Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '10

 
Kategori
İnançlar
 

Kaza namazı nedir? Ve kaza namazında dikkat edilmesi gereken hususlar-2

Kaza namazı nedir? Ve kaza namazında dikkat edilmesi gereken hususlar-2
 

"Tomurcuk derdi olmayan ağaç odundur." (N.F.K.)


Kaza namazlarının kılınabileceği vakitler...

Bir önceki bloğumuzda; (Kaza namazı nedir? Ve kaza namazında dikkat edilmesi gereken hususlar-1) Mükellef nedir? Kime denir? Kaza namazı nedir? Hangi durumlarda namazlar kaza edilmelidir vs... gibi konulara değinmiştik. Bu bloğumuzda ise; Kaza namazlarının kılınabileceği ve kılınmasının haram olduğu vakitleri inceleyeceğiz.

Ebu Necih Amr İbni Abese es-Sülemi (r.a.)’dan riyavetle; "Ya Rasulallah! Allah’ın sana öğrettiği ve benim bilmediğim şeyleri bana öğret; bana namazı öğret! dedim". Rasulullah Efendimiz bana; “Sabah namazını kıl. Sonra güneş doğup bir mızrak boyu yükselinceye kadar namaz kılma. Çünkü güneş, şeytanın iki boynuzu arasından (tepesinden) doğar. Kafirler de ona o zaman secde ederler. Sonra dikilmiş mızrağın gölgesi azalıp bitinceye kadar nafile namaz kıl. Çünkü namaz ispatlı şahitlidir. Sonra namaza ara ver. Çünkü o vakit cehennem kızdırılır. Sonra gölge döndüğü zaman öğle namazını kıl. çünkü namaz ispatlı şahitlidir. Onu ikindiye kadar kılmaya devam et. İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar namaza ara ver; çünkü güneş şeytanın iki boynuzu arasından (tepesinden) batar, kafirler de o zaman güneşe secde ederler” buyurdu (1).

Kaza namazlarımızı, mekruh (kerahat) vakitlerin dışında kalan her vakitte kılabiliriz. Kaza namazlarını kapsayan üç mekruh vakit vardır ve bu vakitlerde kaza namazı kılınmaz.

Mekruh (Kerahat) Vakitler;
1- Güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman dilimi yani Şüruk vakti,
2- Güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman dilimi yani Vakt-i İstiva,
3- Güneşin sararıp-kızarıp artık gözleri kırpıştırmadan rahatlıkla bakılacak hale geldiği zaman dilimi yani Gurup vakti.
İşte bu üç vakitte kaza namazı kılınması haramdır. Mecburiyet hasıl olduğunda gurup vaktinde sadece ikindi namazının farzı kılınabilir. Bu üç vakitte kaza namazı da dahil hiçbir nafile namaz da kılınmaz (2).

Bu konunun, daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle örneklendirebiliriz. Evlerimizde muhtelif duvar takvimleri bulunmaktadır. Evimizde, Diyanet Vakfı'nın takviminin olduğunu varsayalım. 04/05/2010 Salı gününün takvim yaprağını hep beraber inceleyelim. Bu takvim yaprağında; İmsak, Güneş, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı vakitleri belirtilmektedir. Elimizdeki takvim yaprağında, Edirne ili için vakitler;
İmsak: 04.16
Güneş: 06.00
Öğle:
13.18
İkindi:
17.08
Akşam:
20.23
Yatsı:
21.58 olarak verildiğini görüyoruz.

Burada İmsak ibaresi; Sabah namazının giriş vaktini, Güneş ibaresi ise; Sabah namazının çıkış vaktini belirtmektedir. Başka bir deyişle; takvim yaprağında “İmsak ve Güneş” arası yani; 04.16-06.00 saatleri, arası sabah namazının vaktidir. Sabah namazının vaktinin çıktığını belirten güneş saati, aynı zamanda birinci mekruh vakit olan "Şüruk Vaktinin" girdiğinin habercisidir. Yaklaşık 35-45 dakikadır. Mekruh vakitlerin süreleri mevsimsel değişkenlere göre değişmektedir. Gündüzlerin çok kısa olduğu kış günlerinde Şüruk vakti; 35 dakikaya düşmekte, uzun yaz günlerinde 45 dakikaya kadar çıkmaktadır. Bu değişkende göz önüne alındığında 06.00’da başlayan Şüruk vakti 06.45’de sona ermektedir.

Elimizdeki diyanet takviminin yaprağında yazan “Öğle” ibaresi yani; 13.18 saati, Öğle namazının giriş vaktidir. Öğle vaktinin girişinden önceki vakit ise; ikinci mekruh vakit yani "Vakt-i İstiva"dır. Yaklaşık olarak 20-35 dakikadır. Vakt-i İstiva’nın kısa kış günlerinde; 20 dakikaya kadar düşmekte, uzun yaz günlerinde 35 dakikaya kadar çıkmaktadır. Yani, ikinci mekruh vakit; Vakt-i İstiva 12.43-13.18 saatleri arasıdır.

Elimizdeki diyanet takviminin yaprağında yazan “Akşam” ibaresi yani; 20.23 saati, akşam namazının giriş vaktidir. İkindi vaktinin sonlarına doğru, Akşam vaktinin girişinden yaklaşık olarak 20-45 dakikalık zaman dilimi de üçüncü mekruh vakit yani "Gurup Vakti"dir. Gurup Vaktinin, kısa kış günlerinde 20 dakikaya kadar düştüğü, uzun yaz günlerinde ise bu vaktin 45 dakikaya kadar çıktığı hesaplanmıştır. Yani üçüncü mekruh vati; Gurup Vakti 19.38-20.23 saatleri arasıdır.

Örnekleyerek ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalıştığım bu üç mekruh vakit haricinde kalan diğer vakitler, kaza namazlarını kılmak için uygun olan vakitlerdir.

(Devam edecek)...

Sağlıcakla Kalın...

DİPNOTLAR:
1-
Müslim, Müsafirin, 294, Riyazü’s-Salihin C: 3, s.131-132.
2- Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İlmihal (İman ve İbadetler), C:1, s. 237.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..