Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Tatil gezi kültür nostalji ( Ataman Otel'de hafta sonu)

Tatil gezi kültür nostalji ( Ataman Otel'de hafta sonu)
 

Göreme Anadolu'nun ortası, gezmek, dinlenmek için hem konaklama olanakları sınırsız hemde hizmet ve gezi çeşitleri. Ulaşım bakımından da bir çok kente eşit uzaklıkta. Anadolu'nun bağrı Göreme aile tatili ve çocuklar içinde kültür sevgisi ve aşinalığı yaratacak zenginliğe sahip.

Kapadokya'nın gerek kültürel-arkeolojik zenginlikler gerekse jeomorfolojik zenginlikler bakımından merkezi durumunda ki Göreme, peri bacalarının, gizemli oyma mağara evlerinin nostaljik taş işlemeciliği ile iç içe olduğu mimari görünüm ve yapısı ile masal ülkesi gibidir.

Göreme merkezine Avanos veya Nevşehir'den gelince heniş bir maydanla kaşılaşırsınız. Ortadan da dere geçer. Bu meydan çevresindeki dükkan ve büfelerde hediyelik ve anı objeleri satılmakta, tur acenta büroları bulunmaktadır biraz daha keşfe devam ederseniz aralarda geniş kilim ve halı mağazalarının olduğunu da görürsünüz.

Merkezden güneye, güneybatıya, doğuya doğru anagidiş istikametlerinde kendine has özellikleri olan değişik görünüm ve zenginlikler var. Bu istikametleri gezmek için program yapıp sıraya koymak gerekli, bir solukda olacak bir geziye sığmaz.

Güneybatı yönüne giden dere boyu iki tarafı yol olup, karşı tarafta Milli Park danışma merkezi bulunmaktadır. Göreme'nin eski konaklarından olan bina restore edilerek bu işe tahsis edilmiştir. Bu kesme taş yapımı bina önünden yola devam ederseniz Uçhisar doğusundaki Kodarak dere vadisi buyunca keşif gezisi yapabilirsiniz.

Bu vadide yerleşim (kent) içinde dere boyu caddeden derenin güneyini takiben gidince sonda, sol yanda Küçük bir site görünümündeki bir biri ile irtibatlı bir demet taş evler gibi Hotel Ataman dikkat çekiyor. Burası biraz kemerli yapısı ile ortadoğu rüzgarı estirirken, küçük taş odalı görünümü geçen yüzyılların rum mahallelerini andırır.

Mimari planı nasıldır bilmem ! Yerleşim planını bilmiyorum ama sanırım bir labirent bağlantılı gibi bir otel kompleksi.
Ama içinde her tip yapı örneği var, tüf kayadan (yanardağ püskürtüsü sertleşmiş tabaka) oyma odalar, kesme Nevşehir taşından yapılmış odalar, salonlar, lobi ve Resturantı ile birçok çağı birlikte yaşama fırsatı buluyor insan

Bu Otelin mimarisi apayrı bir konu ama hizmet olarak her açıdan geniş bir konuk çeşitliliği olduğu belli. Çünkü Otel sahibi de kültüre ve etkinliklere önem veren yönetici. Bu nedenle Otel Ataman orta ve küçük ölçekli panel, seminer, toplantı ve kısa eğitim çalışmaları için 70 kişilik salon kapasitesi ile Perde, bayaz tahta, slide projektör, DVD player, İnt. olanakları ile tatilinize içerik ve kültür katabileceğiniz otantik mimarisiyle güzel bir haftasonu veya haftalık tatil yeri olduğu kanısındayım. Gözlemim, misafirler daha çok aile yoğunluklu.

İşletmeci Sayın Abbas Ataman Çevre ve Turizm konularında duyarlı olduğundan bu konulara yönelik küçük ölçekli ihtisas ve mesleki konferanslara ev sahipliği yapmaktadır.

