Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '07

 
Kategori
Bilim
 

Deniz neden tuzludur?

Deniz neden tuzludur?
 

Dünya oluşurken çok derin çukurlar oluşmuş. Kayalar, dağlar oluşmuş. Yağmur yağınca yavaş yavaş çukurlar su ile dolmuş. Çok büyük fırtınalar nedeniyle, denizdeki dalgalar kayalara sürtünerek kayalardaki tuzları aşındırmalarına sebep olmuş. Deniz suyu da bu yüzden tuzlu olmuş.

Büyük denizlere okyanus denir. Bundan biraz daha küçük olan su birikintilerine “deniz” denir.

Küçük su birikintilerine “göl” denir. Göllerin bazıları tuzlu, bazıları sodalı bazıları ise tuzsuzdur. Dünyanın her bir yanında göller, denizler ve okyanuslar vardır. Dünyanın dörtte üçü sudur. Denizler bizim bir karadan başka bir karaya gemiyle gitmememize yardımcı olmuştur. Denizler olmasaydı gemiye binme şansımız olmazdı. Denizlerin ve okyanusların bize faydası çoktur. Sörfçüler denizde ya da okyanusta sörflerini yapabiliyorlar. Gemiyle her yere gidebiliyoruz.

Denizler ve okyanuslar dünyamızdaki suların kaynağıdır. Denizdeki sular atmosfere buharlaşarak yağmur bulutlarının oluşmasına neden olur ve bu bulutlardan yeryüzüne yağmur yağar. Yağmur suları nehirlerin, derelerin yardımıyla tekrar denizlere, göllere ve okyanuslara ulaşır.

Kendi düşüncem, bence denizler ve okyanuslar çok işime yarıyor. Bir de bu açıdan bakın. Denizlerde ve okyanuslarda besleyici şeyler vardır. Bilin bakalım neler vardır? Balıklar ve diğer canlılar. Balıklar olmasa adalarda yaşasan insanlar ve yeryüzünde yaşayan insanlar balıklardan ve diğer canlılardan yiyemezler. Deniz ürünlerinin faydalarından yararlanamazlar. Biliyor muydunuz?

Ben her Pazar günü mutlaka balık yerim. Siz de balığınızı mutfağınızdan eksik etmeyin.

 
Toplam blog
: 13
: 12489
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

Benim adım Duygun Şahin. 15.09.1997 yılında Bursa'da doğdum. Milliyet Blog'ta yazan Hakan Şahin'in k..