Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Haber
 

Peres: Türkiye ile sorun istemiyoruz!

Peres: Türkiye ile sorun istemiyoruz!
 

Türkiye ile sorun istemeyen İsrail Cumhurbaşkanı


Peres: Türkiye ile sorun istemiyoruz!

Forumun yapıldığı İsviçre’nin Davos kasabasında gazetecilere konuşan Peres, Türkiye ile sorun istemediklerini belirterek, "Bizim Filistinlilerle sorunumuz var, Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız tartışmanın İsrail-Türkiye ilişkilerini etkilemeyeceğini ümit ederim." demiş.

Tartışmadan sonra Erdoğan ile telefonda görüştüğünü belirten Peres, "Bunun kişisel veya ulusal bir sorun olarak görmüyorum. İlişkiler olduğu gibi kalabilir. Ona olan saygım değişmedi. Bu bir görüş alış verişiydi ve görüşler görüştür" dedi.

Peres, Türkiye’nin Ortadoğu’daki arabulucu gücünün devam etmesini umduğunu dile getirerek, "Türkiye, İran’a bir cevap olmalı. Ortadoğu’ya bir seçenek sunuyorlar. Umarım bunu yapmaya devam edecekler" diye de sözlerine devam etmiş..

Şimon Peres, paneldeki diğer konuşmacıların "çirkin" bir İsrail portresi çizmesi üzerine sert bir dille konuşmak zorunda kaldığını kaydetti

http://www.milliyet.com.tr/2009/01/30/index.html?ver=16

DÜNYA BASININDA OLAYIN YORUMLARI

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Davos’taki beklenmedik çıkışı, dünya basınında da aynı şiddetle yankılandı. Dünya haber ajansları Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı arasındaki gerginliği “acil” koduyla geçerken, başta İsrail’dekiler olmak üzere birçok gazete olaya birinci sayfalarında yer verdi.

BBC (İngiltere): Türk Başbakanı, İsrail Cumhurbaşkanı ile girdiği tartışma üzerine öfkeyle salonu terk etti. Erdoğan’ın “İnsanları öldürüyorsunuz” şeklindeki sözlerine Perez, “İstanbul’a roket yağsaydı siz de aynısı yapardınız” şeklinde cevap verdi. Moderatörün Erdoğan’ın tekrar konuşmasını engellemesi üzerine Türk Başbakan bir daha Davos’a gelmeyeceğini söyledi.

El Cezire (Katar): Davos’ta Gazze fırtınası esti. Türkiye Başbakanı, dünya medyasının naklen yayınladığı bir panelde, moderatörün kendisine konuşma izni vermemesi üzerine öfkeyle salonu terk ederken, İsrail Cumhurbaşkanı’na “Siz ancak insanları öldürmeyi bilirsiniz” diye seslendi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Muse, Erdoğan’ın tavrının anlaşılabilir bir hareket olduğunu söyledi.

Haaretz (İsrail): Türkiye Başbakanı, Simon Perez ile girdiği tartışmadan sonra kıpkırmızı bir yüzle salonu terk etti. Erdoğan’ı en fazla kızdıran, moderatörün ikinci kez konuşmasına izin vermemesi oldu.

International Herald Tribune (Avrupa): Türkiye Başbakanı Dünya Ekonomik Forumu’nda, İsrail Cumhurbaşkanı ile girdiği tartışma nedeniyle yüzü kıpkırmızı olmuş bir şekilde sahneyi terk etti. Simon Perez, kendisine “insanları öldürüyorsunuz” diyen Erdoğan’a parmak işaretleriyle “İstanbul’a roket yağsaydı siz de aynısını yapardınız” diye cevap verdi.

