Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
İlişkiler
 

Yosun tutmuş gözlerin

Yosun tutmuş gözlerin
 

Sanatçıların yaratıcılıkları, yoktan var etmek eylemi üzerine kurulu değildir. Evrende yanıp-dönen ve sıradan insanlar için ne kadar birbirinden ilgisiz "şey" var ise, sanatçı diye; o ilgisiz "şey" leri bir araya, yan yana, üst üste getirerek ya da iç içe geçirerek bambaşka rüzgarlara ve bambaşka ummanlara yelken açtıranlara denir. Edebiyat da yüzlerce sanat dalından sadece bir tanesidir. Ama ne bir tane. Öyle büyük, öyle derin bir denizdir ki içerisinde akla-hayale sığamayacak ölçüde farklı güzellik barındırır.

Edipler, söz söyleme sanatçılarıdır. Birbirlerinden fersah fersah uzaklıktaki kelimeleri bir araya getirip, okuyanlarını, dinleyenlerini, yaşayanlarını hissettiren, tüylerini diken diken ettirip, içlerini ürperttiren ifade yaratıcılarıdır. Öyle ifadeler bulmuşlardır ki zamanlar boyunca, okurların, toplumların ve tarihin yürek sayfalarına kazınmışlardır.

İşte başlıktaki ifade. Her birimizin çok çok iyi bildiği, yılların eskitemediği Erkin Koray şarkısından, sadece ve sadece üç kelime: Yosun tuttu gözlerin. Yalnızlar rıhtımında bekleyen sevgilinin ahval-i şeraitini anlatan şair, yosun ve göz gibi hayatta yan yana gelemez dediğimiz iki büyülü kelimeyi almış-buluşturmuş ve takvimlerin binlerce yaprağına direnen bu tılsımlı ifadeyi fırlatıp atmıştır yürek havuzumuza, bir dilek parası gibi.

Bir göz, nasıl yosun tutar Allahaşkına, biri bize anlatsın. Bu nasıl bir ifadedir? Yalnız bir rıhtımda, gideni bekleyen gözler mi yeşildir yoksa suyla yaptığı nefessiz sevişmenin bitmeyen orgazmını yaşayan bir taş mıdır sevgili? Bu nasıl bir bekleyiştir ki bir taşın, bir kayanın suya bağlandığı gibi bağlanır, sevgilinin ufuk çizgisinde belirecek özlenen ve beklenen siluetine seven gözleri sevenin.

Hadi bir düşünün bakalım, dolaşın birbirine geçmiş yürek sokaklarınızda. Hiç yosun tutmuş bir göz gördünüz mü? Tutunabildiğiniz oldu mu hiç yosun tutmuş kayadan parlak ve kaygan bir tene ya da tutunamadığınız hayata, hayatın tam da bam teline. Hiç uçsuz-bucaksız iki kelimenin yürek harmanınızda alev aldığı oldu mu? Ya da iki kelimeyle ölüp sonra tekrar dirildiğiniz hayata.

Yosun tutan bir çift gözün, ufuk çizgisindeki karaltınıza duyduğu hasreti, kana kana yaşayabileceğiniz tertemiz ve sımsıcak bir aşk bulmanız, yaşamanız dileklerimle; rıhtımlardaki yalnızlıklara tutunamayan sevdalar ve bu sevdaların yelkenlerini şişiren heybetli rüzgarlara, hep yelvuran olmanızı temenni ederim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..