Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '09

 
Kategori
İzmir
 

Şu İzmir'in sevinç günü bugün

İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide Kılınç

Şu İzmir’in Sevinç Günü, Bu gün...

9 Eylül pırıl pırıl gün, bugün. Ege’nin denizinin masmavi, sonsuzluğa uzanacağı günlere tanıklık eden gün, bu gün.

Dün akşam yağan yağmurun, delicesine akan suyun, bulutların gökyüzünde koşturduğu, geceleyin ayın kıpkırmızı doğuşunun geceyi aydınlattığı saatlerin ardından geldi, bu güzel gün ve duru. Pırıl pırıl gün.

Mustafa Kemal’in ince sarı saçları ve mavi gözleri gibi dupduru ve sonsuz bir gün bugün. Sevinçlerin, zaferlerin vakur ve gururlu” duruşların yaşanacağı gün bu gün.

Ege’nin suları deli, köpük köpük akıyordu o gün, tarihteki gün 9 Eylül. Düşman gemileri, zırhlıları İzmir’in masmavi, güzelim denizini boz bulanık yapmış. Çağlayamıyor, akmıyor enginliğe. Sular deli, kara yangın, insanlar birbirine karışmış, yanıyor İzmir. Günler ve yıllar süren işgalin ardından çıkıyor gün, 9 Eylül. Mustafa Kemal’in ufkundan doğup geliyor bu gün.

İzmir’e girer; hesapta bir yanlışlık oldu der Paşa, on beş gün demiştim, on dört gün de girdim. Düşmanı bir bir döker denize. İzmir’in suları o gün gemiler ve zırhlıları üstünden atacaktır. Su dalgalanmakta, zırhlıları sallamaktadır. O gün, bir tane kalmayacaktır. Kararlıdır, Mustafa Kemal Paşa. Sevinç ve gözyaşları tam yaşanacaktır. Zafer çığlıkları karışacaktır İzmir’in semalarına . Mustafa Kemal Paşa zafer çığlıklarını semalarda uçurmakta, denizlere taşırmaktadır, çoğalmaktadır O’nunla İzmir...

Geliyor Mustafa Kemal Paşa, atının yelesinde dalgalanan mavi keskin gözleri ile geliyor Mustafa Kemal Paşa, İçimizde yanıyor ve doğuyor Mustafa Kemal Paşa...

İnce parmakları, sonsuz düşünceleri, engin ufku ile güneş gibi doğuyor bu gün. Hiç uyumaz, her sabah güneşin doğuşunu izlemeden, hiç uyumaz.

İzmir’in zafer ve sevinç çığlıklarını yaşamadan, güzelim İzmir’i kurtarmadan uyumaz.

9 Eylül bu gün. Tarihteki gün. Zafer günü. Düşmanın denize döküldüğü gün. Anlatır büyükler, çocuklarına her gün...

İzmir’in bu sevinç çığlıkları İzmir’in yangınına karışır. Mustafa Kemal ve Paşalar, tüm İzmir halkı karışmaz. Bu giderken yakılan İzmir’e, hiç karışmaz. O’nlar kararlıdır, İzmir’i ve ülkeyi aydınlığa, güzel günlere kavuşturmaya.

Yangın yerinin karargahına yakın olması nedeniyle karargahının alınıp başka yere taşınması gereklidir. Bunun için bir araştırma yapılır ve Göztepe’deki “Latife Hanım” köşkü seçilecektir.

Latife Hanım köşkü görenleri büyüleyen, güvenli bir köşk. Uşak-ı zade Muammer beyin köşkü. Latife Hanım yeni gelmiştir, köşke. İzmir’in kurtuluş ve zafer gününü içinde alev alev büyütmüş, bu alev O’nu Mustafa Kemal Paşa’nın gözlerindeki ve içindeki yanan meşaleye, İzmir’e vatan sevgisine çekmiştir.

Büyük bir millet ve büyük bir ülke var olmaktadır, Mustafa Kemal Paşa ile.

Uşak-ı zade köşkünün balkonunda Latife Hanımla otururken sorar Mustafa Kemal; Hanımefendi yanan yerlerde sizin de yerleriniz var mı?

İzmir’i masmavi, güzel günlere kavuşturan Mustafa Kemal Paşa Ankara’ya, günler sonra döner. Önemli günlerin ardından çok kıymetli validesi annesi Zübeyde Hanım hastadır. Doktor güzel ve ferah havası olan bir yere göndermek ister, Mustafa Kemal İzmir’i seçer.

İzmir’de ev aranır, ancak Latife hanım Mustafa Kemal’in ardından, sessiz kalmıştır. Her sabah gazetelerin haberlerini çeviri yapacak ve önemli bulduklarını anlatacak Paşası o günlerde yoktur.

Zübeyde Hanımı misafir etmek ister. Zübeyde Hanım bu köşke gelir. Misafir günlerinin ardından Mustafa Kemal’ine, paşasına gidemeyecek kadar yorgundur. Bir daha buluşamaz.

Yaveri Salih Bozok’la Latife Hanımı görüşür, hemen Ankara’ya gidelim, der. Ancak, Zübeyde Hanım İzmir’de vefat etmiştir. Salih Bozok bu görüşmeyi bir sır gibi saklar, Paşasına aktarmaz.

İzmir o gün de yaslı ve acılıdır. Zübeyde hanımın kalbi bu güzel vatan parçasının bir köşesinde durmuştur.

İzmir Sen’inle anlamlı Mustafa Kemal Paşam. İzmir Sen’inle gururlu ve vakur. İzmir Sen’inle parıldıyor. Yanan gözlerinde , tutuşan yüreğinde İzmir Sen'inle güzel. Bugün körfez pırıl pırıl, masmavi, güneş üzerine doğmuş. Körfez bir yaldızlı gelinlik giymiş ki, Mustafa Kemal'i anlatır , bu gün.

Coşkulu kutlamalar, sevinç çığlıkları, kalpler bu gün Sen’inle büyük Atam.

Ruhun bu gün de şad olsun.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..