Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Mizah
 

Dünyanın en anlamsız yasakları - 16

Dünyanın en anlamsız yasakları - 16
 

İngiliz Savcı David Crombie der ki: “İtalya’da, etek giyen bir erkek suç işlemiş sayılır.” Be kardeşim boru değil ya, orası Don Carlione’nin memleketi, mafyamatik İtalya. Herhalde böyle olacak, başka ne bekleyecektik ki?

Şimdi koskoca Mario Puzzo, anlı-şanlı “Baba” romanlarını boşuna mı yazdı sanki? Dünyanın en maço ülkesi İtalya, dünyanın en maço erkekleri de İtalyan’lardır. Özellikle kadın modasının kalbinin attığı İtalya’yı, bu iki tespit noktasından hareketle, esaslı bir sosyolojik tahlile tabi tutmak gerekir aslında. Müsaade ederseniz, ben bu tahlilin ayrıntılarına girmeyeyim, yoksa, “bu nasıl mizah yazısı, böyle mizah yazısı mı olur?” gibilerinden azarlar işitmek(?) durumunda kalabiliriz yine, bazı okurlarımızdan.

Erkeklerin etek giymesinin, vakay-ı adiyeden addedildiği ülkeler de var malumunuz, İskoçya gibi. Bu İskoçlar’ın, ekose ve pilili etekleri cidden hoş. Onlara acayip yakıştığını düşünmekteyim. Ama Komiser Şekspir’e değil. Mel Gibson’ın meşhur filmini hatırlıyorum da, “etek giyen bir erkek nasıl bu kadar maskülen olabilir?” sorusunun, tarihi cevabı niteliğindeydi sanki.

Canım yurdumda da, ortak Roma geçmişimizden kaynaklanan ve Akdenizli’lik genlerimizin ağır tahriki altında bulunan anlayışımız gereği, adem taifesinin etek-elbise giymesi son derece ters karşılanır. Bunun bir tek istisnası vardır, o da sünnet olmuş çocuklar için geçerli olur. Onlar da karizmayı daha fazla çizdirtmemek adına birkaç gün içinde kurtulurlar bu entarilerinden.

Bir delikanlıya etek giydirtmek, nerede ise onun canını almakla eşdeğer etki yaratır canım yurdumda. Mahallenin kızına-kadınına yan bakan, röntgene yatan, laf atan bir “çakal”; Allah muhafaza, mahallenin genç efradı tarafından bir yakalanırsa vay haline. Önce temiz bir dayak yer, sonra da etek giydirilip yolda-sokakta dolaştırılır, festival konvoyu gibi. Tabi pencerelerden bakan mahalleli, yoldan Kadir İnanır geçiyormuş gibi ayılıp-bayılmak ya da çiçekler atmak falan yerine daha farklı davranacaktır, ahlaksız-edepsiz-ırz düşmanına(?).

Ha bu arada unutmadan söyleyeyim; bu bahar ve yaz sezonunda etek ve özellikle elbiseler acayip moda olacak. Ademoğulları olarak biz ne yaparız, onu bilemem tabi...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..