Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Bağlantı Şekillerine ve Kablolara Dikkat..!

Bağlantı Şekillerine ve Kablolara Dikkat..!
 

Hep duymuşsunuzdur, Scart kablosu, S-Video kablosu, RGB bağlantı, DVI çıkışı, bir de bunlar yetmeşmiş gibi son dönemde HDMI bağlantısı. Tamam da, nedir ALLAH aşkına bunlar diyebilirsiniz. Aslında temel amaç hepsinde aynıdır, bir kaynağı(DVD Okuyucu, uydu alıcısı,video oynatıcısı vb..) bir alıcıya (TV, Monitor vb..) bağlamak. Peki anladık da, niye bu kadar çeşit var? Bu da basit, her geçen gün artan kalite beklentilerini karşılamak. Peki ama bunların arasındaki farklar nedir? Sonuçta herhangi bir kaynak üzerinde bu bağlantı şekillerinden birkaçınıdestekleyen çıkışları görebilirsiniz, ayrıca TV' niz de bunların birkaç tanesini aynı anda destekleyebilir. Örnek olarak TV' niz hem scart bağlantısını, hem S-video bağlantısını, hem DVI ve hatta HDMI bağlantısını destekleyebilir. "Bu durumda en iyi bağlantı şekli hangisidir, hangisinde en iyi kaliteyi yakalayabilirim" diyebilirsiniz. Aslında bunun cevabı her bağlantının altındaki teknolojiyi tanımladığımızda kendiliğinden ortaya çıkacaktır:

Composit Video Bağlantısı: Biri sarı, biri kırmızı ve biri de beyaz olmak üzere 3 kablodan oluşan bir bağlantıdır. Cihaz üzerindeki 3 adet dişi konnektör üzerinden bağlantı yapılır.Sarı kablodan video sinyali, kırmızı ve beyazkablodan sağ vesol kanal, yani streo ses sinyali taşınır.Görüntü kalitesi en düşükolan bağlantı şeklidir.

Scart Kablosu Bağlantısı: Euro konnektör adı verilen 20-pinlik bir konnektör ile yapılan bağlantıdır. Genelde cihazların arka kısmına yerleştirilmiş, siyah büyükçebir konnektör olarak karşımıza çıkar, bazen birkaç adet olabilir.Avrupa' da yaygın olarak kullanıldığı için Euro konnektör olarak da bilinir, bizler onu daha çok Scart konnektör olarak tanırız. Video performansındagenel durumda Composit Video' dan farklı değildir.

S-Video Bağlantısı: Bilgisayardaki PS2 bağlantısına benzer 4-pinlik bir konnektöre sahiptir. Bu bağlantı da video sinyalinin renk(C) veparlaklık(Y) bilgisi ayrı ayrı hatlar üzerindengider. Bu da kullanıcıya daha canlı renkler ve daha parlak görüntüyü olarak yansır.Ses sinyali ayrıca taşınır.

RGB Bağlantı/YUV/YPbPr: Bilindiği gibielektronik cihazlarda gördüğümüztüm renklerkırmızı(Red), yeşil(Green) vemavi(Blue) renklerinden elde edilir.Bu bağlantı şeklinde her bir renk ayrı ayrıkanaldanalıcıyataşınır. Son dönemde benzer mantık güdülerek ancak kablo sayısını azaltmaya yönelik YUV çıkış gündemdir. Ancakamaç aynıdır, R,G ve B değerlerini ayrı ayrı oluşturmak.Butür bir bağlantı daizleyici gerçeğine oldukça yakın, çok canlıgörüntüler elde edecektir.

DVI/HDMI Bağlantı:Görüntü kalitesi olarak DVI bağlantı ile HDMI bağlantı arasındaki fark yoktur. Zaten HDMIbiryayın standartı değil, bağlantı arabiriminin adıdır. Her iki bağlantıda da kalite DVD (720X576) kalitesidir. Ancak burada çok önemli bir nokta vardır. DVI/HDMI bağlantısında kaynaktançıkan sinyal hiçbir dönüşüme uğramayıp, dijital olarakalıcıya gelir. Teorik olarak her yapılan dönüşüm orjinalinden birşeylerinkaybedilmesi demektir. Bu olmadığı için hiç kayıpsız sinyal iletimi yapılır. Benzer biçimdesesçıkışları da HDMI bağlantı ile yüksek kalitede dijital taşınır.

Evet, buradananlaşıldığı gibi, eniyi bağlantı biçimi, eğer teknik desteği varsa cihazları DVI/HDMI bağlamaktır. Eğer bu mümkün değilse YUV çıkışları, bu da desteklenmiyorsa S-Video bağlantısı tercih edilmelidir.

Son bir nokta, bağlantı şekli kadar, kablonun kalitesi de çok önemlidir. Lütfen milyarlar verip aldığınız cihazları3-5 milyonluk kablolarla birbirine bağlamayın, sonra da beklediğim kadar güzel görüntü elde edemedim deyip kendinizi üzmeyin.Kaliteli kablolar kullanın, şu an bu tür kabloları büyük elektronik marketlerde bulabilirsiniz, yaklaşık 30-50YTL' lik kablolarsizi oldukçatahmin edecektir. İnanın aradaki kalite farkı, tahmin ettiğinizden fazla olacaktır. Çünkü ne kadar kayıp az olursa, o kadar kaynaktaki görüntüye yani gerçeğe yakın bir sinyal göreceksiniz.

Zaten hayatta da bu böyle değil midir?Yakınınızdaki insanlardaki güzellikler ne kadar çok bile olsa, siz sadece aranızdaki bağınverebildiği kadarını alabilirsiniz:) Hayata ve sevdiklerinize en iyi bağlantılarla bağlanmanız dileğiyle..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..