Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '07

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklar İçin Hızlı Okuma-1

Çocuklar İçin Hızlı Okuma-1
 

Öyle bir zaman diliminde yaşıyoruz ki…Hızlı, çok hızlı ve daha da hızlı olmamız bekleniyor bizlerden. Evde, okulda, işte nerede olursak olalım fark etmiyor. Hız yaşadığımız bilgi çağının bize bir armağanı sanki. Pek çok kişi zamanın yetmediğinden şikayet ediyor. Kendine vakit ayıramadığından, yapmak istedikleri için zamanının olmamasından, okumak isteyip de kitap okuyamamaktan.

Yetişkinler zamanı daha etkili ve verimli kullanmak isterken, çocuklarımıza da zamanı nasıl verimli kullanabileceklerini öğretmemiz gerekiyor. Hele bu sınav sisteminde. Eskiden yalnızca ilköğretim 8.ci sınıf öğrencileri OKS’ye girerken şimdi, 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav sistemine dahil olmuş durumdalar. Önümüzdeki yıllarda ÖSS içinde benzer bir uygulama başlatılacak. Öğrenciler için her yıl bir sınav olacak.

Sadece sınavlar için mi okumamızı hızlandırmalıyız? Okul hayatımız boyunca öğrendiğimiz bilgilerin neredeyse %85’ini okuyarak elde ediyoruz. Peki nasıl okuyoruz? Okuma kalitemiz, bir öğrencimin dediği gibi ‘birim zamanda okuduğumuz kelime sayısının artması’ ve anlama kapasitemiz ne durumda?

Öğrencilerimle yaptığım çalışmalarda, yaş grubu ne kadar küçükse, çalışma sonunda okuma hızının o kadar arttığını gördüm. Bu, bize okuma alışkanlığının zamanla nasıl yerleştiğini gösteriyor. Yetişkinlere oranla küçük yaşlardaki çocukların okuması daha kolay hızlanıyor. Bu durum yanlış okuma alışkanlıklarının daha kısa süreli olmasından kaynaklanıyor. Özellikle çocuklukta edinilen alışkanlıkların ne kadar kalıcı olduğunu bilirsiniz. Bu sebeple doğru ve hızlı bir şekilde okumanın, alışkanlığa dönüşmesi çok önemli.

Çocuğunuza aşağıda verilen testi uygularsanız okuma alışkanlığının nasıl olduğunu tespit edebilirsiniz.

OKUMA ALIŞKANLIĞINI BELİRLEME ÖLÇEĞİ

Okuma sırasında;

    Yüksek sesle okuyorum. Kelimeleri heceleyerek ya da teker teker okuyorum. İçimden seslendirme yapıyorum. Dudaklarımı kıpırdatıyorum. Sık sık geri dönüşler yapıyorum. Yazıdaki ayrıntılara takılıyorum. Yazının ana fikrine yoğunlaşamıyorum. Konsantrasyon sağlamakta zorlanıyorum. Çabuk sıkılıyorum. Gözlerim yoruluyor, ağrıyor. Okuduklarımı tekrar okuyorum. Hızlı okursam anlayamayacağımı düşünüyorum. Bilmediğim kelimeler olduğunda yazıda anlatılanı anlayamayacağımı düşünüyorum. Başımı sağa sola çeviriyorum. Her yazıyı aynı hızda okumaya çalışıyorum. Yazının tamamını mutlaka okumalıyım. Gördüklerimi çabuk anlamıyorum. Yazıyı parmaklarımla takip ediyorum. Yazının ilgimi çeken bölümlerini okuyorum. Yazının giriş, gelişme, sonuç bölümlerini ayırt etmekte zorlanıyorum.

Eğer bu testte 10’dan fazla evet cevabı varsa çocuğunuzun doğru ve hızlı okuması için bir şeyler yapma zamanı gelmiş demektir. Neler yapabilirsiniz? Dilerseniz bu konuyu da sonraki blog yazımızda irdeleyelim. Hepinize iyi haftalar.

 
Toplam blog
: 42
: 3194
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı üniversitede  Pedagojik formasyon..