Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '07

 
Kategori
Müzik
 

Radyo seksen sekiz buçuk

Radyo seksen sekiz buçuk
 

İzmir’li radyo severlerin, FM frekansı 88.5’te dinleyebilecekleri ve Türk Sanat Müziği adına, gönüllerinde doyasıya lezzet depolayabilecekleri bir radyoları var: Radyo Kordelya.

Kordelya, İzmir’in gözbebeği Karşıyaka’nın, eski ismi. Bir başka deyişle, Radyo Karşıyaka yani. Yayın politikaları gereği, sürekli, Türk Sanat Müziği’nden en nadide eserleri yayınlamaktalar. Reklam kuşakları dışında, konuşan insan sesi duymanız nerdeyse mümkün değil. Doya doya, kaliteli ve seviyeli Türk Müziği. Tabi ki böyle bir tercihten haz duyanlar için.

Ben, genelde; bu tip, belirli bir müzik tarzında yoğunlaşmış, bir anlamda tematik yayın yapan radyoları dinlemeyi tercih ediyorum. Mesela, TRT’nin Radyo-3’ü ki klasik müzik ve caz-blues tarzı yayını yapar, malumunuz. Yine İzmir radyolarından, FM 101 bandından sesini duyuran, “Romantik Radyo” gibi. Romantik Radyo da slow, batı müziği parçalarının en kaliteli örneklerini, Radyo Kordelya gibi anonssuz sunan bir kanalımız olarak göze çarpmakta.

Bu yazıyı kaleme almayı düşündüğümde, acaba, bir radyo kanalının reklamını yapar gibi bir hava yaratır mıyım okurların gözünde diye, tereddüt etmedim dersem yalan olur. Hatta ve hatta birkaç aydır, notlarımda olmasına rağmen bir türlü yazmaya elim gitmedi. Ta ki birkaç gün önce, yine arabamda, radyo seksen sekiz buçuğu dinlerken, irkildiğim bir şarkıyı duyana kadar.

Ardı ardına muhteşem Türk Sanat Müziği parçaları, o hep alışık olduğum şekilde akmaktaydı, aracımdaki radyo alıcımın hoparlörlerinden. Bir şarkı bitmiş ve ben, merakla, ardından gelecek parçayı beklerken, hiç de alışık olmadığım, arabesk-fantezi tarzda bir ritim aldım. Parça, çalmaya devam ediyordu ve durum anlaşıldı. Bu şarkı, kesinlikle bir piyasa parçasıydı ama neydi, hangisiydi ve bu yayın akışında ne işi vardı, iyiden iyiye merak ettim. Çünkü, Radyo Kordelya’da daha önce hiç bu tarz bir şeye şahit olmamıştım.

Ve seslendiren kişinin Burhan Çaçan olduğunu tahmin ettiğim -tahmin ettiğim diyorum, çünkü şarkının sonuna dek dinleme sabrını, inanın gösteremedim- parçanın ilk sözleri şöyle başlıyordu:

“Denizden çıkmış balık gibisin,

Uzaydan gelen venüs gibisin.......”

Ve o, çok sıradan müzikal piyasa altyapısı. İnanılmaz itici ve Radyo Kordelya’ya yakışmayan bu şarkının, o kanalda nasıl yayınlanabildiğini halen merak etmekteyim. Daha sonra, şarkının sözleri ve güftesinin, sahip ya da sahipleri konusunda ufak bir araştırma da yaptım ama sonuç alamadım.

Ama en azından bu eleştiriyi yaparak, uzun zamandır, yazıp-yazmama konusunda mütereddit kaldığım, “Radyo Kordelya” meselesini de sizlerle paylaşabilme şansını, kendimce yakalayabilmiş oldum.

Yukarıda, ilk sözlerini zikrettiğim şarkı ile ilgili bilgisi olan okurlardan ya da bu yazıyı okumuşlar ise kanal yöneticilerinden, bilgilendirme ihtiyacı hisseden olursa, zevkle bu sayfalarda paylaşmak isterim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..