Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Otomotiv
 

Türkiye'de ilk üretilen O302 Mercedes otobüsün hikayesi

Türkiye'de ilk üretilen O302 Mercedes otobüsün hikayesi
 

Bu Türkiye'deki ilk üretilen ve hala çalışır durumdaki O302 Mercedes otobüsünün hayat hikayesidir.

Çocukluğunda Yalova'da oturan Mithat Dalga daha sonra babası önden motorlu ağaç kasa Mercedes otobüs satın alıyor. 1962 yılında İstanbul’a taşınıyorlar. Baba Baran Turizm'de otobüscülüğe başlıyor.Mithat Dalga da babasının yanında muavinliğe başlıyor. 70 lerde ise ilk 0302 otobüsle tanışıyorlar.

Mithat Dalga; O302 ilk sahibi Süleyman Kirmen ‘le ortak Süleyman Sezer alıyor.Sonra biz onlardan alıyoruz. diyor.

O zamanlar otobüs almak zor, borcu en az 5, 6 senede bitiyormuş, ama O302 Mercedesler ozamanlarda sahiplerini hep memnun etmiş ve otobuscüler arasında Reşat Altın deniliyormuş.Yani değerli otobuslermiş ve sahiplerine çok kazandırmışlar.

Mithat Dalga ‘nın 14 yaşındaki oğlunun okumasını istiyor. Biz otobüscülükten geldik, gocunmuyorum ama okumak daha güzel diyor.

İlk O302 Mercedes otobüs babadan yadigar , elimde tutsam hurdaya gidecek, piyasadan kaybolacak diyor. Hem babamın anısı yaşasın, hem de bize de faydası olsun diye Mercedese mektup yazıyor.Mercedes’ in ilk arabası, Türkiye'de ve Dünya da bir numara, bu fabrikanın ilk arabası olduğu için değer taşıyacağını düşündük. Sağolsun Akif Nuray Bey'e (Yurtiçi Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü) yardımcı oldu, ilk O302 Mercedes'e karşılık bir Sprinter aldık.

Otobüs imalatındaki o ilk yıllar teknolojinin daha çok insan emeğine dayandığı haftada bir araçın anca üretilidiği, şimdilerde ise 9, 10 aracın kaydığı Dünyanın önde gelen otobüs fabrikasının temelleriı o zamanlarda atılmıştı.

İlk otobüsün üretiminde görev almış ve hala Mercedes-Benz Türk A.Ş calışan Teknik Hizmetler Müdürü Ekrem Çorman.Son Montaj Gurup Şefi Altan Oğralı, Elektrik Gurp Şefi Denizer Taşçıoğlu, Mekanik Gurup Şefi Osman Bayraktar’a Türkiyedeki Otobüs imalatçılığının tarihinin yazılmasındaki katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca Otobüsün her bölümünde çalışan şu anda hayatta olmayan tüm çalışanları ve otobüscüleri rahmetle anıyoruz.

İlk 0302 Mercedesden, son model Trevegolara ve Dünyayı kucaklayan otobüs üretimine doğru ileri.......

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..