Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yerel loto

Yerel loto
 

Ekim ayından itibaren Perşembe günleri de loto başlayınca haftanın 4 günü loto çekilişi olacak. Lotoda oyun sayısı arttıkça ortak ilgi diğerlerine dağılmakta, büyük ikramiye miktarı düşmekte, devir haftaları eski ilgiyi yitirmektedir. Şu andaki üç loto ilgiye göre

1. Sayısal Loto
2. Şans Topu
3. On Numara

olarak sıralanmaktadır. Perşembe günleri oynanacak loto daha çok devir hedeflediği için kısa zamanda 1. veya 2. sıraya yerleşecektir (1).

Hep düşünmüşümdür, bu lotolardan biri yerel loto olamaz mı, diye. Perşembe lotosu ilk sıraya yükselirse Sayısal Loto veya Şans Topu yerel loto olarak oynanmaya başlanabilir.

Yerel Loto il bazında oynanır. Her il bir loto bölgesi olur, İstanbul’un iki tarafı ayrı bölgeler olarak tanımlanır.Tüm ülke için tek çekiliş yapılır ancak değerlendirmeler her il için ayrı ayrı yapılır. Her ilin hasılatına göre ikramiyeleri ayrı ayrı belirlenir. Her hafta birkaç bölgede bilen olur, diğer bölgelerde büyük ikramiyeler devreder. Haftalar boyu devreden bölgelerde özel bir ilgi oluşur. Bu ilgi lotoya değişik bir renk getirir. Bir süre sonra yerel lotonun toplam hasılatları diğer lotoları geçebilir.

İstanbul Anadolu yakasının yerel lotosu 10 haftadır devrediyor olsa Avrupa yakasından veya başka illerden çok sayıda kişi İstanbul’un Anadolu yakasında loto oynar. 20 haftadır devreden Niğde Lotosu başka yerlerdeki birçok kişinin ilgisini çeker.

Internet’te her il için birer sanal loto bayisi diğer taraflardan oynamak isteyenlerin kullanımına açılır. Bu da lotoda Internet kullanımını artırır. Ankara’da lotoyu yakınındaki bir büfeden oynama şansı olanlar, Trabzon lotosunu oynamak için Trabzon’a gidemeyeceği için Internet’teki Trabzon bayisini kullanacaktır.

Milli Piyango ve Loto için değişik öneriler sunarak cazip hale getirilmesi için katkıda bulunmaya çalışıyorum. Şimdi sanal ortamda çoğu illegal çok sayıda oyun bir çok kişinin ciddi kayıplarına ve dolandırılmasına neden olmaktadır. İllegal oyunlar nedeniyle devletin büyük vergi kayıpları da büyüktür. Ülkemizde herkesi cezbeden yasal oyunların olması şans oyunları pazarındaki illegal payı azaltarak ekonomimizin kaybımı azaltır. Ulusal piyango ve loto sistemleri ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Milli Piyango da özelleşmesi planlanan kurumlardan biridir. Oysa bu kurumun özelleşmesi başındaki “Milli” sözcüğünü anlamsız yapacaktır. Milli Piyango özelleşmemeli, akıllı buluşlar ve yeniliklerle cazip hale getirilmelidir.

(1) Perşembe Lotosu: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=59084

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..