Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

El Yıkamak Sizi Hastalıktan Korur

El Yıkamak Sizi Hastalıktan Korur
 

Kızım bu yıl kreşe gidiyor. Her gün çocuklardan biri nezle, grip vb. oluyor. İşte bu noktada özellikle kreşler gibi toplu yerlerde el yıkamak büyük önem kazanıyor. Aşağıda bu konuyla ilgili yapılmış olan röportajı okuyabilirsiniz.

"SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, bulaşıcı hastalıkların önemli kısmının elle temas ile geçtiğini kaydetti.

Özellikle kreş, okul, yuva gibi toplu halde bulunulan ortamlarda çocukların ellerini yıkamalarının onları bulaşıcı hastalıklardan koruyacağına işaret eden Kalaycı, bu tür toplu yerlerde mutlaka çocukların ellerini yıkayabilecekleri temiz lavabo ile katı ve sıvı sabunların bulundurulması gerektiğini söyledi.

Çocukların tuvaletten sonra ve yemek yemeden önce mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini vurgulayan Kalaycı, evde ebeveynlerin okulda ise öğretmenlerin çocukları ellerini doğru yıkamaları konusunda eğitmeleri gerektiğini kaydetti.

Grip, nezle, bademcik iltihabı, zatürre, ishalli hastalıklar, tifo, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıkların elle temasla geçebileceğin ifade eden Kalaycı, şu bilgileri verdi:

“Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılması çocukları pek çok bulaşıcı hastalıktan koruyacaktır. Örneğin gribal enfeksiyonlar hava yoluyla olduğu gibi elle temasla da geçebilir. Kreş, okul veya yuvada hapşıran bir çocuğun eline bulaşan salgılar, o çocuğun arkadaşının yüzünü ellemesiyle veya aynı oyuncaklara temas etmesiyle başka çocuklara bulaştırılabilir. Diğer bulaşıcı hastalıklar için de ellerin temizliği son derece önemlidir. Vücut sıvıları, yaralar ve kirli yerlere temastan sonra el temizliğine dikkat edilmelidir.”

Çocukların hastalıklardan korunması için vücut dirençlerinin güçlü olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kalaycı, çocukları havaların soğumasıyla birlikte gripten korumak için dengeli beslenmelerine ve uykularını düzenli almalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı."

El temizliğimize biraz daha dikkat...

Saygılarımla,

Işıl Tabağ

İçerik kaynak: NTVMsnbc
Resim kaynak: drpbody.com

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..