Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Güvenilir medya saygındır.

Güvenilir medya saygındır.
 

Sektörler kendi alanlarında ki veya kendilerinden kaynaklanan haber değeri olacak durumları herkesten önce bültenler halinde basında yer almasını sağlamalıdır. Doğru haber kaynağından çıkan ve taraflarınca teyit edilen haberlerdir.

Kaynağından haber yansımayınca basın organlarının reyting kaygıları nedeniyle her hareketli objeden bir sonuç çıkarma ve haberleştirme hevesi yaygınlaşmaktadır. Bu şişirme söylencelerden kaynaklanan asılsız haberler doğurduğu gibi art niyetli kimselerin yalan ve çarpıtılmış fısıltı haberleri etkisinde de kalmaktadır.

Son günler de haberlerin çoğunluğuna yalanlama gelmektedir. Doğru enformasyon önemlidir, Taraflar da bunun bilincinde olarak haber bombardımanı ile doğru ama sakin ve rutin işlemler de olsa basının hızını yakalamalıdır. En azından yalanlama ve doğrulamalar da zamanında yapılmalıdır.

Son günler de basına yansıyan fotoğrafları gören hamuoyu, zaten asılsız haberler olduğunu izlerken anlamaktadır. Şırnak kömür ocakları fotoğrafı üzerine "kuzey ıraktayız" yazılabilmekte, İçinde otlar bitmiş en küçük kapı-pencere kırıntısı veya kalıntısı olmayan çoktan çökmüş metruk ören yerlerini yeni bombalanmış olarak göstermek kimi inandırabilir.

Bakıyorsunuz haber bültenleri bitmeden yorumcu da aynı kanısını söylemek durumunda kalmaktadır. Bu milli güvenlik konuları magazin haberlerle karıştırılıyor gibi bir hal var. Burada insanlar vatanı uğruna can veriyor şehit olarak ailesine dönme realitesini bilerek dağlara tırmanıyor.

Gazteci geçinen muhabirler de hepsi olmasa da çoğunluğu transit devlet ve il yollarında ikmal yapan askeri araçları operasyon olarak yansıtarak sansasyon yaratıyorum sanıyor veya heber yapıyorum zannediyor.

Akşam kanalın birinde, dört şeritli transit yolda giden zırhlı araç ve tankları anlatırken paletlerinin yolları bozmadığını çünkü lastik takozlar takılmış olduğunu söylüyor. Sanki o anda bu paletlere lastik takoz takılmış. Bu muhabir bilmiyormu tank ve zırhlı araçlar lastik paletlidir. Demir paletin sadece inşaat-hafriyat araçlarında, dozer ve kepçeler de olabildiğini.

Bu muhabirler sahra muhabirleri de değil zaten; Şırnak, Cizre, Nusaybin, Silopi (Habur) Bir de Hakkari ve ilçeleri kent merkezlerinde ve bu aradaki yollarda gördüklerini harekat haberi olarak lanse etmektedirler. Hükümet konakları önünden haber yapıyorlar ama ciddiyet olsun diye, fakat haberler ciddiyetten çok uzak aktarılmaktadır.
Adam yolda giderken, hava da yolcu uçaklarını U2 diye tanıtmaktadırlar.

Dağlıca ve son olarak Irak'ın sınırımıza yakın yerlerine operasyon yapıldı haberleri arkasından çıkan haberler kaynak ve taraflarca yalanlanmaktadır. İstihbarat akışının yeni başladığı belirtiliyor. ABD yalanlıyor. Bizim Silahlı Kuvvetler yetkilileri yalanlıyor.

Peki bu durumlardan bu basın yetkilileri ve görevlileri veya haber yapanlar etkilenmiyorlar mı acaba ? Hadi onlar kendilerinden habersizler ama bu durum tiraj a yansımazmı, güvenilmeyen gazete okunur mu veya TV izlenir mi ? Bu durumu biraz da medya yönetimleri denetlemelidir.

Her haber, haber değildir. Basın soromluları ve kuruluş yetkilileri kendi saygınlıklarını korumak ve gerçekleri iletmek ve duyurmak için çaba sarfetmeli sorumluluklarını hissetmelilerdir.



nariçi : 16.11.07

Foto: hürriyetusa.com

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=71272



 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..