Bu konaklama tesisinden Uçhisar'a doğru görülen manzara sizi kahvaltıdan sonra çağırmaya başlar. Bu vadiden sol sırt patikasına çıkılarak Uçhisar'ın doğu yamaçları görülür. Karşıdan göreceğiniz sabah manzarası ile ışığın yansıması size daha yakın görme yanılsaması ile tarihi bir kent kalıntısı manzarası ve peri bacaları, güvercinlikler, oyuntu evleri, kemerli taş evler iç içe, üst üste, kimi yerde yıkık ören, kimi yerler ev pansiyon olarak bakımlı, bütün bunları karşıdan toplu olarak seyrederek yürürken, farkında olmadan doğa yürüyüşüne de çıkmış oluyorsunuz.

Önde ki vadi derinliği, tabanını göstermiyor. Bir yandan derinlik ve dik vadi şevleri, yeni peri bacaları oluşumu bir yandan da vaha durumundaki vadinin dar tabanındaki bazan yabani bazan veyveli ağaçların yeşil örtüsü beyaz ve yeşilin renk ahengini yansıtır. Ağaç altında ki küçük bostanlıklarda yerel güvercin gübresi ile organik tarımsal çalışmalar yapılmaktadır. Sırt patikası çevresinde plato düzlüğündeki tarla ve üzüm bağları içinde de çerezlik kabak yetiştirilmektedir.

Bu yürüyüşte farkında olmadan ayaklarınız hizasındaki doğal florada dikkatinizi alıkoyar. Bu tüf topraklı arazi ana yapısında yıllarca evrim veya direnç gösteren flora Anadolunun diğer bölgelerine göra değişik görünüm ve habitat oluşturdukları muhakkak. Sığ topraklı yerlerde; sığırdili, havaciva, türleri yaygın olup daha derince topraklarda; Kekik, geven, karadiken, pelin, ile binbirdelikotu yaygındır. Bunlar dışında daha çeşit çok ama onları da gezenler zaten görür.

Vadinin batı sırtından giden patikadan yorulmazsanız Ürgüp, Ortahisar-Nevşehir karayoluna kadar yürünebilir. Ancak, isteyen değişik yönlere de gidebilir veye uygun yerden vadiyi geçip Uçhisar tarafına çıkabilir. Uçhisar'dan vadinin bu kez batı sırt patikasından Nevşehir-Göreme karayolu güzergahından, Göreme manzara seyir yerleriden Göreme'nin toplu panaromik manzarası ile karşılaşılır. Güneş de dönmüş olacağından fotoğraf içinde uygun zaman olmuş demektir.

Bu güzergahta hediye ve anı için satış yapan büyük mağazalar olduğu gibi, seyir alanlarında ki tesgahlardan ucuz objelerde alınabilir. Buralarda biraz dinlenmek lazım. Manzara da en güzel burada var. Az önce sözünü ettiğim hotel de tam karşıda Göreme (Avcılar kasabası)'nin bir mahallesi gibi yaygın bir bütünlük oluşturmaktadır.

Aslında araba ile seyir noktalarına gelinip, manzara görülerek yorulmadan da gezi yapılabilir. Bu tatile çıkanın yanındaki aile bireylerinin durumuna, mevsime, tatil süresi ve özel zevklere bağlı konudur. O nedenle çeşitli tercih nedenleri olabilir.

Mesela; Peri bacalarını daha görkemli ve heybetli oyukları daha gizemli görmek isteyenler vadi tabanında gezer. Ben hiç yorulmak istemiyorum varsın "Peri Bacaları" da küçük gözüksün diyenler balonla gezebilir. Onlarda arazi detayını keşfederler.

Bu seyir teraslarından, araba yolu güzergahından doğru Göreme'ye inilir. Zaten burada ısız dağbaşı yok. Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Ortahisar, Ürgüp, Zelve birbirni görür ve birleşik gibidir. Yürümeyi sevenler veya yürümeye ihtiyacı olanlar sıkılmadan yürümek için hemen bu ılık mevsimde buraya koşsunlar. Tabi zamanları müsaitse.

Diğer vadilerde ki gezilerde buluşmak üzere.
Hoşça kalın.


Nariçi : 04.11.07

Kapadakya blogları:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=74429
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=55206
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=57495


Fotoğraf: www.atamanhotel.com/tr


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..