Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '07

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

İyi bir moda tasarımcısı nasıl olur?

İyi bir moda tasarımcısı nasıl olur?
 

Bu soruyu 20 yıldan sonra yeniden soruyorum kendime ve daha iyi yanıtlar bulmayı ve bu yanıtlarla mesleğimde zirveye çıkmayı düşünüyorum.

‘’Meslekler insanlara saygınlık kazandırmaz, insanlar mesleklerine saygınlık kazandırır’’ diyen danışmanımın sözleri kulaklarımda çınlıyor.

2o yıllık bilgi birikimi az şey değil. Ancak geçmişte beni üzen olaylar nedeniyle geçmişi unutmak adına o geçen süreç içersinde yaptığım güzel eylemler de bu unutulmak istenen geçmişin sisli derinliğinde kalıyorlar.

İnsanda hep yeniden başlamak içgüdüsü var. Şimdi daha güzel olacak özlemi bu.
Üç zaman denkleminde bir denge kurma çabası içinde bir tel cambazına dönüşme riski yaşıyoruz.

Herkes aşağıdan bize bakıyor. Yürekleri ağızlarına geliyor. Sesleri duyuyorsunuz. ‘’Düştü, düşecek’’ sesleri sizi demorilize etmeye başlıyor. Siz aşağıdan hep ‘’geçti geçecek’’ sözlerini duymak ve motive olmak istiyorsunuz ama boşuna istiyorsunuz.

İpin üzerinde sadece siz varsınız. Zamanlardan bugün’de duruyorsunuz. Elinizdeki sırığın bir ucu Dün’ü, diğer ucu Gelecek’i temsil ediyor. Biraz sendelediğinizde Dün’e doğru eğilirken geçmişin korkuları benliğinizi sarıyor. Hemen diğer uca doğru yöneliyorsunuz, bu uçtada gelecek endişesi sizi sarmalıyor.
O halde yapmamız gereken tek şey, ustalık geliştirirken Bugün’de kalarak ileriye gitmek.

Sonsuz şimdi’yi kabul etmek ve ondan hiç ayrılmamak. Peki, 20 yıllık bilgi birikimi geçmişte kaldıysa ne yapmalıyım? Onu sonsuz şimdi’ye nasıl konuk etmeliyim?

İyi bir moda tasarımcısı nasıl olur? Bugünlerde bu soruyu sıkça sorduğum zamanlar artıyor. Danışmanım ‘’doğru cevaplar, daima doğru soruların içindedir’’ demişti. Ve hemen eklemişti şu cümleyi.

‘’ Öğrenilmiş çaresizlik duygusu yaratan sorulardan kaçın. ‘’Ben moda tasarımcısı olabilir miyim?’’ sorusu yanlış bir sorudur. Doğru ve motive edici soru şu olmalıdır. ‘’Ben iyi bir moda tasarımcısıyım. Daha iyi nasıl harika bir moda tasarımcısı olabilirim?’’ sorusuyla işe başla.’’

Kendinizi yaptığınız işle ilgili iyi hissetmediğiniz sürece o alanda harika olmanız ne yazık ki mümkün değilmiş. O halde ben bugün, yani sonsuz şimdide iyi bir moda tasarımcısı olarak harika bir moda tasarımcısının nasıl olması gerektiği konusunda fikir ve düşünce üretmeyi seçiyorum.

Harika bir tasarımcı, yaşamın en uç noktalarına dokunmalı, trendleri izlemeli ve yeni

trendler yaratacak çizimler yapmalıdır.

İnançlı olmalıdır. İşine adanmalıdır. Sektörü ile ilgili her bilgiye açık olmalıdır. Hem öğrenen, hem öğreten olmalıdır.

Kendi ismini markalaştırmalıdır. Marka değerlerini çok net ortaya koymalı ve onlara sadık kalmalıdır. Tasarım yaptığı şirketlerin ve markaların değerlerine saygı göstermelidir.

Bir tasarımdaki özgünlük, giyilebilirlik, fiyat ve kalite kriterlerine önem vermelidir.
Aynı meslekte var olan her birey ile içten ve samimi bir diyalog kurmalıdır. Ve en önemlisi sabırla keşfedilmeyi beklemelidir. Sonuç odaklılık yerine süreç odaklı bir iş yaşamı modeli seçmelidir.

İş arkadaşlarıyla ekip ruhu ile çalışmalıdır. Mesleğinin inceliklerini günün teknolojik gelişimine uygun bilgilerle daima tazelemelidir.

Daha açıkçası sorumluluk almayı bilmelidir.

Resim: Karl LAGERFELD

 
Toplam blog
: 54
: 1526
Kayıt tarihi
: 21.06.07
 
 

23.05.1974 İstanbul doğumluyum. Mediha Yener Moda Okulu'ndan stilistlik ve modelistlik sertifikaları..