Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yeşim Varol İlişki ve Evlilik Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/duruyasam

09 Haziran '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Annelerimiz ve biz

Annelerimiz bizim için ne çok fedakarlık yaptılar öyle değil mi? Yaptılar ve belki de her fırsatta bunu başımıza kaktırlar. Bizi canlarını verecek kadar çok, bedenleriyle ruhlarıyla sevdiler, ama bir çoğumuzun ruhunda da ömür boyu sürecek arazlar bıraktılar bilmeden. Bana danışan insanların danışma nedenlerine istatistiki olarak baktığımda annesi ile problemlerinden dolayı gelen bir kişi bile yok. Fakat başka problemlerinin altından annesi ile ilişkilerindeki eksikler çıkmayan ya da annesinden öğrendiklerinin kendi süzgecinden geçirmediği ve bilgiyi revize etmeden hayatına aktardığı için sorun yaşamayan bir kişi bile yok. Pek de düşünmeden yaptığımız bir çok şey veya alışkanlık eseri ağzımızdan çıkan bir çok kelimeye bakın, büyük bir ihtimalle sadece annenizi tekrarlıyorsunuzdur. Biz yaptığıımızı doğru buluyor musunuz, bu tekrar bize mantıklı geliyor mu düşünmüyoruz bile çoğu zaman.

Evliliklerimize, ilişkilerimize döndüğümüzde ise tablo daha korkutucu. Sevdiğinize kızdığınız, kavga ettiğiniz bir anı düşünün. Aynı sebeple annnenizle babanızın da tartıştığını, annenizin bu sebeple üzülüp ağladığını hatırlıyor musunuz? Kendi ilişkilerimizde farkında olmasak da anne ve babamızın evliliğini de sürdürüz çoğu zaman. Onların çözemeyip kabullenmek zorunda kaldıkları, kendi deyimleri ile çekmek zorunda kaldıkları konuları biz çözmek için kavgalar ederiz, suratlar asarız. Çözemiyorsak da -biz- katlanmayız, rest çekeriz, gerekirse çeker gideriz.

Tablo buyken hepimize çıkan dersler var; Öncelikle ezberlerimizi bozmamız gerek. Bize öğretilenleri ezbere alıp hayatımıza yerleştirmek yerine, kendi doğrularımızın süzgecinden geçirip, kendi mantığımıza göre revize edip öyle yerleştirmeliyiz hayatımıza. Anneler için ise görev çift yönlü. Çocuklarımızı her doğrumuzu empoze etmek her zaman doğru sonuçlar doğurmuyor malesef. Özellikle kendi ilişkilerimizdeki sorunları, katlanmaları çocuklarımıza yansıtmamak, kendi ilişkilerimizde yaşadığımız problemleri genelleme yaparak çocuğumuza ezberletmemek çok önemli. Elbette annelerimiz kendi bildiklerinin en iyisini yaptılar bizim için, tıpkı bizim kendi çocuklarımız için en iyisini istediğimiz gibi onlar da bizim için en iyisini istediler. Biz kocaman insanlar, bize öğretilenleri değerlendiremiyor, hayatımızın içine doğru bir şekilde yerleştiremiyorsak başkasını suçlamanın anlamı yok. Hata da yapmış olsalar affetmek ve yolumuza devam etmek bizim tercihimiz olmalı. Hata da yapmış olsalar, annelerimiz bizim onlar, iyi ki varlar.... Sevgiler

 
Toplam blog
: 171
: 2282
Kayıt tarihi
: 13.05.09
 
 

Davranış Bilimleri Uzmanı, İlişki ve Evlilik Danışmanı, Kurumsal Eğitmen ve Danışman Kitapları; U..