Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

1977 ve 2007 seçim tahminleri

1977 ve 2007 seçim tahminleri
 

Ecevit’ i yitirdiğimiz günlerde 1977 seçimlerini yazmıştım (1):

“(...) 1977 seçimleri sırasında ODTÜ'de öğrenciydim ve ODTÜ boykottaydı. 14 Şubat'ta başlayan boykot dokuz ay sürecekti. Seçim döneminde İnebolu'daydım, 18 yaşına yeni girmiştim ancak o zamanlar seçmen yaşı 21 olduğu için oy kullanamıyordum. Bir taşra kasabasında, okul yok, yapacak bir iş yok. Her gün birkaç gazete alıp seçim kampanyalarını izliyordum. (...) 5 Haziran seçimlerini beklerken, henüz bilgisayarın olmadığı, hesap makinelerinin lüks olduğu günlerde kendi çapımda seçim tahmini yapmaya çalışıyordum. Çarşaf gibi kareli bir kağıda 67 ilin adlarını, seçmen sayılarını, milletvekili sayılarını yazmış, kalın bir deftere de gazetelerden okuduklarıma göre her ilde hangi partinin ne durumda olduğu notlarını alıyordum. (...) Tüm bilgileri her ilde partilerin alacakları yüzde oylara çevirmiş ve nispi temsil sistemine göre hesaplamıştım. Benim tahminlerim Ecevit'i iktidar yapamıyordu. 213 hesaplamıştım. (...)”

Dün akşam Internet’teki tartışma listelerimizden birinde bu konuda bir yazıyı yanıtlarken bu yazdığımı anımsadım ve otuz yıl sonra yazarken küçük sayı hataları yaptığımı farkettim. 213 değil 214 hesapladığımı anımsadım. Ancak meclis açılınca bir milletvekili CHP’ye katılıp 214 olmuştu. O zaman 226 gerektiği için çoğunluğu sağlayamamıştı.

1977 yılının Mayıs ayında yazdıklarımı yayınlayabileceğim bir ortam yoktu. O günlerde birisi şu andaki Internet’i, Web sayfalarını, Blog sayfalarını anlatsa bir kurgubilim roman gibi düşünürdüm. O zaman yazmadıklarımı 30 yıl sonra anımsadığım kadarıyla eski anılar olarak yazıyorum.

CHP’nin 213 çıkacak milletvekili sayısını 214 gibi hemen hemen hatasız şekilde tahmin etmek çok büyük başarı değildi o zamanlarda. Çünkü oy yüzdeleri yüksek iki parti vardı, diğerleri yüzde 1-10 oyu olan partilerdi. Yüzde 10 baraj diye birşey yoktu ve seçim bir kumar gibi değildi. Partilerin aldığı oyların milletvekili sayısını belirlemesi adil değil diye o sistemi bile beğenmezdik ve milli bakiye sisteminin adaletini konuşurduk. O yıl yüzde 42 oy alan parti yüzde 47 milletvekili çıkartmıştı. Şimdikine göre çok adilmiş meğerse.

Şimdi yüzde 10’un üzerinde veya yakınında olma olasılığı olan 4 parti (CHP/DSP, DP, AKP, MHP), seçime bağımsız girerek baraja takılmamaya çalışan 1 parti (DTP) ve popülaritelerini kullanarak bağımsız seçilmeye çalışacak adaylarla tahmini zor bir seçim. Zor da olsa seçim tahminleri yapmaya çalışacağım. Belki 1977 seçimleri gibi iyi bir tahmin olur da otuz yıl sonra anlatırım. Belki de hüsran olur ama o zaman gizleme şansım olmaz, bir meraklısı bulur Internet’ten açıklar.

22 Temmuz seçimi ile ilgili ilk tahminimi seçime katılacak partiler kesinleştikten sonra hesaplayıp yayınlayacağım.

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=12720

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..