Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Harika bir tat : Kırmızı biber Dolması

Harika bir tat : Kırmızı biber Dolması
 

Ne güzel damak zevklerimiz ve bu zevklere hitap eden tatlarımız var. Geçen pazar günü bir dostlara misafirliğe gitmiştik. Yemeğe gideceğimizi bildiğimiz için, akşamüstü saatlerinde bir şey yemedik. Çünkü güzel yemekler olacağını tahmin ediyorduk ve bunu kaçırmamalıydık. Tahmin ettiğim gibi de çıktı. Size ebetteki neler neler yediğimizi anlatma saygısızlığını yapmayacağım ama iki çeşit yemekten bahsetmek istediğim için böyle bir giriş yaptım. Hani, damdan düşer gibi, nereden çıktı bu yemek demeyesiniz diye.

O gün sofrada birbirinden güzel görünümlü yemekler ve salatalar vardı. Yemeğe ve özellikle, güzel görünümlü, güzel kokulu, değişik yemeklere düşkün olduğumdan, hepsinden tatmaya çalıştım. Bazılarının tarifini aldım, bunları sizlerle paylaşmak isterim. İlk tarifim, rahmetli annemin de özene bözene yaptığı Kırmızı biber dolması. Diğeri ise bir salata, tatlıya burada yer kalmaz. Onu da başka bir yazıya anlatırım..

Kırmızı Biber dolması için malzemelerimiz şunlar :

iç malzemeleri:
- 3 kuru soğan, yemeklik doğranmış
- yarım su bardağı pirinç
- yarım su bardağı pilavlık bulgur (pirinç de tercih edebilirsiniz)
- 250 gr kıyma
- 1 su bardağı doğranmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 10-12 adet kısa şişman kırmızı biber
- yarım litre kaynamış su

hazırlanması:
Önce soğanları, yarım su bardağı pirinci, yarım su bardağı bulguru, 250 gr kıymayı, 1 su bardağı doğranmış maydanozu, 1 tatlı kaşığı karabiberi, 1 yemek kaşığı kuru naneyi, 1 yemek kaşığı domates salçasını, 1 çay bardağı sızma zeytinyağını ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırarak iç malzemeleri karıştırarak hazırlıyoruz. Daha sonra, biberleri yıkayıp tepelerini yuvarlak biçimde kesin, çekirdeklerini çıkartın. Biberleri iç malzemesiyle üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şeklide doldurun. (dilerseniz domates dilimleriyle de üstünü kapatabilirsiniz. Eksilik veriyormuş. Daha güzel olur.) Sonra da biberleri ağız kısımları yukarı gelecek şekilde bir tencereye dizin. Tencereye yarım litre kaynamış su ekleyin ve tencerenin altını kısıp pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

İkinci lezzet ise bir salata .. Müthiş güzel ve basit bir salata..

Bu salata, közlenmiş patlıcan salatası. Bu salata için, önce, 2 kg. patlıcan (patlıcanlar topan olursa daha lezzetli oluyor), 4 orta boy domates ve 4 kırmızıbiberi ve yine 4-5 tane yeşil biberi fırın telinin üzerine yerleştiriyorsunuz. Teli ızgara bölümüne, altındaki sıraya da bir fırın tepsisi koyuyorsunuz. (sebzeler közlenirken suları damlayabilir) Daha sonra, sebzeleri arada çevirerek ızgara ayarındaki 250 C'de közlüyorsunuz. Közlenme bittikten sonra, tüm patlıcanları, etlerini fazla almadan, kabuklarını soyuyorsunuz ve biraz irice doğruyorsunuz ve sularını süzüyorsunuz. Daha sonra, kırmızı biberleri ve yeşil biberlerin de üzerlerindeki yanmış bölümleri güzelce soyuyor ve bunları da küçük küçük doğruyorsunuz. Tüm bunları salata tabağına koyuyorsunuz.

Daha sonra, 3 diş doğranmış sarımsak, yeşil soğan, maydanoz, dereotu, limon ve zeytin yağı ile karıştırıyorsunuz. İsterseniz ekşi olarak, başka bir yerde bir miktar limon, bir çay kaşığı sirke ve nar ekşisini karışırın ve salatanın üzerinde gezdirin. Yemeğe başladıktan sonra, ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Unutmadan, patlıcanlar, mangal üzerinde közlenirse daha lezzetli oluyor ve yanında et yemeği yerseniz mükemmel bir buluşma oluyor. İçecek olarak bir tavsiyem yok, gönlünüz ne istiyorsa onu için..

Afiyet olsun…

../..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..