Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Davos, Gazze ve Erdoğan’ın protestosu: Gazze halkının avukatlığı çete avukatlığından yeğdir!

Davos, Gazze ve Erdoğan’ın protestosu: Gazze halkının avukatlığı çete avukatlığından yeğdir!
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda düzenlenen Gazze panelinde, sözlerinin kesilmesine tepki göstererek toplantıyı terk etmesi dünyanın siyasi gündeminde tam bir şok etkisi yarattı. Bu tür uluslararası toplantılarda konuşmacılar belli bir diplomatik dil kullanmaya ve nezaket kurallarını çiğnememeye özen gösterirler. Erdoğan’ın dünkü panelde sergilediği türden davranışlara pek sık rastlanmaz.

Ancak bütün o diplomatik dilin ve nezaketin altında da uluslararası politikanın ince hesapları, sinsi planları, kaba çıkar çatışmaları yatar. Bu tür toplantılarda olağanüstü bir nezaket sergileyen bir devlet adamı, ülkesine döndüğünde muhalefeti en vahşi yöntemlerle ezmeye devam edebilir ya da komşu ülkeye savaş açabilir. Yani diplomasi barbarlığa engel değildir ya da başka bir deyişle bir anlamda ikisi birbirinin devamıdır. Bugün diplomasi sanatının en parlak temsilcilerini Batılı devletler yetiştirmektedir, ancak dünyadaki en vahşi savaşları yürütenler de yine onlardır. Tüm dünyayı yok edebilecek kapasitede nükleer silahı üreten ve her an kullanıma hazır biçimde saklayan da yine onlardır.

Fevri ya da gösteri amaçlı davranışları sevmem; ne gündelik hayatta ne de politikada… Dolayısıyla Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki panelde sergilediği tavrı ilk bakışta yadırgadım. Uluslararası politikanın inceliklerini bir yana bırakalım, sıradan bir toplantıda bile zorunlu kalmadıkça tercih edilmemesi gereken bir tavırdı.

Ancak bazen bir tek basit hareket aylarca sürecek diplomasi sürecinden çok daha etkili sonuç verebilir. Erdoğan’ın Gazze panelindeki protestosu da bu kategoride bir davranış olarak tarihe geçecektir. Etkileri her kesimde farklı olacaktır. İsrail’de olumlu karşılanmayacağı açık… ABD’deki Yahudi lobisi ve Neo-kon ittifakı da ateş püskürecektir Erdoğan’a… Yanı sıra İsrail’in pervasızlığına hep arka çıkan Batılı devletler de pek hoş karşılamayacaktır bu tavrı… Fakat bunların dışında kalan çok geniş bir kamuoyu da Erdoğan’ı yürekten alkışlayacaktır. Özellikle Arap ve Müslüman halkların gözünde Erdoğan şimdiden büyük bir kahraman haline gelmiştir. Erdoğan şu anda Ortadoğu’nun Müslüman halkları nezdinde en popüler lider durumundadır. İddia ediyorum, eğer bu halklara ortak bir lider seçme şansı verilse ve serbest bir seçim olsa Erdoğan açık ara farkla kazanır.

Olumlu kullanılabilirse bu popülarite, Erdoğan’ın ve dolayısıyla Türkiye’nin elini uluslararası politikada hayli güçlendirebilir. Hamas’a fazla angaje bir tavır sergilemesi bir olumsuzluk olarak görülebilir ama öte yandan bu tavrıyla Hamas üzerinde de etkili olabilecek, ona söz dinletebilecek bir lider durumuna gelmiştir. Erdoğan bu hamleyle kendine ciddi bir inisiyatif olanağı yaratmıştır. Panelin yöneticisinin Şimon Peres’i geniş geniş konuşturup öteki konuşmacılara süre sınırlaması getirişi, Erdoğan konuşurken eliyle müdahale etmeye kalkışması Erdoğan’ın protestosunun pek de haksız olmayışını göstermektedir. Bunu panele katılanlar da kabul etmektedirler; hatta Peres bile özür dilediğine göre Erdoğan’ın çıkışının sırf siyaseten puan toplama ve gösteri amaçlı bir tavır olarak değerlendirilemeyeceği açıktır.

Dün gece televizyonlarda bu konu tartışılırken CHP sözcülerinin Erdoğan’ın tavrını şiddetle eleştirdiklerini gördüm. Hepsi panik halindeydi. Aman efendim Erdoğan ne kadar vahim bir şey yapmış da şimdi bütün İsrail lobisi Türkiye’nin aleyhine çalışacakmış da diplomaside böyle bir şey olmazmış da falan filan… Yahu aynı kişiler değil miydi Erdoğan’ı ABD ajanı olmakla, emperyalist uşağı olmakla, BOP’un eşbaşkanı olmakla suçlayan? Bu nasıl emperyalist uşaklığıdır ki onun en azgın temsilcisini protesto edebiliyor? Ve kalıbımı basarım, eğer Erdoğan, Peres'in ve moderatörün tavrına tepkisiz kalsaydı yine ağır eleştiriyi en başta CHP ve benzerleri yapacaktı. En hafif eleştirileri de "Peres'ten fırça yedi, Türkiye'nin onurunu çiğnetti" biçiminde olacaktı.

Dün akşam CHP’li Onur Öymen, Erdoğan’ın Hamas’ı desteklemesinin onun avukatlığına soyunmasının yanlışlığını eleştiriyordu. Bir kere Erdoğan panelde Hamas’ı değil Gazze halkını desteklediğini, Hamas’ın da o halkın seçtiği meşru bir parti olduğunu söyledi. Ben de Erdoğan’ın Hamas’a bu kadar angaje olmasını doğru bulmuyorum. Ortadoğu sözkonusu olduğunda hiçbir siyasi yapı yüzde yüz masum değildir, ancak İsrail’in vahşi Gazze saldırısında yüzlerce sivil masum insan hayatını kaybetmiştir; çocuklar, yaşlılar, hastalar, kadınlar... Erdoğan sonuçta dünyada çok geniş bir kamuoyu tarafından bu masumların sesi olarak anlaşılacaktır. Bu iç siyasete yönelik bir tavır da olabilir; ama zaten politika da biraz böyle bir şeydir. Ayrıca politik bir çıkış bile olsa CHP’nin yaptığı gibi kaos çetelerinin, cuntacıların, darbe provokatörlerinin gönüllü avukatlığını yapmaktan çok daha onurlu bir tavırdır.

........


 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..