Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sürücüler için yağmur dersi

Sürücüler için yağmur dersi
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (24-2-2009, Ankara)


Arabanızla yolda ilerlerken ön camın üzerine damlalar olarak düşen ve o sırada önünüzü görmek için arabanın sileceklerini çalıştırdığınız doğa olayına yağmur denir. Su damlalarının yeryüzüne düşmesi yağmur yağması olarak adlandırılır.

Arabanızla ilerlerken yağmur yalnızca arabanızın camlarına değil aynı zamanda arabanızın diğer yerlerinin üzerine de yağar. O sırada arabanın üzerinde gittiği asfalt yola da yağmur yağar ve yağan yağmur su birikintileri oluşturur ve sular eğimli yerlerde akmaya başlar.

Yağmur yağarken arabanın yan camları kapalı tutulur. Sol dirseğin arabanın açık camının dışına konularak araba sürülmesi gibi alışkanlıklardan özveride bulunmak gerekir.

Şehir içindeki yolların kenarında yoldan bir karış yüksekliğinde çoğunlukla parke döşenmiş yürüme yolları bulunur, bu yollar kaldırım olarak adlandırılır. Bu kaldırımlar üzerinde yağmurlu günlerde görünen, yuvarlak şekilli ve değişik renklerde olan cismin adı şemsiyedir. Bu şemsiyenin altında iki ayak üzerinde yürüyen canlılar insan olarak bilinir. O sırada yürüyüş yaptıkları için yaya olarak tanımlanırlar.

Arabanızla yolda ilerlerken yolda akan veya birikmiş sular dönen tekerleklerin etkisiyle kaldırıma doğru sıçrar. Tekerlekler yavaş dönerse suları az sıçratır, hızlı dönerse kaldırıma çok su sıçratır ve kaldırımda şemsiyenin altında yukarıdan yağan yağmurdan ıslanmadan yürümeye çalışan iki ayaklı canlılar yan taraftan aniden gelen sudan hiç hoşlanmazlar. Çünkü bu su yukarıdan yağan yağmur gibi temiz değildir, çoğunlukla araba tekerleklerinin başka yerlerden taşıdığı toz-toprak nedeniyle çamurludur. Bu çamurlu su yayaları ıslatmakla kalmaz aynı zamanda çamura bulanmalarına neden olur.

Arabanızla su birikintilerini üzerinden hızla geçip kaldırımdaki yayaları ıslattığınız zaman yağmurun ve arabanın sesi nedeniyle birşey duymazsınız. Ancak o sırada arabanızın aynasından geriye doğru bakarsanız yayanın ağız hareketlerinden birşeyler söylediğini görürsünüz. O söylenenlerin duyulmaması bu durumdaki en büyük şanstır. O şans nedeniyle sokaklar sakin kalır.

VE...

Sürücüler aşağıdaki kavramları çok iyi öğrenmelidir:

- Su
- Yağmur
- Şemsiye
- Su birikintisi
- Kaldırım
- Yaya
- Çamurlu su

Bu konularda yeterli bilgisi olmayan sürücülerin trafiğe çıkmasına izin verilmemelidir. Yetersiz sürücüler için hızlandırılmış yağmur kursları açılmalıdır.

Ankara, 6 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..