Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Lotoda 6 bilme olasılığı ve bir anı

Lotoda 6 bilme olasılığı ve bir anı
 

Beş yıl kadar önce bir Cumartesi sabahı alışverişe çıktığımda bir kuruyemişçide sayıları makinaya seçtirerek loto oynamıştım. Öğleden sonra masamın üzerinde temizlik yaparken bir hafta önceki loto kağıdı sanarak sabah oynadığım lotoyu yırtıp masanın altındaki kağıt sepetine atmışım. Az sonra yırttığımı sandığım loto kağıdını orada görünce yaptığım hatayı anladım ama “ nasıl olsa numaraları bilmiyorum, çıksa da öğrenme olasılığım yok ” diye düşünerek aldırmadım. Bir hafta önceki kağıdı da yırtıp attım.

Aradan bir süre geçtikten sonra aklıma gelenler olmayacak şeyler değildi: O loto kağıdıyla 6 bilsem bile bunu hiç öğrenemeyeceğim için hiç pişmanlık duymayacaktım. Ancak birkaç gün sonra kuruyemişçi vitrinine kocaman “ Geçen hafta buradan loto oynayan 6 bildi ” yazarsa kafamda bir soru işareti oluşacaktı: “ Acaba benim oynadığım loto mu? ”

Devirli bir haftaydı, çıkan ikramiye önemli bir miktar olacaktı. Uzun süre ikramiye alınmadığında gazetelerin, televizyonların ilgisini çekecekti. “ Ankara'da oynadığı lotoda 6 bilen hala parasını almadı ” O zaman kafamdaki kuşkular ve pişmanlık artacaktı.

Aklıma gelen bu olasılıklar sonucu kağıt sepetinden o yırtık loto kağıtlarını çıkartıp bantla birleştirdim. İki haftanın kağıtları karıştığı, çok parçalanmış olduğu ve loto yatırma saatinin bitmesine kısa zaman kaldığı için oldukça zor bir iş oldu. Sayıları okuyup bir loto bir kağıdına işaretledim ve aceleyle gidip yatırdım. Akşam çekiliş yapıldığında merakım sıradan günlerden daha fazlaydı. Çekiliş yapıldı, benim aynı sayılarla yeniden oynadığım lotoya 3 bile çıkmadı. O hafta 6 bilen de olmayınca yeniden devretti.

49 sayıda 6 sayıyı bilme olasılığı 49’un 6’lı kombinasyonu olarak hesaplanıyor. Bu da 14 milyonda yakın bir sayı oluyor: 13.983.816’da bir. Beş bilme olasılığı 54.201’de bir, dört bilme olasılığı 1.032,4 de bir, üç bilme olasılığı ise 56,656’de bir. Göründüğü gibi 3 bilmek bile kolay değil, 56 kolon oynadığınızda bir şansınız var. O nedenle şans oyunlarında çok oynayarak şans yakalamaya çalışmak pek akıllıca değildir, şansınız varsa az oynasanız da sizi bulur.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..