak konusunda çok iddialıydı. Bu yıldız oyuncuların katılmasıyla dizinin reytingi beklendiği gibi çok arttı. Heyecanlı seyirciler yeni oyunculara senaryoda verilen yeni rollerden çok mutlu olmuşlardı ancak yıllardır alıştıkları rollerin tam tersi rollerde oynatılmaları diğer seyircileri çok kızdırmıştı ve yönetmene büyük tepki gösteriyorlardı. Dizi çok yoğun bir şekilde eleştirilirken, kimi yayın organlarındaki televizyon eleştirmenleri diziyi yere göğe sığdıramıyorlardı.

Dizinin senaristi, yönetmeni, çekim ekibi büyük bir uyum içinde gece gündüz çalışırken oyuncularının bu çalışma temposundan hiç memnun olmadıkları belli oluyordu. Oyuncular diziden ayrılmak için büyük bir çaba gösterirken yönetmen onları diziye bağlamak için her yolu deniyordu. Yönetmenin bu çabası birçok yıldız oyuncuyu dizide tutmaya yetmiyordu.

Dizinin senaristi ve yönetmeni çok eleştiriliyordu ve değiştirilmesi isteniyordu, seyircilerin bir bölümü ise bu değişikliğin asla yapılmaması gerektiğini söylüyorlardı.

Dizi çekimleri basına kapalı yapılmasına karşın, kimi dizi eleştirmenleri setten bilgi alarak gazetelerdeki televizyon eleştirisi köşelerinde henüz yayımlanmamış bölümler hakkında bilgiler veriyorlardı. Bu durum başka eleştirmenlerin ve kimi seyircilerin tepkisine yolaçmasına karşın kimi seyirciler bu durumdan çok mutlu oluyorlardı.

Dizi yayına başladıktan bir yıl sonra, dizinin ilk sezon finali yayımlanırken dizinin kitabı piyasaya çıktı. Bu kitaba ilgi büyük oldu. Kitabın korsan basımı ve Internet kopyaları çıkmasına karşın çok satış yaptı. Kitabın çok uzun olması, gereksiz ayrıntılar içermesi çok eleştirildi. Dizinin bundan sonraki bölümleri bu kitaba göre çekileceği düşünülürken yönetmen yeniden kendi kafasına göre çekmeye başladı.

Bu arada dizinin sinema filmi yapıldı. Ancak filmin çok az kopyayla vizyona girmesi ve gösterildiği salonun seyirci kapasitesinin çok az olması eleştirilere neden oldu.

Büyük reyting yapan dizinin aynı yönetmen tarafından sahneye konulması büyük yankı uyandırdı. İlk temsillerin çok seyirci toplamasına karşın sonraki temsiller beklenen ilgiyi görmedi.

Dizinin televizyonda gösterim günleri genellikle diğer dizilerin yüksek reyting yaptığı günlere denk getirildi. Böylece o dizilerin reytingini kırmaya çalıştılar ve çoğunlukla bunda başarılı oldular.

Dizinin türü konusunda kimse anlaşamıyor. Kimisi polisiye olduğunu söylerken, kimisi dram, kimisi macera olduğunu düşünüyor. Komik bir avantür olduğunu düşünenlerin de hiç az olmadığı biliniyor.

Dizinin son birkaç bölümünün düşük reytingleri nedeniyle sıkıntıya düşen dizi yapımcıları çok sayıda yıldız oyuncuyla onuncu bölümü çektiler. Bu bölüme renk ve heyecan katması için daha önce yayımlanan başka bir dizide en kötü rollerde tanınan bir oyuncu eklediler. İyi rollerden tanıdığımız büyük yıldızları ise bölümün başında gördük ancak bölüm tamamlanmadan diziden ayrıldılar.

Kimi magazin muhabirleri onbirinci bölümün içeriği ve yeni oyuncuları hakkında yapımcılardan aldıkları bilgileri magazin programlarında yayımlamaya başladılar.

Dizinin büyük reyting almasına karşın seyirci üzerinde olumsuz etkiler yapması toplumun birçok kesimde tartışılıyor. Seyirciyi yanlış bilgilendirmesi ve çağdaş değer yargılarını hiçe sayması nedeniyle yayından kaldırılması veya yeni bir yönetmen, yeni bir senaryo ve diziye uyan oyuncularla çekilmesi öneriliyor.

Ankara, 12 Ocak 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..