Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '09

 
Kategori
Sinema
 

HACHI (Richard Gere'in yeni filmi)

HACHI (Richard Gere'in yeni filmi)
 

Hachi


Bir çok kişinin sevdiği aktör Richard Gere yıllar öncesi PRETTY WOMEN filmi ile birçok kişinin gönlünü çalmıştı. Daha sonra başka filimleri de oldu. hepsini izleme şansım olmadı ama "Sonbaharda New York" ve sonradan Japon filminden esinlenip yapılan "Shall we dance ?" son zamanlarda sevdiğim filimlerinden bir kaçı.

Şimdi yeni bir filmi gösterimde. Broşürdeki bilgilere göre diğer ülkelerde de gösterimde imiş. Gerçek bir yaşamdan bir esinlenip hazırlanan bir filim. Köpek ve insan arasındaki dostluk ilişkisini bağlılığı anlatan acıklı bir hikaye .

Tokyo'da NİHON WA SHİBUYA denilen bir istasyon var. Çok eskilerde o istasyondan trene binip okuluna giden bir profesör varmış. Bir gün başıboş dolaşan bir köpek görür yolda. Tasması vardır. Belli ki evini kaybetmiş. Profesörü sahibi sanıp hergün yoluna çıkmış. Her sabah istasyona kadar uğurlamış, akşam da dönüşünü beklemiş . Her ikisi arasında bir dostluk oluşmuş. Tasmasında Japon karekterleri ile HACHI diye adı yazılı imiş ve o da köpeği HACHI diye çağırmış... (simdiki köpeklerin boynunda CPS var ve kaybolurlarsa nerede oldukları belirlenebiliyor ama bu olay yıllar öncesinin)

İşe giderken ve dönüşte her gün karşılaştıkları için bazıları köpeğin profesöre ait olduğunu sanmış etrafındakiler..Günler aylar geçmiş. Her ikisi arasında olşan bağ kuvvetlenmiş. Köpek Japonya'ya ozgü bir köpek türü. AKİTA adlı yörede bulunurmuş. Ama filimdeki köpek SHİBAKEN denilen yine Japonya'ya özgü bir köpek türü.

Gün gelmiş profesör okulda yığılmış ve yaşama dönememiş. Köpek olup bitenden habersiz günlerce aylarca istasyonun önünde onu hergün okşayıp seven sahibini beklemiş. Ta ki kendi canını yitirene kadar. Sonra orada her gün köpeğin çaresiz bekleyişini simgelemek için taştan heykelini yerleştirmişler. O heykel hala var. Bir çok kişi için buluşma noktası olacak kadar da ünlü ve HACHI KOU MAE deniliyor.

Ben filmi henüz izlemedim. Çünkü yakınımızdaki sinamalarda Japonca seslendirme ile gösterimde. İngilizce filim izleme meraklısı diye düşünmeyin ama Japonca seslendirme aslına uymuyor. Aktörün hislerini aynen yansıtmıyor. Başka filimlerdeki deneyimim sonucu bunu söyleyebiliyorum.

Ancak bu filimde set Amerikadaki Bedridge istasyonu. Ve tüm hikaye orada geçiyormuş gibi ama hikaye Japonya 'nın ... Richard Gere 'i yaşlanmış hali ve kırlaşmış saçları ile hala yakışıklı bulanların , benim gibi, kaçırmamaları gereken bir filim. Tabi köpek severlerin de ...Bahçedeki iki kocaman golden retriever CEMO ve KARA ve evin içindeki küçük SUGAR ile huzur bulan ben bu filmi, HACHI yi izlemek istiyorum...

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..