Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gerilim tipi baş ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı
 

Nerdeyse her gün çevremdeki insanların ağrı yakınmaları nedeniyle ağrı kesici talepleri oluyor, en sık olarak da baş ağrısı yakınmasından şikayet ediliyor. ‘Ağrı dindirilmesi gereken bir insanlık hakkıdır’, sözünü de ilke edinerek her zaman ağrı tedavisine önem vermişimdir. Blog sayfamda da bu konuya yer vermek istedim. Öncelikle baş ağrısı konusunda hazırlık yaptım, umarım sizler için yararlı olur.

Avrupalı erişkinleri kapsayan bir ankette, baş ağrısının yaşam boyu görülme sıklığı % 93 olarak belirlenmiş. En sık görülen kronik tekrarlayıcı baş ağrısı tipleri de migren ve gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı yaşam boyu bayanların % 88’ini, ve erkeklerin de % 69’unu etkiler. Gerilim tipi baş ağrısı migrene göre daha yaygın olsa da, migrenli hastalar gerilim tipi baş ağrısı yakınması olan hastalara göre daha çok tıbbi yardım gerektirir.

Kişilerin baş ağrısı yakınmasıyla doktora gelmelerinin nedeni, ağrılarının beyin tümörü gibi ciddi bir patolojiye bağlı olmadığından emin olmak ve baş ağrılarının selim olduğunu öğrenmenin sağladığı ruhsal rahatlıktır. Daha ciddi baş ağrılarıyla ilişkin klinik özellikler belirgindir aslında.

Ek inceleme gerektiğini gösteren uyarıcı işaret ve bulgular

Yeni başlamış yada 2 yıl içersinde belirgin şekilde karakter değiştirmiş baş ağrısı
Başın arkasında yada boyun ağrısı
? 50 hasta yaşı
Anormal nörolojik bulgu

Gerilim baş ağrısının en önemli özelliği genellikle boyun bölgesinden başlayarak tepeye doğru yükselmesi ve sıkıştırıcı bir ağrı şeklinde seyretmesidir. Hastalar çoğu kez bu durumu başın cendereye alınmış gibi sıkıştırılması şeklinde nitelendirirler. Bu belirtinin yanı sıra bir çok hastada başta yanma hissi, keçeleşme, dokunma ile hassasiyet gibi bulgular ortaya çıkar.

Migrenli hastalar kuytu sessiz bir yer ararken gerilim baş ağrısından yakınan hastalar tam tersi gezmek dolaşmak isterler.

Gerilim baş ağrısı migrenin aksine tek bir bölgeyi tutmaz. Daha yaygın bir seyir gösterir. Gün ilerledikçe şiddetlenir. Saatler boyunca sürer gider.

Migrende ağrı öncesinde görülebilen görme bozukluğu ve diğer belirtiler gerilim baş ağrısında yoktur.

Gerilim baş ağrısında baş, boyun ve omuz bölgesi kaslarında basınç uygulamakla yansıyan ağrının ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici noktaların( Bu noktalar resimde görülüyor) ortaya çıkması önemli bir bulgudur.

Kas kasılması baş ağrısının tedavisinde son yıllarda önemli adımlar atılmıştır. Kas gevşetici ilaçların yanı sıra depresyona karşı kullanılan ilaçlar son derece etkili olmaktadır.

İlaçların yanı sıra çeşitli ilaç dışı yöntemler den gevşeme eğitimi de baş ağrılarının kontrolünde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Hastalara nasıl gevşeyecekleri öğretilmekte ve bu yöntem özellikle kas kasılması baş ağrılarının tedavisinde son derece etkilidir.

İlaç tedavisine ve gevşeme eğitimine dirençli ağrılarda baş, boyun ve omuz bölgesinde tespit edilen tetikleyici noktalara çeşitli enjeksiyonlar yapılarak kasların gevşetilmesi ve böylece ağrının kontrol altına alınması yoluna gidilir.

Sonuç Olarak: Bu bilgiyi almanız yanı sıra baş ağrısı olduğunda mutlaka hekim muayenesinden geçmelisiniz, şunu unutmamak gerekir ki ağrı hastalık durumunun bir bulgusudur. Öncelikle nedenin ortaya konulup tedavi edilmesi gerekir. Yukarda yazıldığı gibi çoğu kez ciddi bir neden olmadan baş ağrılarınız olabilir, ancak bunun doktor muayenesi ile değerlendirilmesi şarttır.

Ağrısız, mutlu günler diliyorum:)


Kaynak

Kronik Ağrı: Pratik Uygula İçin Birinci Basamak Bakım Rehberi Dawn A.Marcus, MD

http://www.agritr.com/gerilimlibasagrisi.html

http://www.massagebyben.com/images/headac1.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..