Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Dünya
 

Doğu Türkistan, Çin vahşeti ve kocaman bir günaydın(!)

Doğu Türkistan, Çin vahşeti ve kocaman bir günaydın(!)
 

.......Doğu Türkistan'ın Ay-yıldızlı Gök Bayrağı........



Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzey batısında, öz be öz Türk yurdu olan esir “Doğu Türkistan”da yaşanan insanlık vahşeti, son günlerde ülke ve dünya gündemine bomba gibi düştü. Birileri, sanki böyle bir toprak parçasından ve oralardaki Türklerden yeni haberleri oluyormuş gibi yaptı, başka birileri de gerçekten bilmiyordu.


Cehalet, insanı suçtan ve vicdan azabından kurtarmaz. Bırakınız orada yıllardır ölen, acılar çeken, esaret altında yaşayanlarla bizim kan, kültür ve kader bağımız olmasını bir tarafa; her şeyden önce “insan” onlar. Ve insanca yaşamaya hakları var.


Komünist Çin rejimi, tıpkı Komünist Sovyet yönetiminin yaptığı gibi, bünyesinde topladığı “halk(!)” cumhuriyetlerini; dinlerinden, dillerinden ve kültürlerinden bilinçli olarak uzaklaştırmayı, bölge halklarını asimile etmeyi genel bir devlet politikası olarak takip etti. Bu durumun onlarca örneği var. Yıkılan Sovyet sisteminden kopan parçalar hala kendilerini tam olarak bulabilmiş değiller.


Bugün yaşanan vahşet ve katliamlarla tekrar gündeme oturmuş olan bölgeye, Çin yönetimi “<ı>Sincan-Uygur Özerk Bölgesi” adını verdi. Daha doğrusu böyle bir isim uydurdu. Bu toprakların orijinal ve asırlık adı “<ı>Doğu Türkistan”dır. Halkı, öz be öz Türk’tür. Söz konusu coğrafya, öz be öz Türk yurdudur. Ve on yıllardır olduğu gibi bugün de kanamaktadır o topraklar.


Başkent, Urumçi’dir. Doğu Türkistan’da, 35 Milyon insan yaşamaktadır ve çok büyük ekseriyetle Uygur Türkçesi konuşulmaktadır. Ta 1949 yılından bu yana Çin işgali altındadır. Bayrakları, ay-yıldızlı gök bayraktır.


Türklerin, Çin yönetiminden izinsiz olarak; ürünlerini, hayvanlarını ve topraklarını satmaları yasaktır. Belirli dönemlerde, halkın günlük kazançlarına; işyerlerine gelen devlet görevlilerince el konulmuş ve zorla bankalara yatırmaları sağlanmıştır.


Yine tipik bir politika eseri olarak sözde özerk halk yönetiminin başına Çin yönetimi ile danışıklı dövüş içerisindeki kişi ve gruplar getirilmiştir.


Her Türk, üç günde bir polis idaresine giderek üç günde neler yaptığını rapor etmek zorunda bırakılmıştır. Bir başka kişi ya da aileye gerçekleştirilecek ziyaretler için önceden izin alınması ve ziyaret sebebinin açıklanması bir başka zorunluluktur.


Komünist yönetimin gözünde; iki kişinin izinsiz bir araya gelmesi “komünist aleyhtarı hareket”, üç ve daha fazla kişinin izinsiz toplanması ise rejime karşı isyan hareketi olarak değerlendirilmekteydi.


Postanelerdeki rejim görevlileri, istisnasız her mektubu okuyor, şüphe uyandıracak her türlü yazı, işaret ve benzeri şey kovuşturma gerektiriyordu.


Sayısız Çin işkencesi metotları, binlerce Uygur Türkünün üzerinde denendi, deneniyor. Sokak ortasında öldürülüyorlar. Ve hiç unutulmamalıdır ki bu bize yansıyanlar, dünya medyasında yer alabilenler, tüm vahşetin onda, belki de yüzde biri bile değil.


İşte size Doğu Türkistan’ın şeref mücadelesinde şehit düşmüş bir şair evladı, <ı>Abdülhamit Çolpan’ın bayraklaşmış güftesi üzerine anonim bestelenmiş enfes “<ı>Güzel Türkistan” marşının göz yaşartan sözleri:



GÜZEL TÜRKİSTAN


Güzel Türkistan sana ne oldu

Sebep vakitsiz güllerin soldu

Çemenler berbat kuşlar hem feryat

Hepsi mahzun olmaz mı dil şad

Bilmem niçin kuşlar uçmaz bahçelerinde


Birliğimizin sarsılmaz dağı

Ümidimizin sönmez çerağı

Birleş ey halkım kalkındır çağı

Bezensin şimdi Türkistan bağı

Koş gel halkım yeter şunca cevr-ü cefalar.



İlgili yazılarımdan bazıları:

@ "Çin Vahşetini Asıl Protesto Etmesi Gerekenler Biz Değiliz": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=190409

@ "Bulgar Türkleri Diye Bir Şey Yok Sayın Melih Aşık": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=164715

@ "Kibritsiz Kandil Yakar, Diyarbekir Kızları": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=154833

@ "İki Olay, İki Dünya": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=3472

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..