Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Beynini ya kullanırsın yada kaybedersin! – 1

Beynini ya kullanırsın yada kaybedersin! – 1
 

Geçen gün bir video seyrettim. 5 yaşından itibaren konuşma zorluğuna yol açan bir hastalığa yakalanmış biri ile ilgiliydi. Hastalığın adı hatırlamayacağım kadar karmaşık bir isimdi. Bu genç adam şu anda 18 yaşında. 11 yaşındayken görsel hafızasının ne kadar güçlü olduğu farkediliyor. Seyrettiğim filmde bu kişiyi hayatında ilk kez İtalya - Roma’ya götürdüler ve helikopterle 45 dakika şehir üzerinde tur attırdılar. Geri döndüklerinde bu genç DAHİ adam 360 derecelik yani tam bir daire şeklinde hazırlanmış olan beyaz kağıtlara kara kalem şehrin perspektifini tüm detayları ile çizdi. Hemde o kiliselerin,i katedrallerin ince detayları dahil olmak üzere. İnsan beyni gerçekten inanılmaz. Bir şeyler içeride ve bizim onu dışarı çıkarmamız için bekliyorlar. Bu uzun bir yazı dizisi olacak ama beynimizle ilgili yapabileceğimiz hemen hemen her şeyi yazacağım.

1. Beyninizi fiziksel egzersiz yaparak zinde tutabilirsiniz. Spor, kan dolaşımınızı ve dolayısıyla beyne oksijen taşınmasını artırır.

2. Sudoko çözün. Beyninizi çalıştıracak bilmece ve bulmacalar onun gelişmesini sağlar.

3. Eğer sağ elini kullanan biriyseniz sol elinizle dişleriniz fırçalayın. Beyninizin farklı çalışmasını sağlayın.

4. Bitirmeniz yada yetiştirmeniz gereken şeyler ile ilgili zamanlamayı iyi yapın. Daha küçük yönetilebilir parçalar haline getireceğiniz işleri bitrmeniz daha kolaydır ve üzerinizdeki, beyninizdeki baskıyı azaltır.

5. Gülün ve hatta kahkaha atın. Gülmek endorfin salgılnamsını artırır. Kahkaha ise stresimizi azaltır. Yani gülme kbeynimizi hızlı şarj eder.

6. Problem ve sıkıntılarınızı asla eve taşımayın. Bu rahatlamaktan çok gerilmenize yol açar.

7. Küçük şeylerden keyif almaya çalışın. Öğlen yürüyüşünde gördüğünüz bir kuş, güneş vb. ama tabiki bakmayı bilmek lazım. Sürekli iş düşünerek ve konuşarak yapılmış bi yürüyüşte bunları farkedemezsiniz.

8. Ne öğrenmeniz gerektiğini düşünün. Neden ve nasıl öğreneceğinizi düşünün. Beyniniz neye ihtiyacı olduğunu söyleyecektir size.

9. Bugünü yaşayın, geçmişi boşverin ama ileriye bakın. Geçmiş hatalarınızdan ders çıkarmak ve güzel anılarınız dışında geçmişinizi kafanıza takmayın.

10. Yaptığınız işi sevin yada sevdiğiniz işi yapın. Ancak böyle beyninizi tam anlamıyla kullanabilirsiniz. Edison, Einstein ve Picasso gibi ünlüler hep severek yaptılar ve hatta araştırmayı ve öğrenmeyide çok sevdiler.

11. Stresli bir durumda kendinize söylediğiniz şeylere dikkat edin. söylediğiniz şeylere daha fazla zaman ayırın. Kendinizle ilgili daha gerçekçi olmanızı sağlayacaktır.

12. Bir şeyleri aklınızda tutmanız gerekiyorsa bunu yinekendinize söyleyin. Bazen hatırlamanız gereken bir şeyi yükseks sesle okumanız oldukça işe yarar yada sesli tekrar etmek. Öğrenmek için ne kadar fazla duyunzu kullanırsanız o kadar iyi.

13. Büyük oynayın. Büyük hedefleriniz olsun. Bu hedefleriniz yalnız sizin değil çevrenizinde fayda görmesini sağlasın. Bu yolculuğa çıkın. Çünkü hayat gerçekten büyük oynayanlarla gelişir ve keyiflidir.

14. Her ne kadat teknolojiyle yatıp teknoloji ile kalksamda teknolojinin kölesi olmanızı istemem. Bazen telefondan, epostalardan, msn’den kaçmak çok iyi gelir. Hesap makinesi yerine elinizle 2 tane 3 basamaklı sayıyı çarpmaya ve bir başka üç basamaklı sayıya bölmeye çalışın, bakın ne kadar zorlanacaksınız. Eposta okumak, msnden sohbet etmek IQ’nuzu artırmaz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..