Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ayran çorbası

Ayran çorbası
 

AYRAN(PANCAR)ÇORBASI


ARKADAŞLAR,

KEYİFLİ-MUTLU-HUZURLU-SAĞLIKLI GÜNLER VE İYİ PAZARLAR

DİLİYORUM...

Sivas'ta yaz- kış, soğuk veya sıcak olarak hazırlanan, Ayran çorbası veya Pancar çorbası olarak ta adlandırılan bir çorba. Her iki adını yazarak, yaz - kış içilen bir çorba olduğunu ifade etmek isterim. Yemek ve mutfak kültürü oldukça geniş olan ülkemizde son günlerde TV de gördüğüm yemek yarışmaları ne yazık ki yemek kültürü, görgü kuralları hiçe sayılarak nezaketsizlik örneği sergilemektedir. Her yörede farklı tadlar, farklı sunumlar olduğunu zaman zaman vurgulamak gerek! Daha önce bloglarımda yer verdiğimi hatırlayamadım! eğer yer verdimse ikinci kez paylaşmalıyım.


Hazırlanışı;
Yarma(aşurelik buğdayın bizim yöredeki adı) akşamdan yıkanarak üzerini aşacak kadar su ile tencerede kaynatılır (az miktarda tuz ilavesiyle), pişmeye başlayınca ocak kapatılır, sabaha kadar bekletilir. Kendi suyunda beklediği sürede yarmalar tam pişme kıvamına gelir. Bu çorba için ayranın hafif ekşi olması tercih edilir. Ayranı akşamdan dolaptan çıkararak dışarıda bekletirseniz o ekşiliği elde edersiniz. Çorbayı pişirmek için ocağı açınız, yeterince sıcak su hazırlayınız (sabaha kadar suyunu çekmiştir) ayranı ve yeterince suyu ilave ediniz. Bir kasede bir yemek kaşığı unu su ile ezerek kaynamakta olan çorbaya ilave ediniz. İsteğe göre tuz ekleyiniz. Çorba ocakta pişerken pancarın yapraklarından yıkayınız, ince ince keserek çorbaya ilave ediniz. Pişirme işlemi tamamlanınca ocaktan indiriniz, isteğe göre yağ, nane, pul biber vs. ilave ediniz. Doğal elde edilen et suyu dolapta küçük kaplarda dondurularak saklanırsa çorbanıza tat katmak için ilave edilebilir.

Ps. Pancar olmazsa evde bulunan Maydanoz- Ispanak yaprakları da aynı biçimde kullanılabilir. Geçen hafta annem Brokoli kullanmıştı! lezzetini çok beğendim!

Afiyet olsun...
L.G.E

 
Toplam blog
: 67
: 1508
Kayıt tarihi
: 23.02.08
 
 

Hazır Giyim alanında meslek dersi öğretmeniyim. Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen okulu Giyim böl..