Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Dilbilim
 

Diller ve kültürler

Diller ve kültürler
 

İstanbul, Medeniyetlerin merkezi.....


Avrupada Diller ve Kültürler, Avrupa' nın bölünmüşlüğü.

Tüm Avrupa' da konuşulan üç çeşit önemli dil gurubu var. Bunlar Latin, Cermen ve Slav dilleridir. Latin dilleri İtalyanca, Fransızca, Portekizce ve İspanyolca' nın yanında Romence' dir. Cermen Dilleri, Almanca ile başlayan Fince hariç tüm kuzey Avrupa dilleridir. Slav dilleri ise Avrupa' nın ekseriyetle doğusunda konuşulan dillerdir.
Dil olarak böylesine bölünen bir Avrupa' da ilginç olan şu ki, genelde bu dil guruplarını konuşanlarda aynı dinsel mezhep ve görüşü benimsemekteler, elbette bunun bazı istisnaları var.

Latinler genelde katolik mezhep ve kültürünü, Slavlar genelde ortodoksluğu, Cermen dil ailesinden olanlarsa genelde protestanlığı benimsemişlerdir. Bunun en büyük istisnaları, Latin oldukları halde ortodoks romenler (Doğuda kalmaları yüzünden), Slav oldukları halde katolik olan Polonyalılar, Hırvatlar, Sloven ve Çekler, Müslüman Boşnaklardır( Fatih döneminde sürgüne giden Konyalılar yüzünden Müslüman oldular). Kuzeyde Finliler Türk kökenli olmalarına rağmen protestan, Avrupa' nın ortasındaki Macarlar da yine Türk kökenli bir halk olmasına rağmen katolik külür ve dünyaya aittir.

Yunan, Türk, Arnavut unsurlar Avrupa' nın başlıca ve tek olan aynı zamanda bu üç guruba da bağlı olmayan kendine has kültür ve yapıyı barındıran varlıklardır.

Malesef UEFA bu unsurları göz önünde bulundurmadan ( ya da bile bile) hakem tayin etmekte, İspanyol hakem İtalyanları, Alman hakem Hollandalıları, Rus hakem Sırpları tutabilmekte ( ben hiçbir milli maçımıza Boşnak, Arnavut, Azeri, Kazak hakem verildiğini görmedim ne hikmetse) , bir örneğini de en güçlü şekilde Eurovision (Örovizyon) şarkı yarışlarında görmekteyiz, bu unsurlar birinci gelmede çok önem arzedebilmektedir.

Avrupa' da her şeye rağmen latin dilinin çok büyük bir ağırlıkla her kesime kelime ihraç ettiğini biliyoruz, peki bunun nedeni ne? Bunun en büyük nedeni Roma imparatorluğudur. Çünkü Roma latince konuşmaktaydı ve İskoçya' dan Kuzey Afrika' ya, İspanya' dan İran' a kadar olan sınırlarıyla tarihin gördüğü en büyük kültür emperyalistidir, gittiği her yere zorla kültürünü ihraç etmiştir, diğer neden ise, İncilin latinceden başka dilde okunmasının günah olduğunun varsayılmasıdır ve buna en çok karşı çıkanlar ise protestanlardı, işte bu grup latin dili konuşmadığı için Martin Luther (almandı) reform hareketi başlandı, bu tüm alman dil ailesinde yankı buldu ve protestanlık tüm Kuzey Avrupa' ya yayıldı. ( Bakınız yazdığım Kitap " Çalınan Hayatlar Mülteci" ). Avrupa' nın bu temel yapısını anlamayan Avrupa' yı ve BATI dünyasını çözemez.

Ne kadar çok dil öğrenirseniz o kadar çok yönlü olaylara bakabilirisiniz. Bunun en büyük dez avantajı ise kendi dilinizdeki dizin hatalarına yol açmasıdır.

En derin saygılarımla

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları yazara aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..