Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş Türkiye Kupası finaline PAF takımı ile çıksın

Beşiktaş Türkiye Kupası finaline PAF takımı ile çıksın
 

Beşiktaş bu yıl mutlaka Avrupa kupasına gidecek, ama nereye nasıl gideceği önümüzdeki haftalarda belli olacak:

- Lig şampiyonu olarak Şampiyonlar ligine
- Lig ikincisi olarak Şampiyonlar ligine
- Kupa şampiyonu olarak UEFA’ya
- Lig üçüncüsü olarak UEFA’ya

Bu sıralama aynı zamanda öncelik sıralamasıdır. Beşiktaş öncelikle Şampiyonlar ligine, sonra UEFA’ya gitmek isteyecektir.

Ligde ve kupadaki olasılıkları anlattığım yazıda hangi durumda neler olacağını ayrıntılı olarak yazmıştım (1). Bu durumları Beşiktaş açısından özetleyelim:

Beşiktaş Türkiye Kupasını kazanırsa ve Ligde 1. veya 2. olup Şampiyonlar ligine giderse, Lig dördüncüsü olma olasılığı olan Kayseri ve Trabzon’un UEFA şansları çok çok azalacaktır. Çünkü bu durumda UEFA’ya kupa ikincisi Kayseri Erciyes gidecektir. Bu durumda Kayseri ve Trabzon için Beşiktaş’ın 3. olmasını beklemekten başka çare kalmayacaktır. Beşiktaş ligde 3. olursa o zaman Kupa şampiyonu olarak UEFA’ya gidecek ve lig dördüncüsü UEFA’ya gideceği için Kayseri veya Trabzon’un UEFA şansı olacak.

Kayseri ve Trabzon’un, Beşiktaş 3. olsun umudu olması Fenerbahçe-Trabzon maçında Trabzon’u ciddi bir ikilemde bırakacaktır. Fenerbahçe’yi yenince kendi şansını azaltacak bir durum oluşacaktır. Aynı şekilde Kayseri-Beşiktaş maçı Kayseri için UEFA’ya gidiş maçı olacaktır ve Kayseri bu maçta herşeyini ortaya koyacaktır. Beşiktaş’ın kupayı kazanmış olması bu iki maçı Beşiktaş için çok zorlaştıracaktır. Fenerbahçe Trabzon’u yener, Beşiktaş Kayseri’ye yenilirse Beşiktaş için ikincilik bile zorlaşabilir.

Beşiktaş Türkiye Kupasını kazanamazsa, Kayseri ve Trabzon’un hemen hemen hiç umudu kalmayacak. Bu umutsuzluk Beşiktaş’ın ligde şampiyonluğunu veya ikinciliğini çok etkileyecek iki maçı ilgilendirecek. Fenerbahçe-Trabzon maçı Fenerbahçe için önem taşırken Trabzon için formalite maçı olacaktır. Kayseri-Beşiktaş maçı Beşiktaş için çok önemliyken, Kayseri için formaliteden öte anlamı olmayacaktır.

Bütün bu olasılıklardan sonra Beşiktaş Şampiyonlar ligine gitmek istiyorsa kupayı kaybetmek kendi avantajınadır. Beşiktaşlı hiçbir futbolcu bir maça yenilmek için çıkmayacağına göre, bunun yolu PAF takımı ile kupa finaline çıkmaktır. PAF takımı ile kupayı kazanırlarsa çok sayıda genç oyuncuyu kazanmış olurlar, kaybederse ligde önlerinde bir ufuk açılır.

Son not: Bu yazı yalnızca olasılık hesapları ile oluşturulmuş bir varsayım üzerine yazılmış bir şakadır. Gerçek güzel futbol her takımın her maça kazanmak için çıktığı futboldur. Futbolun içinde olasılık hesaplarının ne kadar karışık olduğunu ve bu karışıklığı çözmeye çalışmanın ne kadar hoş bir oyun olduğunu anlatmaya çalıştım.

Meraklısı için not: Bu blogu yazan Fenerbahçelidir, ancak Beşiktaş şampiyon olursa üzülmez.

(1) Türkiye Ligi ve Kupasında olasılık hesapları: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=39046

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..