Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '06

 
Kategori
Kültürler
 

Yörükler kimdir ?

Yörükler kimdir ?
 

Dedelerim Orta Asya 'dan göç ederek Bilecik yöresine yerleşen karakeçili yörüklerin soyundan olduğu için yörükler hakkında nerde ne yazı görsem merak eder okurum.

Yörük "yürüyen Türk" demektir. Orta Asyadan yürüyerek değişik yerlere geldikleri için "yürüyen Türk" anlamında önce "yürük" daha sonra "yörük" ismini almışlardır.

Yörükler aydındır, demokrattır;
Gezerek geldikleri için her yörenin her yerin bir geleneğini, bir görgüsünü kendilerine kazanarak yol almışlar. Yörüklerin aydın ve ileri görüşlü olmaları, çok yer gezdikleri ve her gezdikleri yörenin örf ve adetlerini görmesinden, ve kendilerine özgü birikimlerinden kaynaklandığı söylenir.

Yörüklerle ilgili okuduğum bilgilerin bir kısmını bende buradan aktarayım.

Karakeçili yörükler Osmanlı devletini kuran Kayı Boyu'ndandır. Kayı Boyu oğuzların en büyük boyudur. Moğol istilasından dolayı doğudan Anadolu'ya göçler başlamıştır. Karakeçili yörükler de Moğollar'ın baskısıyla bağlı oldukları Kayı boyu ile Ertuğrul Gazi reisliğinde Anadolu'ya göç etmişlerdir. Önce Fırat nehrini takip ederek Rakka üzerinden Anadolu'ya gelmişler, 8000 civarında Yörük önce Urfa yöresine yerleşmiş, daha sonra kısım kısım Eskişehir, Bilecik, Bursa, Konya yörelerine dağılmıştır..

Karakeçili Yörükler her yıl eylül ayının ikinci haftasında Söğüt'te Ertuğrul Gazi yi anna törenleri düzenlemektedir.Kurbanlar kesilir, bulgur pilavı ve ayranlar dağıtılır.Yörük aşiretinin örf ve adetleri burda sergilenir. İkinci Abdulhamit zamanında bu şenlikler resmileştirilmiştir.

Yörükler güvenilirdir;
Karakeçili Yörüklerin güvenilir olduğu dilden dile dolaşır. Osmanlı yönetimine, tüm sadakatlarıyla bağlı olmalarından ve hiçbir aşırılık yapmadıklarından dolayı İkinci Abdülhamit sarayda yörükleri görevlendirmiştir..İkinci Abdülhamit ve Yavuz sultan Selim tarafından da Karakeçili yörüklere sancak verildiği ve çok güvenildiği söylenir...

Başka bir kaynakta, Mustafa Kemal Atatürk'ün annesinin ve babasının soyunun Yörük Türkmen olduğu yazıyor.Atatürk de "Benim Atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerindendir" demiş.

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..