New York Times (ABD): Davos’ta Ortadoğu savaşı yaşandı. Dünya Ekonomik Forumu’na çok sayıda lider katıldı. Ancak en ilginç toplantı, Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın katıldığı panel oldu. Kıyamet, İsrail Devlet Başkanı Perez’in diğer panelistlerin suçlamalarına karşı yaptığıo uzun ve sert konuşmadan sonra koptu. Washington Post’tan David Ignatius, moderatör olarak Başbakan Erdoğan’ın tekrar söz almasına izin vermek istemedi. Hatta devreye el kol hareketleri bile girdi. Erdoğan ve dolayısıyla Türkiye, Ortadoğu’daki barış girişimleri açısından çok önemli.

Novosti Haber Ajansı (Rusya): Türk Başbakanı Davos’ta katılımcılara meydan okuyarak toplantı salonunu terk etti. Oldukça duygusal olduğu gözlenen Erdoğan, İsrail liderine “Siz ancak insanları öldürmeyi bilirsiniz” dedi.

CBS News Televizyonu (ABD): İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türk Başbakanı Erdoğan’ı parmağıyla işaret edip ateşli bir üslupla “Aynı roketler İstanbul’a düşseydi siz de aynısını yapardınız” demesi Erdoğan’ı çileden çıkardı.

Forbes Dergisi (ABD): Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilişki kuran birkaç Müslüman ülkeden birinin Başbakanı. Simon Perez ile girdiği tartışma sonucu salonu terk etmesiyle yaratılan hasarın onarımı için epeyce çaba gerekecek. Erdoğan hışımla salonu terk ederken, dışarıda Çin için verilen kokteylde Amerikan hit parçaları çalınıyordu.

Macedoniaonline (Makedonya): Türkiye Başbakanı ile İsrail Cumhurbaşkanı Davos’ta birbirine girdi. Türkiye Başbakanı Erdoğan İsrailli lidere “siz insanları öldürüyorsunuz” derken, Erdoğan’ı çileden çıkartan, moderatör David İgnatius’un Türk Başbakan’a söz vermemesi oldu.

İNGİLİZ BASINININ YORUMLARI DİKKAT ÇEKTİ

* Times: Huysuzluk nöbetleri geçiren Türk

* The Independent: Türk Başbakanı Peres ile kavga etti

* Daily Telegraph: Türk lider, İsrail cumhurbaşkanı ile yaptığı tartışmadan hışımla çıktı.”

Önümüzdeki günlerde başbakanımızın bu çıkışının ne derece doğru olduğunu göreceğiz. Ben aslında sert tavır almasını doğru buluyorum ama keşke toplantıyı terketmeseydi ve giderken de "Benim için Davos bitmiştir, bir daha gelmem!" demeseydi. Neticede Türk Hükümetini ve Milletini temsilen oraya gitmiştir. Davos bir kayak merkezidir, başbakanımız tatilini orada geçirmeyebilir, kayak kaymaz orada ama milleti, ülkesi için gerekirse yine gitmeye mecburdur.

Bu sert tavrın biraz daha devlet adamlığına yakışır biçimini Avrupa Biriği'ne ve Avrupa Parlamentosu'na da göstermelidir. Dünya artık Türkiye'yi daha iyi tanımalı, bize gariban devlet muamelesi yapmamalı. 153'ten fazla ülke bizim insanlarımıza hem vize uygulayıp, hem de sınırlarında kötü muamele etmemelidir.

Haydi koçum, kim tutar seni! Biraz daha mantıklı ve sinirlerine hakim olarak halledebilir başbakan bu işleri.

Bir de şu Ergenekon davası yüzünden kendisini eleştirenleri, emekli ordu mensuplarını, bilim adamlarımızı, yazarlarımızı vs. tutuklamalarını engellese veya daha insani davranılmasını sağlasa! Din Devleti kurma hayallerinde olmadıklarına da hepimize inandırsa.

Mustafa Mumcu, 30. 01. 2009 / 15:05

Haber Kaynağı ve galeri resimleri: Milliyet Gazetesi,

http://www.milliyet.com.tr/2009/01/30/index.html

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..