Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '07

 
Kategori
Blog
 

Almanya'dan gelenler dışarı !

Deprem oldu, köyleri yıkıldı. O zamanlar Almanya'ya gitmesi beklenen misafir işçi gurubunun içinde değillerdi. Türk hükümeti onları ne yapacaklarını bilemedi. O kadar insana aş, barınak ve iş vermek zoruna gitti. İlk trene onları bindirdi. Evladına ihanet eden bir baba gibiydi Türk hükümeti.

Ve hayatında şehir görmemiş, otobüse binmemiş insanlar Almanya sokaklarına yayıldılar. Almanlar "Türk" diye onları bildi ve belledi. "Hiç bir kurala uymayan insanlar" yabancımız değillerdi, onlar aslında bizdiler ve biz de onlardık.

Nesiller geçti, ne Alman olabildiler ne de Türk kalabildiler. Bir çoğu arada kaldılar.

Benim liseme gelirlerdi. Okuduğum lise Almanca'ydı. Lisanlarını kaybetmesinler diye milli eğitimin böyle bir çalışması vardı. Almancaları çok iyi olurda da diğer derslerde çok zorlanırlardı. Üniformayı üstlerine oturtamazlardı. Saçları, etekleri, kravatları bir değişik olurdu. Türk okullarının dayattığı aptal kalıplara giremezlerdi. Bizim için çok değişiklerdi. Çok renkli, çok hareketli ve hepsinden önemlisi çok "hüzünlüydüler" Yabancı değillerdi, can ciğer arkadaşlarımızdı her biri...

Parçalanmış ailelerin kırılgan çocukları. Ülkesi olmayan çocuklar... Orada "Türkler dışarı" deniyordu, burada ise "Alamancılar dışarı" diyen pislikler vardı.

Ne Türklerdi ne de Alman!

Ve aslında biliyor musunuz onların memleketlerine dönünceki azgınlıkların sebebi aslında nedir? Hani annesi babası ayrı çocuklar vardır. Babayı iki ay görmezler mesela da bir hafta sonu yanına gidince şımarıklıktan azıtırda azıtırlar. Sevgi açlığıdır, baba ocağında istediği gibi davranabilme özgürlüğünün yarattığı şımarıklıktır bu. Çok doğaldır. Çok insanca bir harekettir. Başka da bir şey değildir.

***

"BLOG YAZARI" Aydın Sevinç'in tarzını "ötekileştirici" ve "lümpen" buluyorum. Kendisi belki de blog sayfasının isminde belirttiği gibi "Sevinçli" olabilir fakat AYDINLIK değil. Gayet de loş.

Pirmete'yi anlamak için onu iyi tanımak gerekir diye düşünüyorum. "Zavallı" kelimesi yerine "gariban" deseydi mevzu bu kadar alevlenmezdi. Ama ben o yorumları "Meral Hn." olarak okuduğumda başka anladım, imza "pirmete" olunca başka. İnsanları bu şekilde incitecek bir kişiliğe sahip olmadığını biliyoruz.

***

Dinlememek, anlamamak, anlamaya çalışmamak, ötekileştirmek, dışlamak... Bu yüzden çok bedel ödüyoruz. "Yeterince" bedel ödeyene dek devam. Vurun abalıya!

K.

 
Toplam blog
: 295
: 733
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Bugün ölseniz mesela, ya da hafifletelim biraz hadi, bu giriş çok karamsar oldu. Bugün ortadan kay..