Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

SBS'de Doğru Tercih Nasıl Yapılmalıdır?

SBS'de Doğru Tercih Nasıl Yapılmalıdır?
 

resim: www.sirinnar.com.tr'den alıntı


Bu sene lise tercihleri ilk defa SBS sistemine göre yapılacak. Bu konuda İlköğretim 8. sınıf öğrencilerini ve velilerini son kez aydınlatmam gerek!

Tercihler konusunda öğrenci ve veliler arasında bir tedirginliğin olduğunu gözlemlemekteyim ki bu kadar sistem değişikliğinde ve yeniden oluşacak olan lise taban puanlarında tedirginliğin olması doğaldır.

Geçen yıl son kez yapılan OKS sınavı sonucu oluşan lise taban puanlarının bu yıl ve özellikle SBS sistemi için hiçbir geçerliliği yoktur. Geçen yılki lise taban puanlarına göre tercih yapılmamalıdır.

Tercihler öğrencinin genel başarı sıralaması ve il başarı sıralamasına göre yapılmalıdır.

Tercih yapacak öğrencinin ve velisinin tercih yapmadan evvel bilmesi gerekenler:

Yaşadıkları şehirde sınavla öğrenci alan okulların ( Fen Lisesi, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Meslek Liseleri) geçen yıl aldıkları öğrencilerin il veya genel başarı sıralamasını bilmeleri gerekir.

Yüksek puanlı ve Türkiye derecesi yapan öğrencilerin (özellikle başarı sıralamasında Türkiye genelinde ilk 1000’ e girme başarısı gösteren öğrencilerin) sadece yaşadıkları şehirdeki değil, ülkemizdeki en başarılı liselerin öğrencilerinin geçen yıl başarı sıralamalarını öğrenmeleri gerekir.

Öğrencinin yaşadığı şehirdeki okulların öğrenci kontenjanlarını öğrenmelidir. Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarını toplayıp, şehir dışına giden öğrencilerin boş bırakacakları kontenjanları da hesaba katarak gerçek kontenjanı öğrenmelidir.

Örneğin bu yıl Erzurum merkezde sınavla öğrenci alan Fen ve Anadolu Liseleri’nin kontenjanı toplam 846, meslek liselerinin kontenjanı yaklaşık 700. Ailesinin tayini nedeniyle şehir dışına giden veya başka şehirdeki okulları tercih eden, Erzurum’daki Bilkent Lisesi gibi özel okulları tercih edip kontenjan boşaltan öğrenci sayısı da yaklaşık 400. Kısacası Erzurum’da sıralamada yaklaşık ilk 2000’e girebilen öğrenciler sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilmektedirler.

Öğrencilerin, liselerin geçen yıl aldığı öğrencilerin ilde kaçıncı olduğunu bilmeleri, daha doğru tercih yapmalarını sağlayacaktır.

Velilerimiz, okul kontenjanlarını, yeni açılan okulları ve okulların geçen yıl hangi başarı sırasındaki öğrencileri aldıklarına dair bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı’nın http://www.meb.gov.tr/ adresinden öğrenebilirler.

O halde doğru tercih şöyle yapılmalıdır:

Öğrenci sınav sonucundaki il derecesini yukarda verdiğimiz bilgilere dikkat ederek kendi başarı sıralamasından –yaşadığı şehrin nüfusuna göre- mesela Erzurum’da en az 200 basamak yukarıdaki okuldan tercih yapmalıdır. İlde 815. olan bir öğrenci tercih yaparken geçen yıl ilde 600.’yü alan okulu tercih ederek tercih listesini oluşturabilir.

Puanı düşük öğrenciler, geçen yılki puanlara aldanmayıp yaşadıkları şehirdeki en düşük puanlı okulu son tercih olarak yazmalı ve listenin alt tarafını garantilemelidir.

Unutmayın bir defa tercih yapma hakkınız var. Yaptığınız tercih listesini ilk yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanları kazanmak için 2. ve 3. yerleştirmede tekrar işleme koyabileceksiniz.

Herkese başarılar...

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..