Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '09

 
Kategori
İzmir
 

Afrikalılar, sessizce İzmire taşındı

Afrikalılar, sessizce İzmire taşındı
 

AFRİKA SAVANA' LARI İZMİR'E TAŞINALI BERİ, HERKES HAYATINDAN MEMNUN. UMARIZ, MEMLEKET HASRETİ OLMAZ


Hayvanları doğal ortamda refaha kavuşturmak için uzun uğraş veren İzmir B.Şehir Belediyesi, Çiğli Sasallı Mevkiinde 425 bin metrekareye kurduğu ‘Doğal Yaşam Parkı’, İzmirli’ lerce büyük ilgi gördü.

Büyük, küçük akın akın parkın yolu tutan İzmir’ liler, koskoca parklarda, arabalarını koyacak yer bulamadı. Girişlerin bir buçuk lira olduğu turnikelerde izdihamlar yaşandı. Çocuklarla beraber en çok yüzü gülenlerin arasında o büyükler, doyasıya uzak diyarların hayvanlarını seyretme, dokunma ve yemleme ile sohbet imkanını buldular.

Bir tavuğun kaç bacağı olduğunu bilmeyen çocuklar, görsel yolla kümes hayvanlarını tanıdı. Develerin başını okşadı, çakalları, kuşları sürüngenleri yemledi ve dokunarak sevdi. Her şey, sinemadaki, TV. lerdeki gibiydi. Mutlandılar. Arkadaşlarına dönüşte çok şey anlatacakları muhakkaktı. Bu yüzden de sevinçliydiler.

Türkiye’deki bütün hayvanat bahçelerinin buraya taşınması olası. F tipi cezaevlik illerdeki hayvanat bahçelerimizin eza çeken sakinlerinin DH tipi Doğal Hürriyet Açıkhava müzesine taşınmaları da olası. Şimdili bir dilekçe kafi gelir her halde…

TEDİRGİNLER: Bu doğal hürriyetin püf noktasını, buradaki fil hazretleri anlamış gibiydi, hemen hemen. Engin açıklığa ve mekana sahip oldukları halde, yine de burada zorunlu misafir olduklarını hissetmişçesine davranıyor gördük ikisini. Onlar, iki ileri, bir geri adım atıyorlar, mehteran bölüğü gibi. Bazen de yana bir , öbür yana iki adım Latin ülkelerinin ça ça ça’ sını yapıyorken, bir gözü de kapılarda oluyor. ‘ Şu kapıdan salıverileceği günün’ hesabı içindeler sanki. Canları, koskoca gövdeli ağaçlar çekiyor, bir vuruşta yıkıp, yapraklarını yemek için. Şimdilik tedirginler.

Bir köşede Afrikalı gelin namzedi var nişanlılar. Araları perde ile ayrılmış. İki zürafadan biri İzmirli zaten. İsmi Zarife. ‘Uyum’ safhası içindeler. Daha henüz kimse yüzüğü atmamış. Nikah belki de yakın, bilemiyoruz. Zor kabul etmiş İzmir’i ve bahçeyi. Ama, epeydir yan yana gelmiyorlar.

ULUSLAR ARASI: İzmir Belediyesi, Uluslar arası kurduğu bağlantılarla, hayvanat bahçelerinden hayvan alışverişlerine girişti. Böylelikle de hayvan üretim türleri ve devamlılığı ile kalitenin artması ve halka hizmet, ön plana çıkmış oldu.

Kafesler, bariyerler, hendekler, göletler, sazlıklar, doğal olarak kütüklerle, yapma sarmaşıklarla, doğal olarak işlenmiş. Amerikan filmlerindeki çiftlikler gibi suz bucaksız alanlar, hayvanata ayrılmış.Yürü yürü yolun bittiği yok! Bir tiyatro sahnesi sanki dizayn edilen.

Her bir hayvan, kendi memleketinin gazelini okuyor. Aslanın arada bir kükremesi ile sesler şıp diye kesiliyor ve ormandaki havalarına, bir müddet sonra aynı sazlarla iştirak ederek, günü yaşıyorlar. Kısacası aslan, varlığını hissettiriyor ara sıra. ‘Ben buradayım ha!’ dercesine.

Şimdi gündemde, dış ülkelerle daha sık temas yapmak var. Ülkeler hayvanat bahçeleri arası dayanışma ve işbirliği. Bunlarla teknik destek, hayvan çeşitliliğinin artırılması, rehabilitasyon, sağlıklı üreme konuları sırada şimdi. ‘Kardeş bahçe’ şehirleri seçildi bile. Hollanda , İsrail, Vs.

1936 yılında Fuar’daki 18 dönümlük İzmir Hayvanat Bahçesi yerine, Sasalı’da 425 bin dönümlük Doğal Yaşam Parkı oluşturuldu. Aradaki farka bakın siz. Bununla, binlerce ağaç ve bitki türleri doğal yaşamın canlı tanığı oldular. Bir yanda park, bir yanda kent ormanı ile kuş cenneti. Hepsi bir arada.

NELER VAR? 26 türden fazla memeli hayvanlar, özel barınaklarında Asya filleri, aslan, kaplan, puma, ayı, kurt, sırtlan, Savanalarda makak’lar, maymunlar, kuruklu lemurlar, kızıl ve ala geyikler, ceylan, yabani keçi ve develer, Gine domuzu, çöl köpekleri, cüce keçiler, Kamerun koyunları, kobaylar, çinçilalara ve atlar.

TROPİK MERKEZ: 2006 yılında başlanıldı projeye. Bu aylarda da biterek hizmete açıldı. Su kuşları için göletler, tel örgülü uçuş alanlı kafesli yeni ve geniş alanlar, bir stad büyüklünde.Yağmur Ormanları havasında yaşatılan sürüngenlerin barınakları var. Burada gözlükler buğulanıyor. Doymuş bir nem var orman toprağının kokusu ile birlikte. Kapalı 4 bin metrekarelik alanda ısıtma ve nemlendirme sağlanarak özel bitkilendirme ve yağmur ormanları havası veriliyor. Burada boyu bir metreyi geçen balıklar, timsah havuzu, Afrika mahmuzlu kaplumbağalar, yılan ve kertenkeleler, kurbağalar mevcut.

Sağlıklı doğal ve temiz bir çevrede yaşamak, insanların olduğu kadar hayvanların da en temel haklarından biridir… Ekoloji ve doğal bütünlüğü koruyor, bunu, doğa ile uyumlu sürdürebiliriz. Elbet!

Kısacası, Afrika Savanana’ ları, İzmire taşındı. Umuyoruz, memleket hasreti çekmezler!

<ı>

<ı>RESİMLER: Yağmur ormanları yaratılmış bu yerlerde. Barınaklar ve koskoca mekanları ile. Doğal yaşam yaratılma uğruna, hür yaşamın doğal tadıyle tatlandırılmış karelerde her şey var<ı>.

<ı>

<ı>

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..